Baggrund
Læsetid: 4 min.

Guds sendebud på stop i Bulgarien

Missionæren Dobri var ateist indtil systemskiftet i 1990. Nu samler han tabte sjæle op i Grækenland og det sydlige Bulgarien
Udland
2. november 2009

Vi tog ham op undervejs til Rila-klosteret syd for Sofia, og grunden var, at han ikke blaffede med tommelfingeren, men med en løftet bibels guldkors vendt mod trafikken og et intenst blik, der brændte sig fast i forbifarten.

Et massiv af en mand med et viltert fuldskæg, der lugtede af mødding, da han kravlede ind på bagsædet og præsenterede sig som Dobri. Slet og ret Dobri.

Eftersom vi var på vej til Rila, antog vi, at han var en munk på vej hjem. Det var ikke tilfældet. Han kendte selvfølgelig klosteret, det gør alle bulgarere, men han ville ikke med hele vejen. Om vi kunne sætte ham af i en landsby nogle kilometer før Rila?

Men han var vel græsk-ortodoks?

Overhovedet ikke.

Græsk-katolsk? Romersk-katolsk?

»Jeg er apostel,« sagde han, nu med stentorrøst. »Guds sendebud.«

Det fremgik af den videre dialog, at personer kaldet direkte af Gud i sagens natur ikke kan tilhøre en gængs trosretning. Det er ikke passende for en apostel at tage parti for den ene eller anden kirkeretning.

»Gud har givet mig i opdrag at vende en kedelig udvikling i det sydlige Bulgarien,« sagde han, »folk forlader Gud, og jeg skal samle de tabte sjæle op.«

Monoton messen

Dobri bladrede i sin bibel, medens han fortalte, at han havde missioneret nogle år i Grækenland, og nu var turen altså kommet til de gudløse bulgarere, hvorefter han oplæste et par vers fra Det ny Testamente.

»Jeg vil velsigne jer,« sagde han, »I har vist jer som gode mennesker og givet mig et lift, nu vil jeg gengælde gæstfriheden. Hvad hedder I?«
Han undskyldte, at velsignelsen blev på hans eget sprog.

»Det kan være svært at finde de rigtige ord på engelsk, og uden de rigtige ord virker bønnen ikke.«

Vi lod forstå, at det var helt i orden, hvorefter han lænede sig tilbage på bagsædet, foldede hænderne om sin Bibel og talte til Gud med lukkede øjne i ca. et kvarter.

Det er ret lang tid at lytte til en monoton messen på et ukendt sprog. Især på en trafikeret landevej, hvor osende lastbiler og pludselige hestevogne kræver koncentreret kørsel. Omsider åbnede han øjnene og meddelte, at »et naturligt ærinde pressede sig på«, så hvis vi lige kunne holde ind til siden.

Lidt længere fremme ad ruten var mødding-lugten efterhånden så ram, at kaffepause var påkrævet. Den næste landsby havde en fortovscafé, men syntes ellers glemt af systemskiftet. En mand fremviste stolt sin cykel med påmonteret hjælpemotor, en konstruktion fra tiden før importrestriktionerne blev ophævet. Vi spurgte Dobri, hvordan Guds flok havde det under kommunismen.

»Terrible,« svarede han, »de kristne blev forfulgt, kastet i fængsel og tortureret.«

Dog ikke Dobri, der bekvemt nok var ateist indtil systemskiftet i 1990, »da jeg blev kaldet og sendt ud som missionær«. Hans omvendelse havde dog ikke noget med politik at gøre, men – så vidt det kunne udledes af hans talestrøm – med et mirakel, der havde helbredt ham for en total lammelse.

»Gud helbredte mig og sendte mig ud for at sprede ordet.«

Arbejdende museum

Vi satte Dobri af i hans landsby – der var stadig 15 kilometer til Rila-klosteret i den fjerne ende af et dalstræk, hvor det har ligget siden 1378. Vi kørte heldet i møde lidt på lykke og fromme – ærindet var, om muligt, at høre om den kolde tid for de kristne – de 45 år under et styre, der kvalte kirkens indflydelse og gjorde klosteret til et arbejdende museum med seks munke, der solgte souvenirs og lejede de mange tomme munkeceller ud til turister.

Det var ikke muligt. Biskoppen var ikke at træffe uden forhåndsaftale. Desuden sov han. En yngre kutteklædt munk, Theodosii, kunne oplyse, at klosteret nu drives af 10 munke, og at han selv havde studeret her i ni år.

»Jeg vil snart få egen menighed,« sagde han, og mere ville han ikke sige, for det var biskoppen, der tegnede klosteret udadtil, ikke hans ringhed – hvis vi kunne vente til i morgen, ville et møde nok kunne arrangeres. Vi ser os omkring – turistbusser, restauranter, en velassorteret kiosk for bøger og souvenirs samt et kontor for værelses-udlejning dementerede enhver tanke om religiøs fordybelse i meditativ stilhed.

Vi kører videre mod Donau-færgen til Rumænien ad hovedvej 79, hvor hestevogne jævnligt overhales, og hvor de prostituerede på vigepladserne søger ly under spraglede paraplyer for de stedvise byger. Vi svinger med lastbilerne ind til restaurant Duba, der ligger fornemt tilbagetrukket på en pløret rasteplads.

Chaufførerne er gode guider, de ved, hvor måltiderne er rigelige, og de ved, at her serverer Igalia Ovstrovsky, en overmoden skønhed i knitrende sort tyl og kniplinger – dronning i sit eget kulinariske imperium, der får Carsten Ingemann til at glemme regn og vandpytter, da han henter sit udstyr i bagagerummet.

Igalia er i sandhed en smuk afsked med Bulgarien. Forude er Rumænien på den anden side af Donau.

Serie

I jerntæppets skygge

Seneste artikler

 • Markedet er kommet for at blive i Østeuropa

  9. november 2009
  De unge generationer i den tidligere østblok har det sværere end deres jævnaldrende i Vesteuropa, og deres politikerlede er mindst lige så massiv - men de knokler på for en fremtid, de ikke kan få øje på lige nu
 • ’Vi savner den sociale tryghed’

  6. november 2009
  Ægteparret Jürgen og Nellie fra Pirna ønsker ikke DDR tilbage, men derfor kan man jo godt savne trygheden fra før Murens fald – og føle sig lidt forladt
 • 'Der er masser af varer, men ingen har råd til at købe'

  5. november 2009
  I Tjekkiet er der skuffelse over politikerne og frustration over, at virksomhederne udkonkurreres eller flytter til lande med endnu billigere arbejdskraft
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her