Baggrund
Læsetid: 4 min.

Politirazzia mod russisk akademiker for kritik af rektor

Bureaukrati og moderne management er ved at kvæle demokrati, undervisning og forskning i Rusland. Det mener en dekan, som er ved at miste sit job for sine holdninger
Udland
12. oktober 2009
Marina Sjisjkina, dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet, har fået ørerne i maskinen for at kritisere sin chefs greb om magten på universitetet.

Marina Sjisjkina, dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet, har fået ørerne i maskinen for at kritisere sin chefs greb om magten på universitetet.

»Rektor vil lukke munden på mig, fordi jeg har kritiseret ham og den nye management-ledelsesstil, der er blevet indført her på universitetet. Jeg har sagt min mening, og det bliver jeg nu straffet for,« siger Marina Sjisjkina, dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet.

Sjisjkina er blevet årsag til en skandaløs og brutal sag, der har rystet det gamle ærværdige universitet i sin grundvold.

På flere møder har hun åbent kritiseret rektor Nikolaj Kropatjov, indsat for et år siden, for at skade universitetet, forringe både forskning og undervisning med en helt ny 'moderne' ledelsesstil, der bl.a. betyder mindre magt til professorer, dekaner, lærere for slet ikke at tale om studerende, hvorimod rektor selv bliver betragtet som en højtstående og fjern direktør for en stor virksomhed, som regerer via et voldsomt voksende bureaukrati.

»Han er ved at indføre politistatsmetoder på vores universitet og det er jeg modstander af,« siger Sjisjkina over telefonen til Information.

Kriminalsag som straf

Resultatet af hendes åbne kritik er, at dekaner fra 18 fakulteter, ifølge Sjisjkina under hård pression fra rektor, underskrev et brev til rektor med en anmodning om at fyre Sjisjkina. Rektor sendte hende en skriftlig advarsel. Hun fik derefter total støtte fra sit eget fakultet og de studerende ved fakultetet, som regnes for et af de bedste uddannelsessteder for journalister i Rusland, demonstrerede, arrangerede underskriftsindsamlinger og samlede protester ind.

Og hun fik hurtig støtte fra Sankt Petersborgs journalistforbund, som mener, at der er tale om et forsøg på at kvæle Marina Sjisjkinas ytringsfrihed og det lige for øjnene af studerende, som gerne skulle uddannes til netop at tro på frie medier og ytringsfrihed.

Svaret fra rektor kom prompte. Han fik politiet til at indlede en kriminalsag imod Sjisjkina med anklage om have tilegnet sig store midler, snydt med universitetets finanser og rod i regnskabet. Fakultetet blev nærmest besat af politi i mange dage, som gennemførte ransagninger.

Selvom Marina Sjisjkina fortsat er dekan, så er hun frataget retten til at styre pengene, og hun har fået udpeget to vicedekaner 'oppefra' til at tage sig af det administrative.

Nærhed til kroppen

Rektor siger, at han ikke ønsker Sjisjkina fyret, men »det er løgn, han er netop i fuld gang med at få mig fyret,« siger Marina Sjisjkina over telefonen fra Sankt Petersborg. Sagen minder mere og mere om talrige andre sager i Rusland, hvor ledere, top- embedsmænd og politikere benytter sig af deres kontrol over politi og retsvæsen til at gennemføre private hævnaktioner.

Den mest prominente sag var Putin, der fik sin ærkerival oliemilliardæren Mikhail Khodorkovskij retsforfulgt og fængslet i mange år. Iagttagere mener, at der sagtens kan være rimelighed i og grundlag for den slags sager, men det store problem er, at de først bliver indledt, når nogen træder en højtstående over tæerne.

Som Marina Sjisjkina gjorde det. Hendes problem er nemlig, at den nye rektor i Petersborg er præsident Dmitrij Medvedevs gamle lærer og vejleder. Alene den form for 'nærhed til kroppen', som det hedder i Rusland, er nok til, at han - også uden at bede Medvedev om hjælp - kan få politi og dommere til stort set hvad som helst i dagens Rusland.

Medvedev har da også afvist at blande sig direkte eller kommentere, men alle ved, at rektor er Medvedevs protege.

Skændsel for universitet

Marina Sjisjkina siger, at der er tale om en hævnaktion, fordi hun har tilladt sig at kritisere rektor og systemet.

»Jeg er modstander af det udemokratiske styre, hvor alt bestemmes oppefra, hvor den gamle kollegiale ånd er ved at uddø. Al diskussion dør, og den gamle universitetsånd med faglige og videnskabelige diskussioner, som fandtes selv i de værste sovjettider, forsvinder. Det går ud over lærerne, de studerende og i sidste ende også universitetets renomme,« siger hun.

Om politiets ransagninger siger hun, at det er en »skændsel for universitetet, det er aldrig sket tidligere, at politiet er kommet brasende og har besat en dekans kontor og et helt fakultet. Jeg er ikke bange for en retssag, for jeg ved, at jeg er uskyldig og ikke har begået bedrageri eller noget, der bare ligner. Alt er gennemført til punkt og prikke efter loven, alt er gennemsigtigt. Min løn er blevet udbetalt helt og holdent efter hele universitetets regler, så jeg har ikke noget at skamme mig over overfor mine kolleger, studerende, mand og børn. Vi har brugt penge helt lovligt på at sætte vore forfaldne bygninger i stand, indkøbe moderne udstyr til de studerende og gjort fakultetet til et moderne og tillokkende sted for studerende fra både hele Rusland og mange lande i Verden. Vi har også mange danske studerende på gæsteophold. Men det kan hurtigt gå tabt, hvis universitetet i stedet for at opføre sig demokratisk og bevare de gode demokratiske traditioner, nu indfører politistatsmetoder,« siger en stærk, men fortumlet dekan fra Petersborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her