Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britiske ministre på gaden med folket

Den britiske regering opfordrer offentligheden til at give dem et 'populistisk skub' forud for klimatopmødet i København
Udland
13. november 2009

LONDON - Hvis du 'ønsker, at deltage i kampagnen for en ambitiøs aftale i København og ønsker at se, hvad andre grupper laver, og hvordan du kan blive involveret', så er denne hjemmeside stedet for dig. Hvilken hjemmeside? Kampagnen Global wake-up call? Sandbag climate campaign? 10:10?

Nej. Hjemmesiden med disse links til klimaaktivisters aktiviteter er den britiske regerings officielle hjemmeside om dens 'mission for en global aftale om klimaforandring'. En aftale, der ifølge de to centrale ministre i forhandlingerne, klimaminister Ed Miliband og udenrigsminister David Miliband, bør have bred opbakning i befolkningerne verden over.

»Mit værste mareridt er, at det her blot bliver endnu et topmøde, endnu et indslag på Newsnight, som kommer og går. Det må ikke ske,« sagde Ed Miliband ved et pressemøde for nyligt.

Den informationspakkede hjemmeside og de to ministres hyppige deltagelse i offentlige møder og demonstrationer er blot nogle af de tiltag, der udgør Storbritanniens aktivistiske holdning til debatten om en klimaaftale. En tilgang, der opfordrer til civilsamfundets engagement gennem underskrift-indsamlingen 'Støt aftalen' på hjemmesiden såvel som til en mere aktiv involvering.

»Ved at lobbye forskellige spillere, inklusive regeringen, har NGO'erne hjulpet med at fremme positiv handling på klimaområdet og har forsvaret nogle af verdens mest sårbare menneskers stemmer,« skriver regeringen på siden.

Behov for et skub

Og politikerne har behov for at blive presset af offentligheden, hvis der skal ske resultater, erkender Ed Miliband, der ønsker en klimakampagne a la kampagnen 'Make Poverty History' forud for G8-topmødet i Gleneagles i 2005, hvor kendisser som sangerne Bono og Bob Geldorf pressede på for 100 procents gældslettelse for verdens fattigste lande. Dengang gik premierminister Tony Blair ind i kampagnen og pressede de øvrige statsledere til at punge ud - om end målet ikke endte med at blive indfriet.

»Vi har behov for at blive skubbet. Politisk forandring sker ikke blot, fordi ledere ønsker, at det skal ske, men fordi folk får det til at ske,« siger Ed Miliband til The Observer.

Miliband, der arbejdede i Finansministeriet under Make Poverty History-kampagnen, efterlyser et lignende 'populistisk skub' i klimadebatten. Det, der kommer tættest på, er kampagnen 10:10, der opfordrer enkeltpersoner, skoler, virksomheder og offentlige institutioner til at skrive under på, at de vil skære 10 procent af deres CO2-udslip inden udgangen af 2010. Mens klimaministeriet har skrevet under, er det imidlertid ikke lykkes at få regeringsapparatet som sådan til at binde sig. Den intense lobbykampagne endte dog ikke uden resultat. Parlamentet vedtog nemlig enstemmigt et forslag, der afsatte 20 mio. pund til at hjælpe regeringens afdelinger til 'hurtigere og yderligere at reducere deres CO2-udslip fra deres operationer, ejendomme og transport'.

»Enhver der for et par uger siden havde sagt, at parlamentet ville debattere, hvorvidt det skulle skære sit CO2-forbrug med 10 procent, ville være blevet fejet af banen som en øko-evangelist. Så ja, idéer kan spredes meget, meget hurtigt og ja, vores politiske system kan reagere hurtigt, når det skal,« siger Franny Armstrong, filminstruktør og leder af 10:10.

Ifølge professor Paul Kelly fra London School of Economics er det dog ikke hele regeringsapparatet, der er lige proaktiv i forhold til at engagere befolkningen.

»Det er primært afdelinger, hvis politikområder egner sig til det såsom klimadebatten og udviklingsområdet,« siger han og peger også på, at det stadigvæk er uklart 'om de rent faktisk lytter til folk eller bare taler til dem'.

»F.eks. er der grupper, der er imod regeringsplaner for atomkraftværker, og der har vi ikke set nogen succes endnu,« siger Paul Kelly.

Han påpeger også, at britisk politi ved forskellige topmøder i landet er blevet mere hårdhændet, så det i dag er normen, at de møder kampklædte og bevæbnede op til demonstrationer.

»Ved sommerens G20-møde blev fredelige demonstranter behandlet som kriminelle, der skulle holdes nede med alle midler. En blev sågar dræbt,« siger Kelly.

Den britiske regerings hjemmeside om klimatopmødet: actoncopenhagen.decc.gov.uk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her