Læsetid: 1 min.

Vaclav Klaus kræver undtagelse fra borgerrettigheder

Frygten for et opgør med fordrevne tyskere fra efterkrigstiden får Tjekkiets præsident, Vaclav Klaus, til at kræve en ny undtagelse i Lissabon-traktaten
10. oktober 2009

Tjekkiet skal have en undtagelse fra EU's borgerrettigheder, hvis landets EU-skeptiske præsident, Vaclav Klaus, skal underskrive Lissabontraktaten.

»Inden ratificeringen skal Tjekkiet forhandle en undtagelse,« fastslår Klaus, som er den eneste tilbageværende forhindring for den nye EU-traktat.

Undtagelsen skal ifølge Klaus beskytte Tjekkiet mod krav fra de godt tre millioner tyskere, der blev fordrevet fra Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig. Klaus frygter, at de såkaldte sudetertyskere med borgerrettighedernes afsnit om ejendomsret i hånden kan gå uden om det tjekkiske retssystem og kræve deres ejendomme tilbage via EF-Domstolen.

I en skriftlig erklæring til det tjekkiske nyhedsbureau CTK, siger Klaus, at »Lissabon-traktaten vil føre til en situation, hvor juridiske garantier og stabiliteten ved ejerskab vil blive truet«.

Bekymring i Bruxelles

Udmeldingen fra Klaus giver alvorlige panderynker i Bruxelles, hvor man afsluttede forhandlingerne om traktaten helt tilbage i 2007. Nu er det op til juristerne at finde ud af, om man kan indføre en ny undtagelse i traktaten, uden at alle EU-lande skal ratificere traktaten igen.

Polen og Storbritannien fik allerede i 2007 under forhandlingerne om Lissabontraktaten indført undtagelser for EU's charter for grundlæggende rettigheder, der bliver juridisk bindende som følge af Lissabon-traktaten. Polen frygtede, at borgerrettighederne kunne tvinge det katolske land til at tillade homoægteskaber.

Det er reelt kun præsident Klaus' underskrift, som mangler, før traktaten kan træde i kraft. Lørdag underskriver Polen. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu