Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny græsk regering vil lempe på udlændingepolitikken

Den nyvalgte PASOK-regering vil give græsk statsborgerskab til de omkring 200.000 mindreårige immigranter, som skønnes at befinde sig i landet uden nogen officiel identitet. Samtidig skal der flere indvandrere i politistyrken for at forhindre overgreb mod etniske minoriteter
Udland
24. oktober 2009

ROM - Efter valget i Grækenland for tre uger siden er George Papandreus nyvalgte PASOK-regering begyndt at se landets kritiserede udlændingepolitik efter i sømmene:

»Dette land kan ikke fortsætte med at være et helvede for immigranter,« udtalte den nyudnævnte borgerrettighedsminister, Michaelis Chrysochoidis, forleden. Mens andre EU-lande i de seneste år har oplevet et fald i tilstrømningen af illegale indvandrere, er tilstrømningen til Grækenland øget med omkring 50 pct.

Den nye regering vil bl.a. ændre de omdiskuterede regler for ansøgning om asyl, som Kostas Karamanlis' konservative regering indførte i slutningen af juni. Reglerne har medført en indskrænkning af asylansøgernes appelmuligheder og lagt sagsbehandlingen i hænderne på politimyndighederne.

Politietss medtoder

Ifølge Human Rights Watch har reglerne gjort det formålsløst at søge om asyl i Grækenland. FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) afbrød sin deltagelse i behandlingen af Grækenlands mange asylsager i protest mod politiets dominerende rolle i sagsbehandlingen.

Michaelis Chrysochoidis er endvidere indstillet på at optage flere indvandrere i den græske politistyrke. Der er igen kommet fokus på politiets behandling af indvandrere, efter at en pakistansk indvandrer i begyndelsen af oktober blev fundet død i sit hjem i Piræus. Den 27-årige Muhammed Kamran Ali havde få dage forinden været tilbageholdt af det lokale politi og fik angiveligt tæsk i sin celle: »Jeg vil ikke iværksætte endnu en undersøgelse, for det fører som regel til, at sagen bliver til et internt anliggende for politiet og går i glemmebogen,« siger Chrysochoidis.

Grækenlands nye socialistiske regering vil også give de 200.000 børn af indvandrere, som skønnes at befinde sig i landet uden identitetspapirer og uden græsk statsborgerskab.

Rettigheder til børn

Samtidig skal mindreårige, som er kommet uden voksne ledsagere, ikke længere tilbageholdes i modtagecentre.

I de seneste måneder har der været en række oprør i flygtningecentrene på de græske øer, som i flere tilfælde har været anført af mindreårige, der er utilfredse med forholdene i centrene.

Der findes en hel generation af indvandrerbørn, som er født og opvokset i Grækenland, men ikke har nogen rettigheder i det græske samfund. Indtil en lovændring, som den forrige regering gennemførte for et år siden, skulle disse børn søge opholdstilladelse på lige vilkår med nytilkomne flygtninge, når de fyldte 18 år.

Ifølge de gældende regler på området får disse børn hverken nogen fødselsattest eller opholdstilladelse af den græske stat:

»Absurd er for mildt et udtryk til at beskrive disse børns skæbne. Selv om de er født i Grækenland, går i græske skoler og kun taler græsk, hvilket ofte er tilfældet, eksisterer de på papiret slet ikke,« siger den estimerede græske journalist Petros Papaconstantinou til The Guardian og tilføjer:

»Der er børn, hvis forældre stammer fra Afrika, Asien og lande som Albanien, som går i græske skoler, men som ikke har nogen officiel identitet. Det ser man altså ikke andre steder i Europa.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her