Nyhed
Læsetid: 2 min.

Iran mangedobler sit atomprogram

Iran satser nu massivt på at blive selvforsynende med beriget uran. Afsløringen af planer om at bygge yderligere ti berigelsesanlæg øger både risikoen for nye sanktioner - og faren for militær konfrontation
Iran satser nu massivt på at blive selvforsynende med beriget uran. Afsløringen af planer om at bygge yderligere ti berigelsesanlæg øger både risikoen for nye sanktioner - og faren for militær konfrontation
Udland
1. december 2009

Iran spiller højt spil. Blot to dage efter FN's atomagentur IAEA på det kraftigste har kritiseret landet for at hemmeligholde byggeriet af et nyt uranberigelsesanlæg i nærheden af den hellige by Qom, har den iranske regering meddelt, at Iran agter at bygge yderligere ti berigelsesanlæg, der skal gøre Iran selvforsynende med uranbrændsel.

Flere eksperter tvivler på, at Iran vil være i stand til at bygge så mange anlæg, men ambitionerne fejler ikke noget.

Retten til selv at berige uran er kernen i den årelange strid mellem Iran og verdens atommagter, der frygter, at Iran vil bruge berigelsesanlæggene til at fremstille højtberiget uran til brug i atomvåben. Iran på sin side bedyrer, at atomprogrammet er hundrede procent fredeligt og forsvarer sin ret til selv at berige uranen.

Det iranske atomprogram er omgærdet af dyb mistillid, som ikke er blevet mindre, siden Iran i september måned afslørede eksistensen af et nyt berigelsesanlæg i nærheden af Qom, som FN's atomenergiagentur aldrig havde hørt om.

Anlægget, der er bygget inde i et bjerg, blev ifølge Iran påbegyndt i 2007, men IAEA mener, at byggeriet blev påbegyndt fem år tidligere. Det er ikke første gang, Iran har glemt at informere IAEA om igangværende atomare byggeprojekter, og afsløringen bidrager derfor kraftigt til indtrykket af, at Iran leger kispus med FN's atomare vagthund.

I weekenden meddelte Iran så, at landet allerede har udpeget placeringen af de næste fem berigelsesanlæg, hvilket tyder på, at også disse har været på tegnebrættet et stykke tid.

»Det er typisk iransk bravado at annoncere byggeriet af ti nye anlæg,« siger Mark Fitzpatrick fra det ansete International Institute of Strategic Studies, IISS i London. Hverken han eller David Albright fra det amerikanske Institute for Science and International Security mener, at Iran har kapacitet til at føre et så storstilet projekt ud i livet - foreløbig.

Konfrontation

Afsløringen af de iranske planer vil med stor sandsynlighed føre til yderligere stramning af de internationale sanktioner mod Iran.

Efter Irans afsløring af det hemmelige anlæg uden for Qom er både Rusland og Kina, der ellers har været uvillige til at presse Iran yderligere, rykket tættere på de mere bekymrede vestlige atommagter; USA, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Mark Fitzpatrick mener også afsløringen af det udvidede berigelsesprogram vil øge risikoen for et militærangreb på Iran - formentlig fra israelerne, der betragter det iranske atomprogram som en trussel mod Israels eksistens.

Flynt Leverett fra den uafhængige amerikanske tænketank New American Foundation opfordrer imidlertid til at tage Irans ønske om at være selvforsynende med uranbrændsel alvorligt.

»Det er urealistisk at insistere på, at Iran overhovedet ikke må berige uran. Jo hårdere presset på Iran bliver, jo mindre adgang får IAEA til at kontrollere de iranske atomanlæg,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her