Læsetid: 5 min.

Ungt uerfarent demokrati giver Klaus frit spil

Tjekkiets præsident, Vaclav Klaus, trækker Europa rundt ved næsen ved at nægte at underskrive Lissabon-traktaten, og de tjekkiske parlamentarikere, som har godkendt traktaten, formår ikke at stoppe ham. Det tjekkiske demokrati er for ungt og uerfarent til at klare en mand af Klaus' kaliber
Tjekkiets EU-skeptiske præsident Vaclav Klaus anklages for at have for stort spillerum. Præsidenten har med adskillige krumspring forsøgt at komme uden om at underskrive Lissabon-traktaten. På billedet ses en tjekkisk demonstrant foran Pragh Slot efter Irlands ja til Lissabon-traktaten

Tjekkiets EU-skeptiske præsident Vaclav Klaus anklages for at have for stort spillerum. Præsidenten har med adskillige krumspring forsøgt at komme uden om at underskrive Lissabon-traktaten. På billedet ses en tjekkisk demonstrant foran Pragh Slot efter Irlands ja til Lissabon-traktaten

MICHAL CIZEK

19. oktober 2009

Europas stats- og regeringsledere er efterhånden mere end irriterede, og diplomater og jurister i Bruxelles er sendt på overarbejde for at finde en brugbar løsning.

Alt sammen på grund af én mand: Tjekkiets præsident Vaclav Klaus, der nægter at underskrive Lissabon-traktaten på trods af, at det tjekkiske parlament allerede godkendte den 6. maj i år.

I øjeblikket er den tjekkiske forfatningsdomstol for anden gang ved at undersøge om traktaten er i strid med landets forfatning efter en klage fra 17 senatorer, som alle er Klaus-støtter. Men selvom domstolen giver grønt lys for traktaten, er seneste udmelding fra Klaus nu, at han også vil have en undtagelse fra traktatens Charter om Grundlæggende Rettigheder, hvis han skal sætte pennen til papiret. Undtagelsen skal ifølge Klaus beskytte Tjekkiet mod krav fra de godt tre millioner sudetertyskere, der blev fordrevet fra Tjekkoslovakiet under anden verdenskrig med chartrets afsnit om ejendomsret i hånden kan kræve deres gamle ejendomme tilbage ved EF-domstolen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alexander Carolinus

Det er EU, der har et demokratisk problem. Lissabon aftalen er blevet presset i gennem uden at spørge om borgernes holdning hertil, til trods for at den medfører væsentlige indskrænkelser af medlemslandenes suverænitet og derved udvander vores demokratiske rettigheder

Præcis, Alexander. Den konstante retning som EU bevæger sig i medfører mere totalitarisme og centralisering, og mindre demokrati og selvstyre.

Kristian Rasmussen

@Jiri Pehe kalder Klaus’ brug af frygten for sudetertyskerne »et beregnende kynisk misbrug«.

"Beregnende kynisk misbrug" Ja manden lyder jo nærmest som et oplagt emne til kommissionen , hvis bare han nu havde været til salg som de andre Euro-fascister .

Klaus er en demokrat af høj kaliber som har luret EUSSR projektet .

EUSSR er en katastrofe for Europa og bliver i fremtiden kendt som det der antændte den største brænd der nogen sinde har ramt Europa .

Klaus Kaaslund

Euroktraternes frygt er, at Klaus vil undlade at skrive under før der har været folkeafstemning i Storbritannien i juni næste år. For et overvældende flertal af britterne vil stemme nej til Lissabon-traktaten. Derfor skal Klaus trues og lokkes til at skrive under. For det værste der kan ske, er at Europas befolkninger får lov til at blande sig i EUs udvikling. EU er og bliver endnu mere en udemokratislsk organisation, der bevidst manipulerer sig uden om befolkningernes ønsker ved at love afdankede nationale politikere karierremuligheder. Midlet over for befolkningerne er en løgnagtig sprogbrug: "Reformtraktat" der skal "modernisere EU", og den nye ikke folkevalgte præsident og udenrigsminister tillægges så snørklede titler, at de i praksis kommer til at hedde præsident og udenrigsminister. Så, Klaus:stå fast.. Du har et historisk ansvar. Europas fremtid ligger i dine hænder.

For et eller andet mærklig grund, hader Vaclav Klaus socialistisk central styre. Er der nogle her der ved mere om socialistisk centralstyre og dens følger end ham ?? Næppe.