Baggrund
Læsetid: 4 min.

Politisk belastende fodbolddrømme

Forleden vandt AC Milan en flot og lidt heldig sejr på udebane mod Real Madrid. Men rygtet vil vide, at Silvio Berlusconi hverken har råd til nye spillere eller dårlige resultater og derfor er indstillet på at sælge klubben, som har været stærkt medvirkende til hans politiske succes
Forleden vandt AC Milan en flot og lidt heldig sejr på udebane mod Real Madrid. Men rygtet vil vide, at Silvio Berlusconi hverken har råd til nye spillere eller dårlige resultater og derfor er indstillet på at sælge klubben, som har været stærkt medvirkende til hans politiske succes
Udland
24. oktober 2009

ROM – I onsdagens udekamp mod Real Madrid lignede AC Milan længe et hold, som slet ikke hører til i Champions League. Værterne kom foran i første halveg, da milanesernes målmand Dida fumlede bolden hen for fødderne af skarpretteren Raul. Og det lignede et skud i tågen, da spilfordeleren Andrea Pirlo efter en times spil trykkede af fra distancen, og bolden gik ind.

Det ændrede kampen, som italienerne vandt 3-2 efter to scoringer af Pato. Om det også kan ændre Milans sæson og videre skæbne, afhænger ikke kun af returopgøret i Milano om 10 dage. Rygtet vil nemlig vide, at Silvio Berlusconi er parat til at sælge sit fodboldhold.

I de seneste tre sæsoner har Berlusconis Fininvest-koncern dækket et samlet underskud i klubben på omkring 500 millioner kroner. Alligevel kritiserer tilhængerne ham for ikke at bruge tid og penge nok på fodbold. Derfor er AC Milan efterhånden blevet en politisk belastning:

»Salget af Kakà kostede mindst to procentpoint ved Europa-Parlamentsvalget,« sagde Berlusconi i juni.

Selv om salget af den brasilianske stjernespiller til Real Madrid indbragte 480 millioner kroner, blev der ikke hentet en kvalificeret erstatning i sommerpausen. Derfor er Milans beskedne placering som nummer otte i Serie A inden søndagens udekamp mod Chievo heller ingen overraskelse.

Oplevelsesøkonomi

Da Berlusconi i 1986 erhvervede den milanesiske arbejderklub landede han sammen med spillerne i tre helikoptere på grønsværen til tonerne af Wagners
’Valkyrie-ridt’. I starten bestod holdet af spillere som Franco Baresi, Roberto Donadoni og en ung Paolo Maldini. I de følgende år blev hollænderne Gullit, Van Basten og Rijkaard og en lang række andre udenlandske stjernespillere hentet til klubben. Siden er Milan blevet italiensk mester syv gange og har vundet Champions League fem gange.

»Jeg vil altid være ham taknemmelig. Berlusconi har bibragt fodbolden megen fornyelse, og han har vist, hvordan en stor drøm bliver omsat til en stor virkelighed,« udtalte den tidligere cheftræner Arrigo Sacchi i Berlusconi-biografien Una Storia Italiana – En italiensk historie – der blev husstandsomdelt inden parlamentsvalget i 2001.

Berlusconis koncern indeholdt i forvejen aviser, forlag, reklamebureauer og tv-kanaler, men købet af AC Milan fuldendte kredsløbet i en ny oplevelsesøkonomi. Derfor var det også kun naturligt, at Berlusconi brugte et slag-råb fra fodboldens verden – Forza Italia – som partinavn, da han i 1994 »gik på banen«, som han selv udtrykte det. Dengang spillede Brian Laudrup i øvrigt for Milan, men han kom til at udtale sig om det betænkelige i Berlusconis dobbeltrolle som regeringsleder og ejer af en mediekoncern og blev derfor først sat på bænken og siden smidt på porten.

Maldinis farvel

Siden finalesejren i Champions League over Liverpool i 2007 har resultaterne været decideret sløje. Under den sidste kamp inden sommerpausen, som Milan tabte til Roma, oplevede minister- og klubpræsidenten for første gang nogensinde at blive udsat for protester på San Siro.

Det var også den sidste kamp i Paolo Maldinis lange og glorværdige karriere. Massimo Oddo, som i sommerpausen blev hentet i Bayern München, er en udmærket erstatning, men med Maldinis farvel mistede Milan meget mere end en højre back. Navnlig forsvaret virkede usikkert i Madrid, og spaniernes manglende træfsikkerhed udgør da også en stor del af forklaringen på milanesernes uventede sejr.

Mod Real Madrid fremstod brasilianeren Pato med to flotte scoringer som fremtidens mand i angrebet. Den 36-årige Filippo Inzaghi har efterhånden fremtiden bag sig, men ligger stadig opportunistisk på lur efter løse chancer i feltet. Ronaldinho virker derimod, som om han allerede har opnået alt, hvad han ønsker at opnå som fodboldspiller og formår derfor ikke at udfylde det hul i det offensive spil, som Ricardo Kakà har efterladt sig.

Til gengæld var Kakà så elskværdig nærmest ikke at blande sig i kampen mod sine tidligere holdkammerater.

Mulige investorer

Efter et sviende 0-4-nederlag i lokalopgøret mod Inter i slutningen af august fløj Berlusconi til Tripoli, hvor han angiveligt skulle have forhørt sig hos Muammar Gadaffi om de libyske investeringsbankers mulige interesse i at overtage en større aktiepost i Milan.

Siden har den albanske oliemilliardær Rezart Taçi meldt sig som mulig køber. For 20 år siden arbejdede Taçi som tjener i Norditalien, men takket være tætte forbindelser til premierminister Sali Berisha, som ellers i sin tid havde beskyldt Rezart Taçi for at være den største sortbørshandler på Balkan, er han blevet en af de rigeste mænd i Albanien. Ifølge flere italienske aviser er Taçi, der for få måneder siden i sidste øjeblik sprang fra en aftale om at købe Bologna, således det bedste bud på en køber af AC Milan.

I onsdags havde Berlusconi fravalgt prestigeopgøret på Santiago Bernabeu til fordel for en privat visit hos Vladimir Putin, hvor også Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder, som nu er en højtbetalt konsulent for energiselskabet Gazprom, var inviteret. Det vides ikke, om fodbold var blandt samtaleemnerne i Putins dacha.

Milan er under alle omstændigheder blevet et sandt dilemma for Berlusconi: Uden de nyinvesteringer, som Finivest ikke har råd til, kan holdet ikke gøre sig gældende i den europæiske elite, og dårlige resultater kan aflæses i meningsmålingerne. Men mon ikke Pirlos langskudsmål alligevel giver næring til store drømme?

frese@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her