Læsetid: 2 min.

Talebans angreb giver FN sikkerhedshovedpine

Seks FN-medarbejdere blev dræbt ved et målrettet og blodigt Taleban-angreb i Kabul i går, der kan få organisa-tionen og andre interna-tionale hjælpegrupper til at genoverveje deres engagement i Afghanistan
29. oktober 2009

Erklæringen fra Taleban blev knapt nok bemærket eller refereret. Den blev fremsat på flere forskellige sprog på internettet på 64-årsdagen for ikrafttrædelsen af FN's charter den 24. oktober og betegner FN som et redskab, der er faldet i »kolonialisters kløer.« FN har længe stået på »arrogante morderes side«, hed det.

I et blodigt angreb umiddelbart før daggry i går stormede bevæbnede militante et privat gæstehus, som benyttes af FN, skød vildt om sig og detonerede deres bombebælter. Seks FN-medarbejdere blev dræbt foruden to afghanske politifolk, tre af angriberne og en civil forbipasserende. To andre FN-folk blev såret. Taleban påtog sig ansvaret for aktionen. Kilder i det afghanske politi fortæller, at der efterfølgende udbrød ildkampe mellem sikkerhedspoliti og militante. Ildkampene strakte sig over halvanden time.

Samtidig blev der afskudt to raketter imod Serena Hotel, Kabuls eneste femstjernede hotel, der ligger lige ved præsidentpaladset. Her skete der kun materiel skade.

Fortsat FN-hjælp

Og der havde været andre advarsler. I weekenden advarede Taleban-talsmand Zabiullah Mujahid om, at »Mujahedin vil slå til« mod alle udlændinge og afghanere, der er i gang med at forberede præsidentvalgets anden runde den 7. november,

I går sagde FN's særlige udsending i Afghanistan, Kai Eide, til reportere i Kabul, at organisationen er opsat på »ikke at lade sig afskrække af angrebet. FN vil fortsat hjælpe det afghanske folk,« lovede han.

Mindst en amerikansk statsborger var blandt de dræbte FN-ansatte, bekræfter den amerikanske ambassade. FN havde indtil sent i går ikke oplyst nærmere detaljer om ofrenes nationalitet, men de menes at have arbejdet for UNDP Elect, et agentur, der skulle yde støtte til at organisere afholdelsen af valgets forestående anden runde.

Et så direkte angreb på FN's stab i Kabul har ingen fortilfælde og har længe været et mareridtsscenarie for organisationen, som har tusindvis af ansatte i byen.

Hjælpearbejde revurderes

En vestlig diplomat siger til avisen The Guardian, at FN og de øvrige udenlandske hjælpeorganisationer nu vil blive nødt til at tage op til revurdering, hvor mange medarbejdere de ønsker at beholde i Afghanistan.

»Taleban har altid holdt dette kort i baghånden, og det faktum, at de har spillet det nu, er meget bekymrende,« siger han.

»Spørgsmålet er, om dette er en nålestiksoperation, der skal understrege en politisk pointe, eller om det er begyndelsen på en kampagne.«

En lastbilbombe af FN's hovedkvarter i Bagdad i 2003 dræbte 22 mennesker og fik organisationen til at trække sig ud af landet i flere år. FN-medarbejdere er tidligere blevet udsat for målrettede angreb i Afghanistan, men gårsdagens angreb er det hidtil blodigste.

Som konsekvens af angrebet gav FN alle sine medarbejdere besked på at holde sig inden døre indtil videre. Missionschef Karl Eide sagde, at organisationen nu vil gå alle sine eksisterende sikkerhedsforhold efter.

Angrebet kan ifølge analytikere citeret af avisen Christian Science Monitor få alvorlige følger for alle de hjælpeorganisationer, der opererer i landet.

Nogle vil trække sig helt ud, mens andre vil nedjustere omfanget af deres aktiviteter. Hjælpearbejdere, som skulle være ankommet til Afghanistan i de kommende dage, er blevet rådet til at udskyde deres indrejse.

»Jeg tror, det her kan blive lidt af en folkevandring,« siger en analytiker til Christian Science Monitor. Hjælpearbejdere er blødere mål end de militærbaser, ambassader og ministerier, som Taleban hidtil har koncentreret sine angreb mod i den afghanske hovedstad.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu