Nyhed
Læsetid: 4 min.

Paven vil have kirken med i EU's forfatningstraktat

To dage efter abortmodstandere demonstrerede i Madrid tog paven imod EU's nye ambassadør i Vatikanet. Han blev mindet om, at de fælleseuropæiske værdier er kristne, og at det er EU's opgave at forsvare menneskelivet 'fra undfangelsen til den naturlige død'
Udland
22. oktober 2009

Mandag var EU's nye ambassadør til Pavestaten, franskmanden, Yves Gazzo, i audiens hos Benedikt XVI. Trods ihærdige bestræbelser fra Vatikanet blev der ikke indføjet henvisninger til Europas kristne værdifællesskab i den forfatningstraktat, som EU's regeringsledere underskrev i Rom i oktober 2004. Men over for den nye ambassadør gjorde paven det klart, at de fælleseuropæiske værdier under alle omstændigheder er kristne.

»Når kirken minder om Europas kristne rødder, er det ikke for at skaffe sig en privilegeret position. Den vil snarere minde om en historisk sandhed, der i stigende grad forties: At stifterne af EU var inspireret af kristendommen. På et dybere plan vil kirken vise, at værdigrundlaget først og fremmest stammer fra den kristne arv, som fortsat giver det europæiske fællesskab næring,« sagde Benedikt XVI til den nye ambassadør og slog endvidere fast, at EU's opgave er at forsvare menneskelivet »fra undfangelsen til den naturlige død«.

Spanien er tabt

I Spanien har en ændring af abortlovgivningen fremkaldt protester mod José Luis Zapateros regering. Lørdag blev der afholdt demonstration på Puerta del Sol i Madrids centrum mod lovforslaget, der vil medføre, at spanske kvinder får fri adgang til abort til og med 14. graviditetsuge. Endvidere skal piger på 16-17 år have lov til at få foretaget abort uden deres forældres vidende. Ifølge arrangørerne, der omfattede 40 katolske organisationer, de konservative oppositionspartier samt landets biskopper, deltog to millioner mennesker i demonstrationen. Men avisen El País, som havde bestilt en optælling hos firmaet Lynce, der har udviklet en ny teknik til at tælle større folkemængder, hævder, at der kun var i omegnen af 60.000 abortmodstandere på gaden i Madrid. Forslaget til en ny abortlovgivning er det seneste af en række tiltag, som har bragt Zapateros regering på kant med den katolske højrefløj, der tidligere har protesteret over indførslen af registreret partnerskab for homoseksuelle og nemmere adgang til skilsmisse.

Ifølge den tyske journalist Udo Gümpel, der sammen med sin italienske kollega Ferruccio Pinotti for nylig har udgivet bogen L'Unto del Signore (Herrens udvalgte) om Silvio Berlusconis forhold til den katolske kirke, står Opus Dei, det stærkt konservative broderskab som også har stor indflydelse på kurien (Vatikanets administrative ledelse eller regering, red.) i Rom, bag protesterne mod den nye abortlovgivning i Spanien: »Selv om de gør alt for at inddæmme Zapatero-regeringen og sekularismen i Spanien, har de allerede tabt kampen. I Italien er de derimod ved at gennemføre en katolsk modrevolution,« siger Udo Gümpel til Information.

Sidste skanse

I Italien har den katolske kirke i de seneste år været i offensiven på flere områder. Den fri abort, som blev indført efter en folkeafstemning i 1978, var igen til diskussion i valgkampen i 2008, og senest har den katolske kirke gjort sin indflydelse gældende i forhold til diskussionen om biologiske testamenter, dvs. patienters ret til at nægte at modtage behandling mod livstruende sygdomme, som regeringen i foråret forsøgte at afskaffe med et lovdekret, som præsidenten dog vurderede at være i strid med den republikanske forfatning.

»Vatikanet synes at være fast besluttet på at udnytte Berlusconi-regeringens katolske profil til at styre den offentlige opinion og de politiske strategier på en række meget følsomme områder som abort, skilsmisse, kunstig befrugtning, stamcelleforskning, registreret partnerskab og biologiske testamenter,« siger Udo Gümpel og tilføjer:

»Italien udgør den katolske kirkes sidste skanse i kampen for at opretholde sit kulturelle overherredømme.«

Intern kritik

Internt i den katolske kirke er der stigende utilfredshed med Vatikanets linje. Den schweiziske teolog Hans Kühn beskyldte i et interview i ugemagasinet Stern paven for at føre den katolske kirke tilbage til middelalderen: »Vatikanets aktuelle politik er en fiasko. Forsøget på at tvinge kirken til at vende tilbage til middelalderen tømmer den for indhold. Man kan ikke vende tilbage til de gamle dage,« udtalte Hans Kühn. Ifølge den italienske vatikanist Giancarlo Zizola har kirken i sit forsøg på at påvirke det politiske liv og lovgivningsprocessen i de katolske lande, navnlig Italien, mistet sit greb om sjælene:

»Det, som har dræbt katolicismen i Italien, er manglen på kritisk modstand over for den overdrevne fokusering på individuel nydelse og frigørelse,« vurderer Giancarlo Zizola fra avisen Il Sole 24 Ore.

»Europa bliver først sig selv ved at konservere de særtræk, som har skabt kontinentets storhed,« sagde pave Benedikt, da han tog imod den nye EU-ambassadør. Udo Gümpel mener, at pavens udmelding risikerer at isolere Vatikanet yderligere:

»Der er ingen tvivl om, at det var et hårdt slag for den katolske kirke, at der ikke er nogen eksplicitte henvisninger til Europas kristne rødder i EU's forfatningstraktat. Derfor forsøger de også at bremse ratificeringsprocessen. Men den katolske kirke indtager på de fleste områder en så radikal position, at de risikerer at male sig op i et hjørne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her