Læsetid: 3 min.

Design, teknologi og erhverv skal smelte sammen på nyt finsk universitet

På Aalto Universitet smelter design, teknologi og økonomi sammen i et nyt fondsejet universitet, der skal være Finlands nye guldæg, når det gælder innovation og samarbejde med erhvervslivet. Ideen er god, men usandsynlig, lyder det fra kritiske røster
På det nye Aalto Universitet i Finland skal studerende på forskellige udddannelser arbejde sammen om at finde innovative løsninger. Her er det studerende på Design Factory, der prøver at finde løsninger, der kan gøre forbedre livskvaliteten for patienter på hospitalet.

På det nye Aalto Universitet i Finland skal studerende på forskellige udddannelser arbejde sammen om at finde innovative løsninger. Her er det studerende på Design Factory, der prøver at finde løsninger, der kan gøre forbedre livskvaliteten for patienter på hospitalet.

Design Factory

Udland
11. november 2009

HELSINKI - Umiddelbart ser det ikke ud af så meget: Det nye Aalto Universitet lidt uden for den finske hovedstad, Helsinki. Administrationen holder midlertidigt til på Helsinkis Teknologiske Universitet, der sammen Kunst- og Designuniversitet og Handelsuniversitet er smeltet sammen til Aalto Universitet.

Men indenfor i Design Factory, der er ét af de allerede eksisterende fælles projekter, er engagementet ikke til at tage fejl af. Teknikere nørder med ny elektronik, designelever væver på nye tekstiler i kælderen, og studerende fra hele verden mødes over nettet for at diskutere, hvordan tankstationer kan tage betaling for el til biler.

Handelsstuderende Reetta Noukka fra Turku i det vestlige Finland er en af de 15 studerende:

»På min uddannelse er vi meget ens og meget enige, men det ligner jo ikke virkeligheden særlig meget. Så det her samarbejde forbereder mig til det virkelige liv på arbejdsmarkedet, fordi jeg her møder folk med en helt anden viden og helt andre holdninger end mig,« siger Reetta Noukka.

Prorektor Kalevi Ekman mener, at arbejdet med innovation stiller de fleste af de studerende på en prøve, fordi der ikke er nogen matematisk løsning på problemerne.

»Normalt arbejder vi jo med produkter, vi kan lave, men her beskæftiger de studerende sig med det, vi ikke kan lave endnu.«

Store håb

Fusionen mellem de tre universiteter til Aalto Universitet er en del af den finske universitetsreform, der træder i kraft fra årsskiftet. Finlands 20 universiteter bliver hermed skåret ned til 15. Ideen om at fusionere business, teknologi og design er dog ikke ny, men kommer fra en tidligere rektor på Kunst- og Designuniversitetet.

Tuula Teeri, der er rektor på Aalto, er rigtig glad for den nye universitetslov, fordi den - trods universiteternes protester - åbner for eksterne bestyrelser og giver universiteterne større økonomisk råderum, fordi de bliver selvejende.

»Vi har fået langt flere studerende på universiteterne, men ikke flere penge til at undervise dem for. Derfor håber vi, at de ekstra midler, der bliver tilført universiteterne på grund af reformen kan føre til, at vi kan få flere lærere pr. studerende og tage os bedre af vores studerende,« mener Tuula Teeri.

Den finske stat forærer universiteterne to tredjedele af deres ejendomme, så de har noget af stå imod med, når de fra årsskiftet går over til selveje. Derudover skyder staten mange hundrede millioner euro ind i Aalto for at støtte fusionen, skabe innovation, mere tværvidenskabelig forskning og nye uddannelser.

Anita Lehikoinen, chef for højere uddannelse i Finlands Undervisningsministerium, forklarer, at selv om Aalto juridisk set bliver privatiseret, får universitetet stadig det samme beløb fra staten som alle andre universiteter.

»Aalto vil ikke blive afhængig af private penge, så det er virkelig en ekstra investering i det her universitet. Vi har stort håb om, at der med fusionen vil blive skabt større konkurrencedygtighed og innovation,« siger Anita Lehikoinen.

Ulighed

De studerende og ansatte på Aalto har ikke protesteret det store over den nye styreform og de private interesser på universiteterne. Men studerende på andre universiteter er utilfredse.

»Oprettelsen af Aaalto Universitet gør op med traditionen for lighed i den finske universitetsverden, fordi de får flere penge end resten af universiteterne. Det kan godt være, at de skal have penge til fusion og nye tværgående uddannelser, Men i princippet går det jo ud over de andre universiteter, som der ikke bliver investeret nær så meget i, fordi regeringen har fået sig et nyt flagskib,« mener Juuso Leivonen, der uddannelsesordfører for de finske universitetsstuderende.

Timo Aarrevaara, der er forskningschef i højere uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Helsinki Universitet, kalder Aalto Universitet en smuk ide, men han tror ikke på den:

»Selv om det kan se ud af mange penge, så synes jeg ikke, det er god handel for Aalto. Universitetet vil kun kunne bruge fem procent af renterne af den formue de opbygger. Det svarer til 35-40 millioner euro om året, men de har brug for meget mere end det, hvis de skal leve op til de høje forventninger. Og spørgsmålet er, hvor lang tid de private investorer vil vente på, at ideerne med Aalto bliver til virkelighed. Det kan jo tage 30 år at bygge sådan et sted op.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her