Nyhed
Læsetid: 2 min.

Karadzic beder om mere tid

Dommere i Haag overvejer, hvordan sagen mod Radovan Karadzic kan fortsætte, hvis han afviser at møde op. Afgørelse ventes i denne uge
Radovan Karadzic fastholder, at han vil føre sit eget forsvar og siger, at han skal bruge omkring 10 måneder mere til at forberede sig.

Radovan Karadzic fastholder, at han vil føre sit eget forsvar og siger, at han skal bruge omkring 10 måneder mere til at forberede sig.

Michael Kooren

Udland
4. november 2009

Den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic fastholder, at han skal have mere tid til at forberede sit forsvar.

I går mødte den tidligere bosnisk-serbiske leder for første gang op i retssalen, efter retssagen mod ham blev indledt i sidste uge. Dagens retsmøde var en såkaldt statuskonference, hvor retten skulle drøfte, hvordan sagen kan fortsætte, hvis Karadzic fortsat afviser at møde op.

Dommerne ved krigsforbrydertribunalet for det tidligere Jugoslavien (ICTY) ventes at komme med en afgørelse senere på ugen.

Radovan Karadzic fastholder, at han vil føre sit eget forsvar. Han har tidligere sagt, at han skal bruge omkring 10 måneder mere til at forberede sig.

»Hvad vil det blive for en retssag, hvis der ikke er et ordentligt forsvar?,« sagde han.

Karadzic kunne ikke oplyse, hvornår han vil være klar, men siger, at det bliver inden for 10 måneder.

Retten mener imidlertid, at Karadzic har haft rigeligt med tid til at forberede sig, sagde dommer O-Gon Kwon.

»Det er retten og ikke den anklagede, som afgør, om man er klar til retssagen,« sagde dommeren.

Anklager Hildegard Uertz-Retzlaff har foreslået flere løsninger, heriblandt at have et hold advokater klar til at træde til, hvis Karadzic ikke møder op. Den anklagede kan også miste retten til at forsvare sig selv, så retten udpeger en advokat til ham.

»Om nødvendigt kan man anvende tvang til at sikre hans tilstedeværelse i retssalen,« sagde Uertz-Retzlaff til nyhedsbureauet Reuters.

Minder om Milosevic

Karadzics fremgangsmåde vækker minder om retssagen mod lederen af det tidligere Jugoslavien, Slobodan Milosevic, der også førte sit eget forsvar og ikke overholdt de tidsfrister, der var sat af retten.

Milosevic brugte rets- salen til at levere trodsige brandtaler rettet mod befolkningen hjemme i Serbien. Helbredsproblemer og forhalinger førte til, at retssagen varede over fire år og endte, da Milosevic døde af et hjerteanfald i sin celle.

Tidligere indenrigsminister Birte Weiss, der har skrevet to bøger om krigens ofre i Bosnien og fulgt sagen mod Karadzic, mener, at han allerede har opnået noget ved at trække sagen ud.

»Karadzic har skabt maksimal opmærksomhed om, at han mener, at det er en forkert retssag, og ikke mindst at han slet ikke skulle have været for retten,« siger Birte Weiss.

Karadzic hævder, at den amerikanske topdiplomat Richard Holbrooke efter krigen i Bosnien har givet ham løfte om, at han ikke ville blive retsforfulgt ved ICTY. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her