Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlusconis partifælle: 'Regeringen forsøger at skjule sandheden om giftskibene'

En afhoppet mafioso siger, at han har været med til at sænke skibe med giftigt og radioaktivt affald. Miljøministeriet har undersøgt sagen og afviser påstandene, men et medlem af Berlusconis parti beskylder regeringen for at skjule sandheden
Udland
16. november 2009

ROM - I 2005 fortalte en afhopper fra den calabresiske mafia, la 'ndrangheta, at han har været med til at dumpe giftigt og radioaktivt affald. Samme år konkluderede en FN-rapport, at der siden 1980'erne er blevet dumpet containere med bl.a. hospitals- og industriaffald langs Somalias kyst. På grund af borgerkrigen i landet har det ikke været muligt at få overblik over problemets omfang. Den angrende mafioso Francesco Fonti fortalte også, at omkring 50 skibe med giftaffald er blevet sænket i italiensk farvand:

»I årevis har ingen villet høre, hvad jeg fortalte undersøgelsesdommerne. Jeg har hele tiden indrømmet, at jeg har beskæftiget mig med sænkningen af skibe med giftig og radioaktivt affald,« udtalte Francesco Fonti midt i september.

Regering skjuler sandhed

Få dage forinden var et skibsvrag blevet identificeret på 470 meters dybde ud for kysten ved Cetraro i Calabrien. Det var ifølge Fonti det russiske fragtskib Cunsky, som angiveligt blev sænket med lasten fuld af giftaffald i 1993. Men efter en inspektion i slutningen af oktober meddelte miljøminister Stefania Prestigiacomo, at det drejer sig om passagerskibet Catania, som blev sænket af en tysk ubåd under Første Verdenskrig.

»Der er blevet kastet fuldt lys over en sag, som har skabt stor ængstelse,« udtalte lederen for den nationale mafiabekæmpelse, statsadvokat Piero Grasso. Men en repræsentant for regeringspartiet Popolo della Libertà, Angelo Napoli, som er medlem af parlamentets antimafiakommission, føler sig ikke beroliget:

»Regeringen forsøger at skjule sandheden om giftskibene, især det ud for kysten ved Cetraro. Man forsøger at dække over statshemmeligheder med tavshed og forklaringer, som ikke holder vand,« siger Angelo Napoli i et interview i ugemagasinet L'espresso.

Et mindre skib

I første omgang skaber miljøministeriets undersøgelsesmetoder mistænksomhed. De eksperter fra anklagemyndigheden i Calabrien, som havde lokaliseret vraget, blev udelukket fra inspektionen. Og i stedet for at bruge statens eget udstyr valgte miljøministeriet at leje et inspektionsskib af våbenhandleren Diego Attansio, som også er indblandet i sagen om bestikkelse af den britiske skatteadvokat David Mills, der for nylig ved appelretten i Milano blev kendt skyldig i at have afgivet falsk vidneudsagn i to retssager vedrørende Silvio Berlusconi offshore-selskaber.

»De ville bruge Cunsky imod os,« har miljøminister Prestigiacomo sagt uden at forklare hvem, hvordan eller hvorfor.

På miljøministeriets optagelser er skibsvraget dækket med alger. Men ifølge havbiologen Roberto Danovaro er det umuligt på næsten 500 meters dybde på grund af mangel på lys. Desuden ligger skibsvraget på anklagemyndighedens optagelser på et sted, hvor havbunden hælder, mens det på miljøministeriets optagelser har et mindre skrog og ligger på en jævn bund. WWF Italia hævder, at miljøministeriets folk har arbejdet tre sømil fra det sted, hvor vraget blev fundet i september.

»Mistanken er, at regeringen har ledt efter et andet skib for at få de bekymrede stemmer til at forstumme og undgå at blive rodet ind i en søgen efter giftig affald, som ville bringe landet i økonomisk og politisk forlegenhed,« skriver avisen L'Unità.

I flere syditalienske regioner har man i de seneste år registreret et stigende antal tilfælde af leukæmi og kræftsygdomme blandt børn og unge, hvilket kan hænge sammen med den ulovlige bortskaffelse af giftaffald. Der er konstateret forhøjet radioaktivitet i det sydlige Calabrien. I de seneste måneder har der været forbud mod fiskeri i området omkring Cetraro, men det blev ophævet umiddelbart efter miljøministeriets undersøgelser.

Politikere vidste besked

Francesco Fonti hævder, at flere ledende politikere, bl.a. de tidligere ministerpræsidenter Ciriaco De Mita og nu afdøde Bettino Craxi, kendte til transporterne, som blev organiseret med hjælp fra efterretningstjenesten: »La 'ndrangheta har sænket skibe med lasten fuld af affald ud for Kenya, Somalia og Zaire (...) De fleste skibe er dog uden tvivl forsvundet på bunden af vores have,« siger Francesco Fonti til L'espresso og forklarer, at han bl.a. har bortskaffet mange tons giftigt aluminiumsaffald fra en russisk industrivirksomhed med nære forbindelser til den daværende KGB-agent Vladimir Putin.

Angela Napoli bad for nylig ved et møde i antimafiakommissionen om en forklaring på de mange ubesvarede spørgsmål, hvilket fik kommissionsformanden, tidligere indenrigsminister Giuseppe Pisanu, til at hemmeligstemple mødereferatet:

»Jeg bad om en afklaring på efterretningstjenestens rolle i denne sag (...) Jeg så gerne, at vi overvandt hykleriet. Også hvad angår den afhoppede mafiosos forklaringer som i fire år har ligget i en kasse hos den nationale mafiabekæmpelse uden at blive efterprøvet,« siger Angela Napoli til L'espresso.

Søfartsmyndighederne har lokaliseret 44 uidentificerede skibsvrag i de italienske farvande og har nu viderebragt oplysningerne til den nationale mafiabekæmpelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her