Nyhed
Læsetid: 1 min.

Klima-milliarder til de fattige er forsvundet

Gigantiske summer, der skulle have været udbetalt til de fattige lande som hjælp til klimatilpasning, er forsvundet. EU kan ikke forklare, hvor de er blevet af
U-landene fik i 2001 lovning på 410 millioner dollar årligt som hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne. Men de rige lande har indtil nu kun udbetalt en lille del af pengene.

U-landene fik i 2001 lovning på 410 millioner dollar årligt som hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne. Men de rige lande har indtil nu kun udbetalt en lille del af pengene.

Udland
26. november 2009

De rige lande lovede at afsætte 410 mio. dollar - godt to mia. kr. - årligt til en fond, der skulle lette den svære overgang til en verden med klimaforandringer for de fattigste lande. Nu er store dele af pengene forsvundet, skriver britiske BBC. Løftet blev givet i 2001, så i alt burde det have løbet op i en samlet sum på 1,6 mia. dollar. Men kun 260 mio. dollar er blevet betalt til to FN-fonde, der er øremærket til formålet, afslører BBC.

Det skaber yderligere bekymring for aftalen i København.

»Vi er frustrerede, vi føler os svigtet,« siger Richard Myundi, klimaforhandler for gruppen af mindst udviklede lande.

Hvis udviklingslandene ikke har tillid til, at de lovede penge faktisk kommer, og at der bliver etableret effektive kontrolmekanismer af pengeflowet, kan det blive vanskeligt at få dem med på en aftale. Som FN's Generalsekretær Ban Ki Moon også understreger over for BBC:

»Der er løfter, der ikke er blevet opfyldt. Det er et spørgsmål om tillid.«

Rod i regnskabet

Pengene blev lovet ved klimamødet i Bonn i 2001 hvor 20 industrialiserede lande - de dengang 15 EU-lande plus Canada, Island, New Zealand Norge og Schweiz - skrev under på den såkaldte Bonn-deklaration, hvori det hedder:

»Vi er parate til at yde 410 mio. dollar (...) pr. år fra 2005. Beløbet skal genovervejes i 2008.«

Flere af regeringerne, der var med til at underskrive, forsvarer sig nu med, at det aldrig var intentionen, at pengene udelukkende skulle fordeles af fondene. Man kunne også fordele dem på »bilaterale og multilaterale« måder, lyder forklaringen.

Arthur Runge-Metzger, EU's klima-chefforhandler, forsikrer, at Unionen har levet op til deklarationen, men kan ikke, ifølge BBC, fremlægge dokumentation for de penge, der efter sigende skulle være gået uden om fondene på disse 'bilaterale måder'.

»Det er nogle gange svært at sige, hvad der er klima- delen af den finansiering,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen dog - stur, stur overraskelse. Følgende animation synes i denne sammenhæng åh så fortvivlende passende:

http://www.climatecircus.com/climate-circus_en.html.

Rebekka De Lasson Jensen

John Fredsted, du har ganske ret. Det hele er som et stort cirkus med Afrika i midten som til og med intet har med klimaforandringerne at gøre i forhold til de vestlige lande. Så bliver de lovet hjælp, og så er pengene pludselig væk? Det er så kaotisk ironisk..

Plant et træ.
Giv en skærv til de fattige lande.
Spis mere grønt.
Ta´toget.
Læn dig tilbage.
Gå ned i arbejdstid.
Gå en tur.
Kys en frø.

sure they are...

Jesper Berg

"For Information og hovedparten af netavisens debattører står AGW-hypotesen og dens medfølgende dommedagsscenarier ikke til diskussion, uanset en stadigt tiltagende fond af modsigende data."

"Informations klimadebat er, helt efter dette narrativ, reduceret til farce, på artikel- såvel som kommentarniveau."

Dén må du godt lige uddybe. Gik du glib af forårets og sommerens debat angående Udviklingsministeren? Der er såmænd rigeligt med kritisk underbygget sans i læserkredsen, kan man konstatere. Og dén opholder sig såmænd stadig her. Muligvis af en anden opfatelse af italesættelsen en dig...

Med venlig hilsen

OK, Jesper

Med venlig hilsen