Læsetid: 2 min.

Storbritannien vil genoverveje tvangshjemsendelser

I sidste uge tvangsdeporterede de britiske asylmyndigheder 44 irakere tilbage til Irak - 30 af dem blev imidlertid afvist her og sat ombord på et fly tilbage til Storbritannien. Det forløb ser nu ud til at få politiske følger
20. oktober 2009

Chefen for Storbritanniens grænsepoliti vil blive indkaldt for at svare på spørgsmål fra britiske parlamentsmedlemmer, efter at sidste uges tvangsdeportation af 44 asylansøgere til Bagdad endte med, at 30 af disse blev nægtet indrejse og prompte sendt direkte retur til Storbritannien.

Chefen for grænsepolitiet, Lin Homer, vil inden for et par uger blive bedt om at forklare episoden over for det indflydelsesrige indenrigsministerielle udvalg.

Udvalgsformanden, Keith Vaz fra Labour, kontaktede i går det britiske indenrigsministerium for at få afklaret, hvad man har tænkt sig at gøre for at sikre, at de deporterede vil blive accepteret. Han vil have svar på, hvor mange offentlige midler der er brugt på tvangshjemflyvningerne og de medfølgende sikkerhedsoperationer.

Udvalgsformanden påtalte, at det mislykkede udvisningsforsøg havde fået den britiske regerings indvandringspolitik til at tage sig latterlig ud, og kritiserede, at hele manøvren med de irakiske myndigheders tilbagesending af de 30 afviste asylansøgere var endt som »spild af tid, penge og troværdighed«. Han tilføjede, at den britiske regering ville blive nødt til »omhyggeligt at undersøge«, om den udsætter tidligere asylansøgere for fare.

Bred kritik

»For øjeblikket forekommer det fornuftigt ikke at sende mennesker til lande såsom Zimbabwe, medmindre vi er helt sikre på, at de kommer tilbage til helt sikre omgivelser,« sagde han.

Beslutningen om at gennemtrumfe tvangshjemflyvningen trods en øjensynlig mangel på kommunikation med myndighederne i Bagdad blev også kritiseret af oppositionspartiet De Liberale Demokrater. Chris Huhne, partiets retsordfører, erklærede, at sidste torsdags deportation var »en skammelig behandling af mennesker, som allerede har måttet tåle så enorme strabadser og tragedier.«

»Hvis regeringen har tænkt sig at sende mennesker til så farlige steder som Irak, må den ikke sky nogen bestræbelser på at sikre sig, at dette kan lade sig gøre og at det kan ske under sikre forhold,« sagde han.

»Vi har brug for et asylsystem, som kører efter faste og retfærdige rammer - og vi har ingen af delene.«

Revision af politik

Den mislykkede tvangsdeportation vil også indgå i en planlagt parlamentarisk undersøgelse af den britiske regerings hjemsendelsespolitik.

»Vi er nødt til at tage hjemsendelsespolitikken op til revision,« sagde Vaz.

»Medmindre vi har støtte fra den lokale administration i Irak, vil vi aldrig kunne løse dette problem på tilfredsstillende vis.«.

Han tilføjede, at det aktuelle efterslæb i behandlingerne af asylansøgerne koster skatteyderne 650 millioner pund om året, og samtidig giver stadig flere mulighed for opholdstilladelse i Storbritannien.

»Og når de først har fundet sig rimeligt til rette her, er det meget, meget svært at sætte dem på et fly og sende dem tilbage,« pointerede Vaz.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

»en skammelig behandling af mennesker, som allerede har måttet tåle så enorme strabadser og tragedier.«

»Hvis regeringen har tænkt sig at sende mennesker til så farlige steder som Irak, må den ikke sky nogen bestræbelser på at sikre sig, at dette kan lade sig gøre og at det kan ske under sikre forhold,«

ENIG Læs den Danmark!