Læsetid 1 min.

Nobelpris-komiteens begrundelse

Officiel meddelelse om Nobels fredspris for 2009
9. oktober 2009

Den norske Nobelkomité har besluttet, at Nobels fredspris for 2009 tildeles præsident Barack Obama for hans ekstraordinære indsats for at styrke det internationale diplomati og samarbejde mellem folkene. Vi har i bedømmelsesudvalget navnlig lagt vægt på Obamas vision om og arbejde for en verden uden atomvåben.

Obama har som præsident skabt et nyt klima i international politik. Det multilaterale diplomati har genvundet en central position med vægt på den rolle, som FN og andre internationale institutioner kan spille. Dialog og forhandlinger bør foretrækkes som instrumenter til at løse selv de mest vanskelige internationale konflikter. Visionen om en verden, der er fri for atomvåben, har givet en stærkt tilskyndelse til nedrustning og våbenkontrolforhandlinger. Takket være Obamas initiativ spiller USA nu en mere konstruktiv rolle for at imødegå de store klimatiske udfordringer, som verden står overfor. Demokrati og menneskerettigheder må styrkes.

Kun meget sjældent har en person i samme omfang som Obama fanget verdens opmærksomhed og givet sin befolkning håb om en bedre fremtid. Hans diplomati bygger på den grundopfattelse, at de, som skal lede verden, må gøre dette på grundlag af de værdier og holdninger, som deles af flertallet af verdens befolkning.

Igennem 108 år har den norske Nobelkomité søgt at stimulere netop denne internationale politik, og de holdninger, for hvilke Obama er nu verdens førende talsmand. Bedømmelsesudvalget støtter Obamas appel om, at »nu er tiden inde til, at vi alle påtager vores del af ansvaret for en global indsats, der kan løfte de globale udfordringer.«

Oslo, den 9. oktober 2009

Oversat af Niels Ivar Larsen, Dagbladet Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu