Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nigeria giver olielommepenge til folket

For at dæmme op for urolighederne i Niger-deltaet og sikre olieudvindingen har regeringen nu besluttet at give befolkningen i området 10 procent af landets indtægter fra olie og gas
En olieledning i Lagos, Nigeria er brudt i brand efter oprørere har forsøgt at stjæle lidt af den dyrebare eksportvare.

En olieledning i Lagos, Nigeria er brudt i brand efter oprørere har forsøgt at stjæle lidt af den dyrebare eksportvare.

Udland
22. oktober 2009

Urolighederne i Niger-deltaet har reduceret Nigerias olieindtægter med 40 procent, og de udenlandske partnere som Shell og Chevron er ved at blive utålmodige. Derfor tyr regningen i Lagos nu til alternative midler. Hvis parlamentet godkender en ny lov, vil 10 procent af indtægterne fra Nigerias olie og gas for fremtiden gå til indbyggere i Niger-deltaet. Det meddelte regningen i weekenden. Det kontroversielle skridt er en følge af, at angreb på olie- og gasfaciliteterne i deltaet - primært begået af oprørsgruppen The Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) - har nedbragt olieindtægterne fra 2,6 til 1,7 millioner tønder de seneste tre år og dermed bragt Nigerias position som Afrikas største energieksportør og verdens ottende største olieeksportør i fare. Nu møder regeringen gruppens primære krav om at give befolkningen andel i indtægterne. Planen er 'seriøs, stor og ret revolutionerende' siger Emmanuel Egbogah, den nigerianske præsident Umaru Yar'Aduas særlige rådgiver til Financial Times.

Til alles gavn

Ifølge planen vil hver borger i deltaet modtage et årligt beløb. Det er så op til de lokale myndigheder, om pengene skal slås sammen til fælles projekter. Regeringen erkender over for Financial Times, at der kan blive problemer med, at en række andre regioner søger lignende særstilling, samt at statskassen vil miste penge, der ellers kunne bruges på sociale ydelser. Men regeringen satser med tiltaget på, at våbnene dermed bliver lagt og at indtægterne vil stige.

Oliekrigen

Der er ingen nøjagtige dødstal i 'oliekrigen.' Men flere hundrede oprørere og civile menes at have mistet livet siden 2006, mens omkring 250 oliearbejdere, heriblandt flere udlændinge, er blevet kidnappet. Både Shell og Chevron er indenfor det seneste år blevet udsat for angreb.

I juli accepterede MEND en våbenhvile, og omkring 8000 militante nedlagde våbnene i august og fik amnesti fra regeringen. I oktober var freden dog forbi, da MEND erklærede, at oprørsgruppen vil genoptage kampen imod olieindustrien 'kl. 00:00, fredag d. 16 oktober.' »for en gang for alle at gøre en ende på 50 års slaveri af befolkningen i Niger-deltaet begået af Nigerias regering, et antal individer og vestlige olieselskaber.«

Om de nye 'olie-lommepenge' vil få MEND til at lægge våbnene en gang for alle vil tiden vise. Emmanuel Egbogah er optimistisk: »Enhver borger - blind, døv eller dum - vil sige Jeg ejer en del af denne forretning'.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

jeg har svært ved at se det revolutionerende i, at et lands befolkning, får del er naturressourcer som landet besidder. Det burde være normen og ikke undtagelsen.

Tænk hvis indtægterne fra den danske olie og gas, var røget i statskassen, og ikke lommen på de skatteunddragere og storsvindelere, der kalder sig toppen af dansk og internationalt erhvervsliv.

tænk hvis olieindtægter i arabien ikke var røget i lommen de amerikanske skødehunde og nepotiske kamelrockere, i stedet anvendt til at skabe en velfærdssamfund. Så ville islamisk terrorisme, måske slet findes.`

Det er revolutionerende for Nigeria. Nu må vi håbe at de lokale myndigheder i deltaet kan leve op til ansvaret.