Baggrund
Læsetid: 3 min.

Storbritanniens udenrigsminister springer ud som supereuropæer

Det skulle have været en anbefaling af Tony Blair til den nye post som EU-præsident - men David Milibands lidenskabelige tale om et mere samlet og stærkt Europa lød meget som en ansøgning til samme job
Udland
28. oktober 2009

LONDON - Sjældent hører man en så glødende EU-begejstring fra en britisk udenrigsministers side, som den David Miliband udtrykte i sin netop afholdte tale. Den oratoriske præstation, der skulle have været en anbefaling af Tony Blair til den nye post som EU-præsident, formede sig som en indtrængende formaning om at skabe et stærkt og mere samlet Europa og kunne derfor lyde som en jobansøgning på egne vegne.

Millibands budskab om nødvendigheden af at Europa finder fælles fodfæste og sammen udvikler en ambitiøs og energisk udenrigspolitik, står i skarp kontrast til alle hans forgængeres betoninger af 'det særlige forhold' mellem Storbritannien og USA. Og ikke så snart havde den britiske udenrigsminister afsluttet sit manifest for et mere enigt kontinent, før han drog til Luxembourg for at mobilisere støtte blandt sine europæiske ministerkolleger til Blairs kandidatur.

'Svagheder i EU'

Miliband indrømmede i sin tale, som han holdt i London, at Den Europæiske Union ikke er i stand til øve så stor international indflydelse, som den burde, på grund af indbyggede svagheder i EU's organisation.

>Han sagde bl.a. : »Ordninger bliver til ad hoc, budskaber bliver uklare, og relationerne til de store magter kommer til at savne klarhed, strategi og formålsrettethed. Så Europas valg er enkelt: Enten tager vi os sammen og gør EU til hovedaktør på den internationale scene, eller også bliver vi tilskuere i en G2-verden formet af USA og Kina.«

Milband fremførte, at Lissabontraktaten, der giver EU både en præsident og en udenrigsminister, vil give EUs ledere mulighed for at »nytænke og omdefinere« Europas strategi over for resten af verden.

> > > >Han sagde: »Problemet er, at for øjeblikket er den europæiske helhed mindre end summen af dens dele. Udenfor Europa er folk forvirrede over, hvad vi priotiterer højt, og hvad vi er villige til at gøre. Og i Europa selv er det ikke meget bedre: Forskellige lande har deres egne yndlingsprojekter, men der er ikke en tilstrækkelig fornemmelse for fælles formål.«

Stor støtte til Blair

Hvem, der skal udfylde posterne som præsident og udenrigsminister, vil ikke formelt komme på dagsordenen ved denne uges topmøde for EUs ledere, i og med at Lissabontraktaten stadig afventer godkendelse fra den tjekkiske regering, før den kan ratificeres.

Men spørgsmålet vil givet blive diskuteret uofficielt, da flere lande allerede har erklæret deres støtte til Blair som den markante globale profil, der kan styrke EUs rolle på internationalt plan. Downing Street lægger også hele sin vægt bag den tidligere premierministers kandidatur.

Skønt Miliband afviser at være interesseret i posten som EU-udenrigsminister, tror nogle Labourparlamentarikere, at han meget vel kan stile efter at gå hele vejen, hvis Blairs udsigter til at opnå denne skulle falme. Blair er stadig favorit, men i går fik han sin første seriøse modkandidat, da Luxembourgs premierminister og formanden for eurolandene, Jean-Claude Juncker, erklærede, at han ikke vil ikke afvise, at han er interesseret i posten, hvis han bliver indstillet til den.

»Hvis jeg blev opfordret til at søge, vil jeg ikke have nogen grund til at afslå at lytte,« udtalte Juncker i går til det franske dagblad Le Monde.

Og stillingen vil bestemt også kunne appellere til David Miliband som et alternativ til det årelange ophold i oppositionen, som vil blive følgen af det, som lige nu tegner som det mest sandsynlige udfald af det britiske valg til næste år: et nederlag til Labour. Selvom han er udråbt som en mulig efterfølger til Gordon Brown som Labour-leder, kan han langt fra føle sig sikker på at vinde denne position, og hvis Labour rammes af et svidende nederlag, vil udsigten til at skulle overtage et demoraliseret og splittet parti næppe være attraktiv.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her