Kommentar
Læsetid: 4 min.

Medvedevs modige tale om modernisering af Rusland

For første gang i Ruslands historie fremlægger en ledende politiker en ærlig analyse af landets dybt alvorlige problemer. I sin årlige tale til landet fremlagde Ruslands præsident Medvedev en moderniseringsplan for Rusland og gjorde det samtidig klart, at landet må samarbejde og lade sig integrere i det internationale samfund, hvis det skal have en reel mulighed for modernisering
Udland
16. november 2009
Ruslands præsident Medvedev talte i sin årlige tale til landet om Ruslands »kroniske tilbageståenhed«, den »russiske økonomis skammeligt lave konkurrencedygtighed«. Talen var en indirekte, men meget klar, kritik af forgæng-eren Vladimir Putin og det økonomiske og politiske system, han har opbygget i sine otte år som præsident.

Ruslands præsident Medvedev talte i sin årlige tale til landet om Ruslands »kroniske tilbageståenhed«, den »russiske økonomis skammeligt lave konkurrencedygtighed«. Talen var en indirekte, men meget klar, kritik af forgæng-eren Vladimir Putin og det økonomiske og politiske system, han har opbygget i sine otte år som præsident.

DMITRY ASTAKHOV

Boris Jeltsin var tæt på, men nåede af mange årsager, bl.a. Vestens svigt, aldrig så langt, som nuværende præsident Dmitrij Medvedev gjorde forleden i sin årlige tale til nationen. Her var tale om en uhørt redelig og ærlig gennemgang af de dybt alvorlige problemer, Rusland står midt i. En udstrakt hånd til Vesten, til demokratiet, til de liberale og demokratiske politikere, menneskerettighedsforkæmpere, systemkritikere, oppositionelle, og til den almindelige russiske befolkning.

For første gang i Ruslands historie har vi her en politiker, som fremlægger en ærlig analyse og en moderniseringsplan, der ikke bygger på løgn og »lakering af virkeligheden«, som det hed i sovjettiden. Medvedev lægger ikke op til at definere Ruslands status som stormagt i kraft af militær magt eller en forkvaklet nationalistisk ideologi og en oppustet og ineffektiv statsmagt og statsstyret økonomi, hvor staten ikke er til for borgeren, men omvendt.

Til gengæld stiller han sig spørgsmålet, om den russiske stat kan blive i stand til at sikre sine borgere en levestandard og et liv, der svarer til standarden i resten af den moderne og udviklede verden.

'Skammeligt'

Og han gør det klart, at det vil Rusland kun blive i stand til, hvis landet indstiller sig på samarbejde med resten af verden, integration i det internationale samfund.

Han sagde det direkte: kun integration i verdenssamfundet og verdensøkonomien kan bane vej for en ægte modernisering af Rusland. Medvedev talte om Ruslands »kroniske tilbageståenhed«, den »russiske økonomis skammeligt lave konkurrencedygtighed«, den vidt udbredte korruption, og den stærke afhængighed af eksporten af olie, gas og andre naturressourcer. Trods de seneste års økonomiske fremgang, først og fremmest på grund af olie og gas, som har skabt stabilitet og hævet levestandarden for millioner af russere, så har den internationale økonomiske krise afsløret, at Rusland under Putin ikke har gennemført de nødvendige reformer og moderniseringer af det politiske, økonomiske og sociale system. Derfor er landet netop nu ekstremt hårdt ramt, og arbejdsløsheden er eksplosiv.

Kritik af Putin

Det er baggrunden for Medvedevs plan om en modernisering af Rusland, og han har fået og fortjener stor ros for med alle midler - herunder internettet - at have inddraget så mange almindelige mennesker som muligt i forberedelserne til talen og planen.

»I stedet for en primitiv økonomi baseret på råmaterialer, skal vi skabe en smart økonomi, som producerer enestående viden, nye varer og teknologier til fordel for befolkningen,« sagde Medvedev.

»I stedet for et forældet samfund, hvor lederen tænker og beslutter for alle, skal vi bevæge os i retning af et samfund med intelligente, frie og ansvarsbevidste mennesker.«

Bag de mange pæne ord om demokrati, civilisation, kamp mod bureaukrati og korruption, forbedringer af retssikkerheden og et opgør med det sovjetiske tankegods om storhed og statens indblanding i ikke bare økonomien, men det enkelte individs daglige liv, ligger helt tydeligt en indirekte, men meget klar kritik af forgængeren Vladimir Putin og det økonomiske og politiske system, han har opbygget i sine otte år som præsident. Medvedev er modstander af både sovjetkommunismen og den statskapitalisme, som er blevet opbygget under Putin. Putin sad da heller ikke og skraldgrinede under talen i Kremls gyldne Georgievskij sal. Det var der heller ikke mange andre, der gjorde, for de forsamlede var hovedsageligt dem, der fik en alvorlig røvfuld af Medvedev. Ministre, guvernører, embedsmænd, borgmestre, og politikere fra parlamentets to kamre.

Opgør med oligarker

Medvedevs dybeste stød kom, da han fremlagde en plan for afskaffelse af den række af statsstyrede gigantvirksomheder, som Putin har støttet, og som dels har været med til at fremme standen af oligarker og dels været en stor hæmsko for udviklingen af et normalt forretningsliv i landet. Staten - læs: Putin - har holdt hånden over dem og dermed hæmmet konkurrence, oprettelse af små effektive virksomheder og en ny middelklasse.

Medvedev sagde alt det rigtige og har fået skabt en heftig offentlig debat blandt Ruslands kloge hoveder, en debat, som ikke dør ud lige med det samme. Han har slået et slag for en kursændring i Rusland. Allerede det er et skridt fremad.

Kan Medvedev levere?

Men får han lov? Har han magt? Kan han levere varen?

Næppe. Ruslands historie er gennemsyret af store forhåbninger, illusioner og drømme efterfulgt af desillusioner, nedture og tilbageskridt.

Sidste gang, drømmen brast, var da kommunismen og Sovjetunionen brød sammen i 1991. Russerne og mange af vi andre var fulde af forhåbninger og illusioner om en hastig overgang til demokrati, markedsøkonomi og velstand for den hårdt prøvede russiske befolkning. Men Verden var ikke rede til at tro på Verdens største land. Verden sendte Nato ud for at omringe det og fremmede dermed følelsen af isolation og derfor en nationalistisk modstand. Medvedev vil noget andet. Vil Vesten hjælpe ham?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Gudnæs

Det er da fint, at Medvedev kan sætte gang i en nødvendig debat i Rusland. Men den når næppe ret langt ud i befolkningen, som har en forkærlighed for at bekymre sig om det nære, og så overlade det overordnede til den kære lillefar i Kreml.

Og det er en rolle, som Putin spiller hundrede gange bedre end Medvedev, desværre. Han må have jordens bedste spindoktor, at dømme efter den måde hvormed han optræder på russisk fjernsyn. Han fremstår virkelig i medierne som en slags overmenneske, som ikke bare kan gennemskue alting, men også træffe alle de rette beslutninger. F.ex. under krigen mod Georgien, da det ellers var Medvedev som var præsident, var det Putin som konstant fyldte russisk tv. Ofte i form af arrangerede 'topmøder', hvor en række eksperter rundt om et bord udtalte sig på skift gennem måske 15 minutter, hvorefter en ellers lyttende Putin for bordenden rundede hele sagen af med en række veltilrettelagte formuleringer som naturliggjorde de handlinger han ønskede at gennemføre. Jeg ved ikke om den slags ville virke i Danmark, men jeg skal love for at den virker i Rusland.
Og han har flere skud i bøssen: Sidste år, da jeg besøgte landet, oplevede jeg Putin træde ind i en en sag om en fabrikslukning, hvor en oligark (og russerne HADER virkelig de fyre, og med god grund) havde trukket pengene ud af en virksomhed og sendt alle medarbejderne på gaden uden løn. Straks var Putin på pletten, og man kunne opleve ham til et stormøde, hvor han havde tvunget ejeren tilat møde op, og sad og skældte ham huden fuld for øjnene af fabrikkens fyrede arbejdere og alle Ruslands tv-kiggere, og påbød ham tilsidst at udbetale arbejderne deres penge. Han er fantastisk dygtig til at vælge den slags sager til at profilere sig på, så han personligt fremstår som landets frelser.

Og han har endnu andre strenge at spille på: kvinderne elsker ham, fordi han er et mandfolk (godt nok et lidt lille et) som både kan flyve kampfly og dyrke kampsport. Her den anden dag så jeg ham i et tv-spot, iført sin gamle gi og med et sort bælte om livet kaste rundt med hele det russiske Judo-landshold, som væltede til højre og venstre som kegler, det var til at dø af grin over hvis det ikke var fordi det skal ses i en sammenhæng som handler om intet andet end magt - rå, syg magt!

Og derfor er det lidt svært for mig at glæde mig over, at en mand som Medvedev - og sikkert mange tusinde russiske intellektuelle med ham - har et mere fornuftigt og fremadrettet blik for, hvordan Rusland burde udvikle sig. For jeg tror ærligt talt ikke på at de nogensinde får en chance til at realisere deres tanker. Kun hvis Putin vælger at stikke af til sit skattehul i Schweitz og nyde godt af sine stjålne milliarder i stedet for at forlænge sin politiske karriere, eller hvis han bliver kørt over af en bus, har Medvedev en chance for at forblive russisk præsident længe nok til at redde landet - hvis det altså er det han vil.