Nyhed
Læsetid: 3 min.

Afrika siger 'nok er nok' i klima-forhandlingerne

De afrikanske lande nægter at forhandle, hvis ikke de rige lande smider ambitiøse tal for deres CO2-reduktioner på bordet . De store udviklingslande bakker op. Det er kun en delvis hårdknude, beroligede det svenske EU-formandskab
De afrikanske lande nægter at forhandle, hvis ikke de rige lande smider ambitiøse tal for deres CO2-reduktioner på bordet . De store udviklingslande bakker op. Det er kun en delvis hårdknude, beroligede det svenske  EU-formandskab
Udland
4. november 2009

BARCELONA - »Oh Yes, Afrika kan også lave ballade!« siger den delegerede fra Sierra Leone med et lille smil, mens han småløber igennem konferencecentret på vej til endnu et internt møde i den afrikanske gruppe.

Og ballade blev der i går i Barcelona. Mandag aften havde gruppen, der forhandler på vegne af 50 afrikanske lande, besluttet, at nok måtte være nok. De ville ikke forhandle videre, så længe de rige lande ikke har meldt ud, hvor meget de vil reducere deres udledning af drivhusgasser frem til 2020.

»Vi forventer reduktioner, der er i overensstemmelse med videnskabens anbefalinger. Det betyder 40 procent for de udviklede lande frem til 2020,« fastslog den afrikanske gruppes chefforhandler, Algeriets Kamel Djemouai, her anden dag i det sidste FN-klimamøde før København - et krav, der ligger betydeligt over de nuværende reduktionsløfter fra de rige lande, der i gennemsnit ligger på 11 til 15 procent.

»Vi bliver taget ved næsen,« tilføjede Pa Ousman Jarju, forhandler fra Gambia.

»Vi er ikke indstillede på at give dem en blankocheck, før de giver os tal.«

Og de afrikanske lande står ikke alene, understregede gruppen af udviklingslande, den såkaldte G77 gruppe.

»Alle medlemmer af G77 og Kina støtter Afrika-gruppens beslutning,« fastslog gruppens talsmand.

Troels Dam Christensen, der er koordinator for samlingen af danske miljø-og udviklings-ngo'er, 92-gruppen, kan godt forstå Afrikas frustration.

»Man kan ikke blive ved med at trække det her i langdrag. De gider simpelthen ikke høre på det mere. Nu sætter de fattigste lande foden ned,« siger han.

På med førertrøjen

Afrika vil ikke blokere forhandlingerne, men tager det alvorlige skridt, fordi de ikke har råd til at vente længere, understregede Kenyas forhandler Grace Akumu.

»Vi har fem dage, og vi bliver stadig mere frustrerede. De rige lande siger, at de må tage politiske og økonomiske hensyn. Vi siger: 'Tag førertrøjen på og læg tallene på bordet'. Det er det eneste, vi kan tillade os. Vi skal vende hjem til befolkninger, for hvem det her er et spørgsmål om liv eller død,« slog Grace Akumu fast og mindede repræsentanter for de overvejende vestlige medier om, at Afrika kun er ansvarlig for højst otte pct. af den globale udledning.

»Det er derfor, vi er så underudviklede,« sagde hun.

Hugh Cole, klimarådgiver i den sydafrikanske afdeling af ngo'en Oxfam, har fuld forståelse for den afrikanske delegations valg.

»De fattigste lande står over for et uacceptabelt valg: Ingen aftale eller en dårlig aftale,« sagde Hugh Cole

Det svenske EU-formandskab havde i går tid til en kort briefing om EU's position på vej fra et krisemøde med den afrikanske gruppe.

»Vi havde en god snak, og vi har forståelse for deres position. Men vi er ikke sikre på, at det er en konstruktiv vej at gå,« sagde chefforhandler Anders Turesson, der beskrev situationen som »ikke helt en hårdknude«.

Den hårde linje virker

Men noget tyder på, at den hårde linje virkede i første omgang.

Efter en række krisemøder blev det i går aftes i plenum meddelt, at seks ud af de 10 resterende møder i Barcelona vil blive dedikeret til spørgsmålet om reduktioner, og de afrikanske lande meddelte, at de igen vil forhandle med resten af verden om at få løst klimaproblemerne. Men »vi forventer fremskridt, ellers ser vi ingen anden udvej end at forlade forhandlingerne,« understregede en repræsentant og gentog kravet om en reduktion på 40 procent. Og de afrikanske forhandlere fik støtte fra Kina.

»Det her handler ikke bare om, at der er sat mere tid af. Vi vil høre konkrete, ambitiøse tal de næste dage,« sagde en repræsentant fra Kinas delegation.

'Oprørende'

Helt gennemgående i de delegeredes indlæg i aftes var ordene 'tillid' og 'frustration'. Tillid til, at de rige lande faktisk lytter og er indstillede på at betale. Frustration over, at tiden går og over de mange deadlines, der ikke bliver overholdt. Spørgsmålet er, i hvor høj grad den afrikanske mistillid også hænger sammen med den danske regerings udmeldinger om, at den ikke længere satser på en juridisk bindende aftale - ikke mindst Lars Løkke Rasmussens Moskva-udtalelse om, at man nu arbejder på en politisk aftale.

Pa Ousman Juju lagde ikke fingrene imellem, da Information spurgte om, i hvor høj grad den danske regerings uklarhed på karakteren af en bindende aftale havde haft indflydelse på den flossede afrikanske tålmodighed.

»Det gør os bestemt ikke mere tillidsfulde. Den danske regering gemmer sig bag USA ved at sige, at vi skal have tid til at få dem med. Men det sker ikke. Ikke om et halvt år, ikke om et år,« fastslår Ousman Juju, der slutter: »Jeg finder statsministerens udtalelse oprørende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ousman Juju, du er ikke den eneste.
Jeg har spekuleret på hvad for nogle stoffer han tager. Hvis det dér er niveauet så kan Rumhunden Laika lede en klimaforhandling bedre end han.

Det ér sgu' da gået i hårdknude, kære svenske EU-formandskab.