Baggrund
Læsetid: 2 min.

Ruslands sidste 'frie' medier under pres

Ruslands sidste to uafhængige tv-stationer er ved at miste deres mulighed for at dække nyheder samt deres uafhængighed af staten og de rige oligarker, samt deres mulighed
Udland
21. oktober 2009

I dag ligger et brev på præsident Dmitrij Medvedevs og premierminister Vladimir Putins bord. Brevet vil være underskrevet af over halvdelen af de 1700 medarbejdere på den Sankt Petersborg baserede tv-kanal Kanal 5, som nu lover civil ulydighed, demonstrationer og protester i byen, hvis kanalledelsens nye planer bliver iværksat.

Planerne går, som netavisen Fontanka.ru i sidste uge afslørede, ud på at skære kraftigt ned i medarbejderstaben og nedlægge nyhedsafdelingen på tv-stationen, der ellers er kendt for en nogenlunde selvstændig nyhedsformidling, og i stedet hente nyhederne direkte fra den statslige propagandakanal Russia Today. Samme plan foreligger i øvrigt for den Moskva-baserede tv-station REN-tv, som også er kendt for at bringe ucensurerede nyheder og i øvrigt lade den virkelige opposition i landet komme til orde.

Frihed giver underskud

Medarbejderne på Kanal 5 i Petersborg er ikke de eneste, der protesterer. Netaviserne flyder, ligesom den uafhængige landsdækkende radio Moskvas Ekko, over af protester. Journalistforbundets netop afgåede formand Igor Jakovenko siger, at det her viser, at det er slut med uafhængig journalistik i Rusland og at det først og fremmest skyldes, at ingen er interesseret i uafhængige medier, som derfor ikke giver overskud.

Oleg Panfilov fra Center for Ekstrem Journalistik i Moskva, siger hvis planerne med Kanal 5 og REN-tv bliver realiseret, så er det slut med uafhængig journalistik i Rusland.

»Alt vil være under statens kontrol og det vil være en katastrofe for landet,« understreger han.

Jevgenij Vysjenkov er vicedirektør for Agenturet for Journalistisk Research i Sankt Petersborg, en uafhængig organisation, der driver flere medier, bl.a. Fontanka.ru, som afslørede planerne med Kanal 5 og REN-tv.

Han siger i en kommentar til Information, at planen med Kanal 5 er affødt af, at de oligarker, der sammen med staten ejer stationen, har fundet ud af, at der ikke er penge at tjene på fri journalistik.

»Kanalen var oprindeligt Putins opfindelse, landsdækkende tv fra hans hjemby, og pengemænd deltog gerne, indtil de under krisen begyndte at miste penge på det. Derfor har de udtænkt et nyt koncept, der handler om show og billig underholdning, nedskæringer og fyringer. Resultatet er, at 1700 menneskers jobs er truet, og at Petersborg bliver den eneste storby i verden uden egen nyhedsdækning,« siger Jevgenij Vysjenkov over telefonen.

'Hvem tror I, I er?'

Han fortæller desuden, at sagen er ekstremt ømfindtlig i Moskva, hvor man frygter ballade og optøjer i lyset af den økonomiske krise, massefyringer og det omfattende snyd ved de netop afholdte lokale valg.

»Vi blev ringet op fra Moskva af en arrogant magtfuld herre, som spurgte: 'Hvad fanden er det, I laver? Hvem tror I, I er?' Hertil svarede vi: 'Hvem er du, vores arbejdsgiver? Skylder vi dig noget?'«

Derfor fortsætter Agenturet og dets medier med Fontanka.ru i spidsen med at dække sagen. Og de forventer, at Medvedev og Putin bliver tvunget til at reagere på de mange ophidsede tv-medarbejderes brev.

»Hvad der kommer ud af det? Jeg ved det ikke, men jeg frygter, at det er slut med uafhængige journalisters virksomhed her i byen og i landet,« siger Jevgenij Vysjenkov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her