Læsetid: 5 min.

Abbas offer for sin egen vankelmodighed

Den palæstinensiske leder ville freden, men han kunne ikke få hverken Israel eller USA til at indse, at uden støtte i hans eget vælgerbagland var freden en umulighed
Mahmoud Abbas meddelte torsdag, at han ikke genopstiller. Det åbner for et generationsskifte i den palæstinensiske ledelse, som skaber frygt for en ny intifada
7. november 2009

Beirut - Det har været en lang dags rejse mod nat for Mahmoud Abbas, bedre kendt på disse kanter under sit nom de guerre 'Abu Mazen'.

»Han har længe været en død mand hos sit eget folk,« siger Ali Atassi, en syrisk aviskommentator i Beirut, om Abbas' beslutning om at trække sig som kandidat ved det præsidentvalg i Den Palæstinensiske Myndighed, PA, han selv har udskrevet til 24. januar.

»Som sagerne står, havde han ingen anden udvej.«

Og sagerne står lige nu rigtig skidt for palæstinenserne, bl.a. som en følge af Abbas' vakkelvorne ledelse siden han i 2004 afløste afdøde Yasser Arafat som PA-præsident og formand for Fatah, det største parti i den palæstinensiske befrielsesorganisation, PLO.

For selvom Abbas mageligt vandt sit første præsidentvalg i 2005, skete det uden begejstring - og efter nogle iagttageres mening kun fordi den israelsk fængslede unge leder, Marwan Barghouti, valgte at trække sig som kandidat. Abbas var dog et håb for mange palæstinensere, der bare vil have fred og regelmæssig skolegang for deres børn, men han kunne ikke levere. De helt afgørende israelske indrømmelser på bosættelser og fri bevægelighed kom aldrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der synes at være en ny linie i palæstinensernes frihedskamp. Nu opgiver de tostatsløsningen og begynder i stedet at forlange borgerlige rettigheder i den stat som har holdt dem besat i mere end fyrre år.
Det bliver spændende at se, hvad den "demokratiske" stat Israel vil gøre, når den opdager at jøderne faktisk er i mindretal, i den stat som de med deres ubøjelige stædighed og militære magt, de facto har fået skabt.
Og hvordan vil demokratiets selvudnævnte forkæmpere i USA og EU, reagere hvis den israelske regering, gør valg- og stemmeret til Knesset afhængig af race og religion?

Karsten Johansen

Verden er nå i ferd med å oppdage at all denne mer og mer verbale “godviljen” fra allverdens koryfehoder i VIP-klassen, alle de føydale selebritetene som dyrkes av mediaturets klakkørkorps, ikke fører til noe som helst utover stadig fetere honorarer til de evigt talende og bokskrivende “idealistene”.

Verre enn å slukke håpet er det bevisst å vekke helt falske forhåpninger ved ren svindel. Obama vil nå høste fruktene av dette nummeret som ble et for mye.

Obama, som stadig drukner oss i en flom av “historiske vendepunktstaler” er nå allerede politisk-medialt (selv)likvidert av den sionistiske lobbyen, oljelobbyen osv. og gryteklar til å skrive sine erindringer som sittende lame duck, idet mediaturet sørger for at omløpshastigheten for den politiske kapital i likhet med resten av kapitalen raskt går mot null og det store, svarte hull. Alt går nå fra kjøp til kast snart helt uten omveien om bruk…

Folk som nå "oppdager" at USA ikke er en "upartisk" megler (hva er en partisk megler??! Ingen megler selvsagt), ja hva skal man si om dem?

De demonstrerer at kunsten å lyve nå har forfalt til det rene serebralparesiske nonsens.

Men: naturlovene gi faen i at Obama osv. lyver, drivhuseffekten og havets katastrofale forsuring forsvinner ikke fordi verdens mektigste prøver å lyve dette vekk. Den eneste effekt av alle Obamas velklingende løgner for å få OL til Chicago og la alt fortsette som før, er at han avslører seg selv som verdensfjern og like gal som resten av hans herskende klasse av globale finansoligarker.

At staten Israel fra 1967 er blitt bibelske rasisters skingrende gale prosjekt er forlengst kommet for en dag. Israel tror det kan utrydde sin omverden (og dermed faktisk resten av de bibelske hebreernes etterkommere som ble kristne og muslimer for 1500 år siden) og vil som andre med de villfarelsen høste fruktene av dette. Om det skulle dukke opp en palestinsk Gandhi, vet vi alle hva Israel vil gjøre med ham eller henne, dessverre.

Søren Kristensen

Målet er intet, vejen er alt, som de store tænkere siger og heldigvis for våbenindustrien og de villige krigere er vejen lang.

Måske skal vi se en ny massakre ved Nytårstid?

Der er blot en holdbar løsning, - en stat, hvor alle har lige rettigheder - i stedet for det apartheid styre, som findes nu.
Giv palæstinenserne de samme muligheder, rettigheder og bevægelsesfrihed som israelere, riv muren, og straf de, som saboterer normalsamfundet (både israelere og palæstinensere), og vi vil se et land, som kommer at blomstre.

Utropi? ja, desværre nok.

"Og hvordan vil demokratiets selvudnævnte forkæmpere i USA og EU, reagere hvis den israelske regering, gør valg- og stemmeret til Knesset afhængig af race og religion?"

Ved at give deres uforbeholdne støtte til Israel og så efterfølgende indføre samme regler?

Jeg er meget bange for en ny palæstinensisk opstand, men endnu mere bange for at Israel knuser den, da det efterhånden ikke kan komme bag på nogen at de er militært overlegne.

Den eneste reelle løsning jeg ser er at det internationale samfund omsider begynder at presse Israel til at opgive apartheid-politikken og inkludere palæstinenserne i deres samfund ved hjælp af økonomisk boykot. En tostatsløsning med en statslig palæstinensisk hær vil kun føre til skyttegravskrig. Israel er nødt til at lade sig sekularisere og udskifte flaget og tage navneforandring til området det dækker, nemlig Palæstina, men det kommer nok heller ikke til at ske uden en brav modstandskamp fra fascistiske israelske terrorgrupper.