Læsetid: 2 min.

Britiske konservative opgiver EU-afstemning

David Cameron kræver britiske EU-undtagelser, men opgiver afstemning om Lissabon-traktaten
'Lissabon-traktaten er nu implementeret, og det er derfor ikke længere en traktat. Den er nu inkorporeret i europæisk ret,' sagde den britiske oppositionsleder David Cameron i går.

'Lissabon-traktaten er nu implementeret, og det er derfor ikke længere en traktat. Den er nu inkorporeret i europæisk ret,' sagde den britiske oppositionsleder David Cameron i går.

Stefan Wermuth

5. november 2009

LONDON - Knastørt brænde blev i går kastet på en evigt ulmende uoverensstemmelse i det britiske konservative parti, da partileder David Cameron meddelte, at han - i lyset af Tjekkiets ratifikation - opgiver at holde en folke- afstemning om Lissabon-traktaten. Cameron gav ellers i 2007 det britiske folk en »garanti støbt i jern« om, at han vil afholde en folkeafstemning om traktaten, hvis han bliver premierminister. Det faktum, at alle 27 EU-medlemmer - inklusive Storbritannien - nåede at ratificere traktaten, inden Cameron nåede at blive premierminister ændrer imidlertid situationen, erkendte han i går.

»Lissabon-traktaten er nu implementeret, og det er derfor ikke længere en traktat. Den er nu inkorporeret i europæisk ret. Nye poster vil blive oprettet over de næste uger. Der er intet, vi kan gøre, der vil få de poster til at forsvinde igen, lige så lidt som vi kan stoppe solen fra at stå op om morgenen,« sagde Cameron på en pressekonference.

Med de ord genåbnede den konservative leder en strid, der har splittet partiet i årtier. For at komme skeptikerne i forkøbet havde Cameron i en velforberedt tale linet en række krav op, som han vil kæmpe for, hvis han til foråret vinder det britiske valg.

Blandt andet lovede han at genforhandle undtagelser for Storbritannien på social- og arbejdsmarkedsområdet, fra charteret om fundamentale rettigheder og på strafferetsområdet.

»Jeg er klar over, at vi ikke ensidigt kan trække disse beføjelser hjem igen. Det skal være en aftale støttet af alle 27 medlemslande, og det vil ændre institutionens regler,« sagde han, men kaldte samtidig sit oplæg for »nødvendigt og realistisk«.

Suverænitetslov

Imidlertid udelukkede han ikke en afstemning om en »bredere pakke«, hvis EU og Storbritannien i fremtiden bevæger sig yderligere væk fra hinanden. For at forhindre at det sker, lovede han en »folkeafstemningslås, som kun det britiske folk har nøglen til«. Den skal gøre det lovpligtigt for fremtidige regeringer at udskrive folkeafstemning, hver gang suverænitet afgives fra Westminster. Han lovede også at introducere en ny såkaldt suverænitetslov, hvilket er kontroversielt, eftersom europæisk lov i dag står over medlemslandenes lovgivning.

»Den skal sikre, at det sidste ord om vores lovgivning altid vil ligge i Storbritannien,« sagde han.

Ikke desto mindre var kritikerne allerede ude, inden Camerons tale var færdig:

»Hvordan kan David Cameron hævde, at han vil kæmpe for at repatriere beføjelser fra Bruxelles, når han ikke engang vil kæmpe for at gennemføre sine egne løfter,« sagde Berry Legg, konservativ næstformand i den EU-skeptiske Bruges-gruppe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu