Læsetid: 2 min.

Omfattende valgsvindel i Afghanistan

FN-støttet kommission fastslår, at valget i Afghanistan var omgærdet af omfattende svindel, men hvorvidt der skal en ny valgrunde til er endnu ikke afklaret
210 valgsteder er erklæret ugyldige af valgankekommissionen i Kabul. Det er endnu ikke klart, hvilke konsekvenser det får.

210 valgsteder er erklæret ugyldige af valgankekommissionen i Kabul. Det er endnu ikke klart, hvilke konsekvenser det får.

Shah Marai

Udland
20. oktober 2009

Afghanistans FN-støttede Valgankekommission (ECC) offentliggjorde mandag dens længe ventede rapport om omfanget af svindel ved det kontroversielle præsidentvalg i landet 20. august. ECC siger, at den har fundet »klare og overbevisende beviser på svindel«, men om denne er sket i sådan en grad, at der skal omvalg til, er nu op til Den Uafhængige Valgkommission (IEC). Hvorvidt der skal gennemføres en ny valgrunde, eller om man acceptere, at Hamid Karzai får lov til at fortsætte i præsidentembedet, har måske ikke den store betydning for den afghanske befolkning. De har i det store hele slået sig til tåls med, at Karzai fik betydeligt flere stemmer end hovedmodstanderen Abdullah Abdullah. En afklaring er af langt større betydning for omverdenen, vurderer Peter Dahl Thruelsen, forskningsmedarbejder ved Forsvarsakademiet.

»Det er ikke noget, den almindelige afghaner ligger søvnløs over,« siger Thruelsen, der vendte hjem fra Afghanistan i sidste uge. »Helt kynisk kan man sige, at det er vigtigere for det internationale samfund, at der kommer en beslutning, specielt amerikanerne,« siger han.

I USA er præsident Barack Obama under voldsomt pres i forhold til at fremlægge sin endelige strategi for, hvordan den amerikanskledede NATO-operation i Afghanistan skal tackles. Dette gælder ikke mindst i hvor høj grad, Det Hvide Hus skal følge anbefalingerne fra den amerikanske general Stanley McChrystal om at indsætte yderligere tusinder af soldater i krigen. McChrystal, chef for USA's og NATO's styrker i Afghanistan, har angiveligt anmodet Obama om mindst 40.000 ekstra soldater, men præsidenten har forhalet en endelig beslutning på området, ikke mindst fordi han først ønsker en afklaring på det omdiskuterede, afghanske præsidentvalg.

Britiske BBC oplyste i sidste uge, at Det Hvide Hus havde orienteret Storbritannien om, at en erklæring fra Obama om tilførsel af amerikanske soldater til Afghanistan var umiddelbart forestående. Måske allerede inden NATO-landenes forsvarsministre torsdag mødes i Slovakiets hovedstad, Bratislava. Dette synes stadig mere usandsynlig i lyset af, at situationen omkring det afghanske valg fortsætter med at være mudret.

»Jeg kan ikke se, hvordan præsident Obama kan tage en beslutning om at sende yderligere soldater, eller sågar den videre opfyldelse af den mission, der er på plads i dag, når der ikke er opnået enighed om en tilfredsstillende regering,« fastslog Rahm Emanuel, stabschefen i Det Hvide Hus, søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her