Læsetid: 2 min.

Irakiske valgforberedelser er gået i hårdknude

Det planlagte valg i Irak er truet af, at det irakiske parlament ikke kan få vedtaget en valglov, efter at landets vicepræsident har nedlagt veto mod dele af loven. Parlamentets forsøg på at finde en løsning har endnu ikke båret frugt
Iraks vicepræsident Tareq al-Hashemi er modstander af artikel ét i valgloven, der blev vedtaget den 8. november, fordi den ikke tillader irakere, der er bosat i udlandet at stemme. Loven er skrevet af Shiitterne, der udgør flertallet i parlamentet.

Iraks vicepræsident Tareq al-Hashemi er modstander af artikel ét i valgloven, der blev vedtaget den 8. november, fordi den ikke tillader irakere, der er bosat i udlandet at stemme. Loven er skrevet af Shiitterne, der udgør flertallet i parlamentet.

Ahmad al-Rubaye

23. november 2009

Weekenden over har det irakiske parlament uden held forsøgt at løse hårdknuden omkring en central valglov. Valgloven blev egentlig vedtaget den 8. november efter adskillige forsinkelser, men i sidste uge nedlage den sunniarabiske vicepræsident Tareq al-Hashemi veto mod loven, og det har skabt frygt for, at det planlagte valg til januar skal udskydes. Den amerikanske ambassadør i Bagdad Christopher Hill var søndag i det irakiske parlament for at prøve at forene forskellige syn på lovteksten, men den endelige beslutning blev udskudt til i dag.

Vicepræsident Tareq al-Hashemi siger selv, at han er modstander af artikel ét i loven, der blev godkendt af det irakiske parlament i denne måned, fordi det ikke tillader irakere, der er bosat i udlandet at stemme. Loven er skrevet af shiitterne, der udgør flertallet i parlamentet, og den tildeler kun syv pladser til sunnimuslimer i parlamentet.

De fleste af de irakere, der bor i udlandet, er sunnimuslimer, der flygtede i kølvandet på invasionen af Irak i 2003. Formentlig opholder omkring fire millioner sunnimuslimer sig uden for Irak, hvis samlede befolkning er på godt 30 millioner mennesker.

Aamir Kubaisy, der er irakisk journalist, vurderer ikke, at Tareq al-Hashemi skal forvente de helt store indrømmelser fra resten af parlamentet.

»Vi får ikke en aftale, der giver sunnierne 40 pladser, men en lille forøgelse, så de i alt får 14 pladser, er mere realistisk,« siger han.

Altafgørende lov

Valgloven er af afgørende betydning for den køreplan for amerikansk tilbagetrækning fra Irak, som præsident Obama har fastlagt. En udsættelse af valget kan undergrave USA's planer om at afslutte alle kampoperationer i Irak inden den 31. august 2010 forud for en fuld tilbagetrækning inden udgangen af 2011. For bliver valget udskudt, kan det skabe uroligheder, der forhindrer tropperne i at forlade landet.

Indtil videre er valget planlagt den 18. januar, og ifølge den irakiske forfatning skal det være afholdt inden den 30. januar. Derfor kræver det, at parlamentet kommer frem til en hurtig løsning på forhandlingerne, hvis landet ikke skal havne i en kompleks politisk situation, hvor forfatningen måske skal laves om.

Ifølge Aamir Kubaisy vil den situation uden tvivl bringe mere uro til landet, og de forskellige militante grupper i Irak vil forsøge at forstyrre den politiske proces:

»Hvis der ikke opstår politisk konsensus vil øgede uroligheder og mangel på kontrol forvandle landet til en politisk kaos«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu