Læsetid: 1 min.

FN-ansatte flyttes ud af Afghanistan

Halvdelen af FN's udenlandske ansatte i Afghanistan skal midlertidigt ud af landet eller flyttes til mere sikre steder som følge af sidste uges terrorangreb
Det er ikke sikkert for de udenlandske ansatte at opholde sig i Afghanistan, vurderer FN, der nu vil flytte halvdelen af deres folk ud af landet. En midlertidig løsning, som kommer i kølvandet på sidste uges terrorangreb i Kabul.

Det er ikke sikkert for de udenlandske ansatte at opholde sig i Afghanistan, vurderer FN, der nu vil flytte halvdelen af deres folk ud af landet. En midlertidig løsning, som kommer i kølvandet på sidste uges terrorangreb i Kabul.

BANARAS KHAN

6. november 2009

FN vil flytte omkring halvdelen af sine udenlandske medarbejdere i Afghanistan på grund af den forværrede sikkerhedssituation i landet.

»I kølvandet på de tragiske begivenheder i sidste uge gør vi simpelthen det, vi bliver nødt til at gøre for at passe på vores ansatte på et vanskeligt tidspunkt,« sagde FN's særlige udsending i Af-ghanistan, Kai Eide, på en pressekonference i den af-ghanske hovedstad Kabul.

I sidste uge dræbte tre svært bevæbnede selvmordsbombere fem udenlandske FN-medarbejdere og sårede mindst ni under et angreb på et gæstehus i Kabul.

»Der er ikke tale om en tilbagetrækning, og der er ikke tale om en evakuering,« understreger Eide.

Han fastslog, at Taleban ikke vil få held til at tvinge FN ud af Afghanistan, som det skete i Iraks hovedstad, Bagdad, for seks år siden, hvor en kraftig bilbombe dræbte FN's særlige udsending og 21 andre.

»Vi vil afgjort fortsætte vores arbejde, men vi træffer foranstaltninger for at kunne fortsætte arbejdet og vil skærpe sikkerheden,« sagde Eide til britiske BBC.

Nødhjælpen fortsætter

Nogle af de i alt 600 ansatte, der nu forflyttes midlertidigt, skal sendes til mere sikre dele af landet, mens andre bliver sendt ud af landet, siger FN-talsmand Aleem Siddique. Han tilføjer, at de formentlig vil vende tilbage om tre-fire uger.

Ifølge FN vil omgrupperingen ikke påvirke arbejdet med at udbringe nødhjælp til afghanerne, idet de fortrinsvis udføres af lokalt ansatte.

FN har i alt 93 gæstehuse rundt om i Kabul.

»Vi vil foretage en konsolidering af disse gæstehuse, så vi kan yde bedre sikkerhed på færre steder,« siger Siddique.

Sidste uges bombeangreb og beslutningen om at flytte en del af de udenlandske FN-medarbejdere er også et tilbageslag for den del af den amerikanske præsident Barack Obamas strategi, der går ud på at øge den civile assistance til Afghanistan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu