Læsetid: 2 min.

Lægers klima-alarm: Folk dør allerede

Klimaforandringerne kommer til at koste millioner af menneskeliv og allerede nu ses en øget forekomst af malaria i Afrika. Alligevel hører man sjældent politikere diskutere sundhed i klimadebatten. Det vil World Medical Association ændre på
Klimaforandringerne kommer til at koste millioner af menneskeliv og allerede nu ses en øget forekomst af malaria i Afrika. Alligevel hører man sjældent politikere diskutere sundhed i klimadebatten. Det vil World Medical Association ændre på
Udland
4. november 2009

Mangel på vand, underernæring, øget forekomst af vandbårne og insektbårne sygdomme som bl.a. malaria er alt sammen virkninger, vi kommer til at se i de fattige lande som resultat af klimaforandringerne – og nogle steder har de første virkninger allerede indfundet sig. Det siger den verdensomspændende lægeforening, World Medical Association, der kritiserer verdens regeringer for ikke at have fokus nok på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringerne.

»I Afrika ser vi allerede nu de første konsekvenser af klimaforandringer i form af underernæring, ændrede sygdomsmønstre og øget forekomst af malaria. Klimaforandringerne rammer de fattigste lande hårdest, og de mest sårbare steder skal der kun en ganske lille temperaturstigning til, før det får fatale følger,« fortæller Nigel Duncan, der er presseschef i World Medical Association, WMA.

Derfor har WMA for nylig udarbejdet en klimadeklaration med anbefalinger til politikere og sundhedspersonale om, hvordan man håndterer sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer.

»Deklarationen skal bruges til at lægge pres på det politiske system for at inddrage sundhed i diskussionerne på klimatopmødet til december,« siger Duncan.

Deklarationen handler i høj grad om at hjælpe fattige lande til at styrke deres sundhedssystem. Men også adgang til rent vand og spildevandsrensning er vigtigt i forbindelse med oversvømmelser, hvor der er risiko for vandbårne epidemier og sygdomme, der skyldes forurenet vand.
WMA anbefaler også, at man arbejder for at stoppe den privatisering af vandmarkedet, som der er på vej flere steder, og at man undgår spildevand til overrisling af marker. Endelig opfordrer deklarationen verdens regeringer til at indtænke klimaflygtninge som et fast element i deres planlægning.

Større ulighed

»Klimaforandringerne kommer til at øge uligheden i sundhed mellem fattige og rige lande,« siger formanden for den danske Lægeforening Jens Winther Jensen. »Uanset hvad der bliver besluttet på klimatopmødet til december, er der i de fattige lande behov for hjælp til at håndtere sundhedsmæssige konsekvenser af de klimaforandringer, der allerede er skabt.«

Jens Winther Jensen håber, at WMA’s klimadeklaration kan få regeringer i de rige lande til at investere i sundheds-knowhow i de fattige lande for at gøre dem mere modstandsdygtige over for blandt andet tørke og oversvømmelser.

Professor Øjvind Lidegaard, der deltog i WMAs klimaseminar i september, hvor det blev besluttet, at deklarationen skulle udarbejdes, finder at den også kan have en anden positiv virkning:

»Man kan håbe, deklarationen er i stand til at rykke noget i USA, hvor mange ikke har stor respekt for klimaforskere, men til gengæld har det for læger,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her