Læsetid: 2 min.

Møde med en dobbeltgænger

Var det den rigtige Kim Jong-il, som Clinton gæstede i Pyongyang - eller blot en vellignende stand-in?
Var det i virkeligheden en dobbeltgænger, der lod sig fotografere i selskab med Bill Clinton, da Clinton i august besøgte landet for at få to amerikanske journalister frigivet?

Var det i virkeligheden en dobbeltgænger, der lod sig fotografere i selskab med Bill Clinton, da Clinton i august besøgte landet for at få to amerikanske journalister frigivet?

Udland
3. november 2009

Var det den rigtige Kim Jong-il? Eller var det en falsk nordkoreansk leder, som tog imod Bill Clinton, da han for nylig drog på mission i Pyongyang for at få frigivet to fængslede amerikanske journalister?

På grund af eremitstatens lukkethed, har længe dannet grobund for bizarre rygtedannelser. Og rygterne er kun blevet mere bizarre, efter at Kim angiveligt blev ramt af et hjertetilfælde i 2008. Det blev henholdsvis hævdet, at Kim havde været døden nær, var tæt på at blive væltet ved et kup eller desperat havde forsøgt at sikre arvefølgen for sin yngste søn. Men var Kim i virkeligheden en helt anden?

Hovedkilden til spekulationerne er en japansk professor ved navn Toshimitsu Shigemura, som engang hævdede, at den virkelige Kim døde i 2003, og at alt andet lige siden har været narreværk. En Kim, hævder han, skal således rent ud have indrømmet til en japansk besøgende:

»Jeg er hans dobbeltgænger.«

To forskellige personer

Clintons besøg i august fik Shigemuras alarmklokker til at ringe igen, da den amerikanske ekspræsident blev fotograferet sammen en langt mere sundt udseende Kim end den gustne og svagelige Store Leder, som blev set efter testaffyringen af et langdistancemissil den 5. april 2009.

»De var totalt forskellige personer,« bedyrede Shigemura over for avisen Christian Science Monitor.

De færreste eksperter kan dog helt tro på, at Nordkorea ville have ladet en falsk Kim tilbringe over tre timer i Clintons selskab, hvoraf 75 minutter bestod i, hvad officielle nordkoreanske medier betegnede som »åbenhjertige private samtaler«.

Der er dog klare indikationer af, at han i det mindste nogle gange anvender dobbeltgængere. For kan den mand, som altså angiveligt fik et slagtilfælde for 14 måneder siden, virkelig overkomme at aflægge de 122 besøg i den mellemliggende periode på fabrikker, statsdrevne landbrug, militærbaser osv. - det hele dokumenteret af de nordkoreanske medier - som velsagtens har skullet bevise, at Kim så absolut er i live, rask og i høj grad har greb om magten?

En dobbeltgænger eller flere er så afgjort »en mulighed«, siger Choi Jin-Wook, forsker ved Korea Institute of National Reunificiation.

»Der er ikke noget nyt i, at diktatorer bruger vellignende stand-ins af sikkerhedsgrunde. Og Kim Jong-il giver altså 'instrukser på stedet' lidt for ofte, til at det er foreneligt med hans helbredstilstand.«

Og hvilken hersker vil ikke bruge dobbeltgængere fra tid til anden, hvis han eller hun fik chancen? Hvem gider bruge sin tid på at klippe bånd over ved indvielsesceremonier eller deltage i alle de kedsommelige konferencer, som enhver folkevalgt leder er nødt til at stå igennem? Hvor bekvemt kunne det ikke være at sende en stand-in, imens man fokuserer på de ting, som virkelig tæller, såsom at afrette sønnike til at blive den næste hersker.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her