Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU i kovending om klimaet

Indtil for en måned siden arbejdede EU målrettet for at få en juridisk bindende aftale til klimatopmødet i København til december. Men efter Lars Løkke Rasmussens udmelding i Singapore om, at den danske målsætning nu er ændret til en 'politisk aftale', skifter EU fuldstændigt kurs og argumenterer for, at en politisk aftale kan give mere 'vidtrækkende forpligtelser'
Udland
17. november 2009
Statsminister Lars løkke Rasmussen var forleden i Singapore forud for et Apec-topmøde mellem 21 stats- og regeringschefer fra de største Stillehavslande. Arkiv

Statsminister Lars løkke Rasmussen var forleden i Singapore forud for et Apec-topmøde mellem 21 stats- og regeringschefer fra de største Stillehavslande. Arkiv

Keld Navntoft

EU vender på en tallerken efter den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et møde i søndags i Singapore ændrede målsætningen for klimaforhandlingerne op til topmødet i København i december.

I stedet for som hidtil at tale om en juridisk bindende aftale taler den danske statsminister nu om, at målsætningen for København er en 'politisk aftale'. Forslaget om en politisk aftale afviger kraftigt fra den hidtidige målsætning i EU, der for under en måned siden - helt præcist den 21. oktober - på et møde for det europæiske råd for stats- og regeringschefer i Luxemborg slog fast at:

»EU-Rådet understreger nødvendigheden af en juridisk bindende aftale (... ), som et resultat af København i december 2009«. Og videre at »en samlet juridisk bindende aftale vil give den bedste forudsætning for at styrke implementeringen og sikre sammenhængen i det internationale klimaregime efter 2012«.

Men i går var alt det glemt, hvis man skulle tro repræsentanten for det svenske EU-formandskab og miljøminister Anders Carlgren:

»Jeg kommer som repræsentant for EU's miljøministre til at arbejde for en bred og kraftfuld aftale i København. En sådan kan give mere vidtrækkende forpligtelser og kan hurtigere realiseres, end hvis alle juridiske paragraffer skulle være forhandlet på plads,« skriver han i Dagens Nyheter.

Den svenske miljøminister, der i disse dage er i København til et møde med miljøministre fra over 40 lande, afviser, at kursændringen skaber grundlag for pessimisme.

»Embedsmandsforhandlingerne gik alt for langsomt alt for længe. At de blev afsluttet uden at nå frem til en juridisk bindende aftale er af visse blevet brugt som en anledning til at optræde som handelsrejsende i pessimisme. Men det er der ikke plads til,« skriver han.

Selvopfyldende profeti

Men pessimisme er netop reaktionen fra flere danske NGO'er. De mener ikke, at EU har grund til at klappe i hænderne over udsigten til, at en juridisk bindende aftale ikke bliver en realitet efter København.

Tværtimod er den ændrede målsætning for topmødet i København udtryk for en forfejlet forhandlingsstrategi, der i sidste ende kan ødelægge alle muligheder for et godt resultat, mener John Nordbo, der er leder af klimaprogrammet hos WWF Verdensnaturfonden.

»Vi har for alvor kurs mod, at danskerne får trukket ambitionsniveauet helt ud af den globale klimaindsats. Adfærden er samtidig dybt besynderlig, fordi man klart vælger side, til fordel for dem der vil mindst. Det er en grundlæggende fejltagelse at tage luft ud af forhandlinger på nuværende tidspunkt. På den måde stopper man presset for en ambitiøs bindende aftale,« siger han.

John Nordbo hæfter sig specielt ved, at den canadiske premierminister og klimaskeptiker Stephen Harper i canadiske medier prompte udlagde kursændringen som, at man nu dropper de konkrete mål til topmødet i København, og i stedet satser på »en aftale med nogle overordnede mål«.

Canada er med premierminister Stephen Harper i spidsen kendt for ikke at tage klimaproblemerne særligt alvorligt og er samtidigt det land, der er længst fra at opfylde sine forpligtelser i Kyoto-aftalen.

Ifølge John Nordbo er det netop presset for at ændre den slags holdninger, som Danmark nu fraskriver sig:

»Danmark skaber en selvopfyldende profeti ved ikke at gå efter en juridisk bindende aftale. Det er klart, at forhandlingerne ikke ville være nemme. Men at sige, at hvis vi sænker ambitionsniveauet, så skulle det blive nemmere at få en aftale, det er og bliver noget sludder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kent Broe Goldschmidt

Man er jo ikke særligt overrasket, med den regering vi desværre må trækkes.
De højre-liberale kræfter i DK og EU, har jo sandt for dyden ikke været de store klimaforkæmpere.
Og Lars Løkke Rasmussen bekender jo bare kulør, det har jo ikke været en hjertesag for ham.
Vi kommer nok til at vente i mange år på en juridisk bindene aftale. Vi må bare bede til at vores jord holder til det, og pyt med at et par underudviklede samfund går til mens vi venter, det spare lidt på u-landsbistanden.
Jeg vidste at klimatopmødet i København ville blive en fuser.

Søren Kristensen

Jeg vidste også det ville blive en fuser, men først efter det blev klart at Obama ikke havde tid nok til forberedelserne, fordi han først skulle lirke sundhedsreformen på plads. Miljøpolitik er også det muliges kunst og der sker nok ikke alverden før amerikanerne har meldt klar. At tro det er danske politikeres skyld når sådan noget trækker ud er typisk for den nye tone i dansk politik. For lidt siden troede vi vi kunne købe hele verden. Nu tro vi vi kan lave den om.

Steen Erik Blumensaat

Klima: skråning. Jordens skråning fra ækvator mod polerne.
Magtens sproglabora`torium, har fyldt hovedet med det værste sludder siden monarkiets fødsel.
Tal ikke filosofi med berusede kameler.
Hvad blev der af den kritiske sans, har `de ret der påstår vi tænker med røven ( plexus sakralis).

Kent Broe Goldschmidt

Jeg er klart, skuffet over at Obama ikke kunne være med i første omgang, men jeg er endnu mere skuffet over at EU ikke ville gå foran og sætte en juridisk standard, som kunne være et mindstemål. Det ville have klædt det rige EU, så kunne vi jo senere sætte tilslutte os, en højere andel når USA kunne være med.
De rige lande svigter og EU burde tage en førerposition.

Steen Erik Blumensaat

Statsmanden. Platon.
Dette univers, som vi befinder os i, ledes til visse tider af gud selv, idet han går foran og bevæger det rundt i dets kredsløb. Men til andre tider, når omdregnigerne har nået det mål af tid, der tilkommer det, overlader han det til sig selv. Men så drejer det sig af egen kraft om til den modsatte side; det er nemlig et levende væsen, som har fået fornuft af ham, der i begyndelsen sammenføjede det. Denne forandring til drejning i modsat retning skyldes en indre nødvendighed i dets natur...
Retningsskiftet ledsages af gigantiske oversvømmelser:
Der indtræder da uundgåligt de største ødelæggelser blandt alle levende væsener, og særligt bliver der af menneskene kun levnet et lille antal. Men denne katastrofe efterfølges af en paradoksal fornyelse. Menneskene begynder at forynges: De gamles hvide hår blev atter sorte ( A.F.R.) Medens de unge begynder at tage af i størrelse fra dag til dag, indtil de når et nyfødt barns størrelse.
Endelig visnede de helt bort og forsvandt ganske.

Kære (med) kommentatorer,

Naturligvis bliver klimamødet hverken en fuser eller en fiasko, det bliver en tordnende succes.

Tre ugers spin og new speak vil gøre underværker, ikke at det vil gavne "klimaet i vor tid", men det vil sikre succes'en.

Vi vil ikke ane hvad der er op og ned på os selv, når vi når frem til det store tidspunkt, hvor den lille tykke vil hale traktaten op af den høje hat ... der vil ikke være et øje tørt i miles afstand.

Tro mig.

Kent Broe Goldschmidt

Til Per Jongberg
Det skulle ikke undre mig, om du fik ret, spin kan jo sælge sand i sahara. Det har politikkerne gjordt længe.

Den der staver "d" i gjort, han skal ha' sin hale smurt ;-)

Du har ret det er Rasmussen (II) og (III) regimernes specialitet.

Andreas Petersen

Svagpissere.

" Svagpissere ?"

Kender ikke ordet. Kunne du mon forklare dig ?

” Svagpissere ?”

Kender ikke ordet. Kunne du mon forklare dig ?

Benign prostata hyperplasi !

Måske??

Tak, det hjalp mig meget ...

Kent Broe Goldschmidt

Andreas virker en anelse pubertesagtig, mon han vil fortælle et eller andet?