Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kalaallit siuttui kalaallisut oqalussinnaanngitsut

Efter årtiers grønlandisering kan store dele af den grønlandske elite ikke begå sig på grønlandsk, som nu er blevet landets officielle sprog
Efter årtiers grønlandisering kan store dele af den grønlandske elite ikke begå sig på grønlandsk, som nu er blevet landets officielle sprog
Udland
12. november 2009

Grønlandsk er nu det officielle sprog på Grønland.

Men en stor del af den grønlandske samfundselite kan ikke tale grønlandsk. »Der findes ingen entydig statistik på området. Men der er ingen tvivl om, at en del veluddannede og velstillede grønlændere ikke kan tale grønlandsk eller kun taler dårligt grønlandsk. Det gælder ikke alene folk med dansk baggrund, men også dem, der har grønlandske forældre,« siger Grønlandskender Ulrik Pram Gad, der forsker i identitetspolitik ved Institut for Statskundskab.

Paradokset blev særlig tydeligt, da landsstyreformand Kuupik Kleists regering blev indsat den 12. juni i år.

Mange hæftede sig ved, at to af de nye ministre ikke kan tale grønlandsk, selv om grønlænderne ved en folkeafstemning tidligere samme år havde vedtaget den selvstyrelov, der gør grønlandsk til landets officielle sprog.

En vægtig årsag til tingenes tilstand er ifølge forsker Ulrik Pram Gad, at Danmark i 1950'erne forsøgte at modernisere landet ved at udbrede dansk til fordel for grønlandsk. Efter den såkaldte danisering fulgte ganske vist grønlandiseringen, da hjemmestyret blev indført i 1979.

Mange blev udelukket

»Men selv om hjemmestyret havde et ideal om, at alt skulle til at foregå på grønlandsk, var der en masse vitale funktioner i landet, som man i realiteten ikke kunne dække ind med grønlændere. Og man tilførte ikke sprogområdet nok ressourcer til, at man for eksempel kunne sørge for, at de mange danske lærere i Grønland lærte grønlandsk,« siger Ulrik Pram Gad.

Han mener ligefrem, at grønlandiseringen kan have været en medvirkende årsag til, at grønlandsktalende borgere har haft svært ved at blive en del af landets elite:

»De troede på idealerne om, at de bare skulle kunne tale grønlandsk, og derfor blev de udelukket fra en masse muligheder. For som situationen er, er der mange karriereveje i Grønland, der i praksis er lukkede, hvis man ikke kan tale dansk.«

Det er fuldmægtig i Sprogsekretariatet i Nuuk Lisathe Møller Kruse enig i.

»Alle vores videregående uddannelser foregår på dansk, og den grønlandske fagterminologi er endnu meget uudviklet. For eksempel har vi kun omkring 10 fagudtryk inden for stærkstrømsområdet, mens der på dansk findes 8.000,« siger hun.

Lisathe Møller Kruse håber imidlertid på, at grønlændere med tiden vil kunne tage lange uddannelser på grønlandsk. »Men det ville kræve, at man også udviklede fagterminologierne,« understreger hun, der selv har talt grønlandsk igennem hele sin barndom, og derfor har haft svært ved at lære sig korrekt dansk.

Ingen etnisk korrekthed

Spørger man Ulrik Pram Gad, er der flere problemer forbundet med de manglende grønlandskkundskaber blandt landets mest veluddannede borgere.

»Selvfølgelig kan det være et problem for dem, der kun taler grønlandsk, at de simpelthen har svært ved at tale med den offentlige administration og erhvervslivet,« siger han.

»Men det er heller ikke uproblematisk for de dansksprogede grønlændere. De kan føle sig ekskluderet fra samfundet på grund af manglende etnisk korrekthed. Det kan få dem til at bosætte sig i Danmark i stedet, og dermed går Grønland glip af nogle ressourcer, som landet har brug for under udviklingen i retning af selvstændighed,« siger han.

Desuden mener Ulrik Pram Gad, at der er opstået en vis desillusion over for det politiske system, fordi selvstyret skabte en illusion under grønlandiseringen, som landet ikke har kunnet leve op til.

»Men derfor er det positivt, at Kleist tilsyneladende har et mere afslappet ambitionsniveau. I stedet for flere proklamationer om, at alting skal foregå på grønlandsk, har landsstyret meldt ud, at de vil forsøge at finde en realistisk løsning på problemet, og at der er andre og mere presserende opgaver, der først skal klares.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her