Læsetid: 6 min.

Murens fald blev en guldgrube for mafiaen

Berlinmurens fald betød fødslen af ny type uregerlig økonomi, hvor den organiserede kriminalitet mere eller mindre frit kan operere. Interview med den italienske økonom og forfatter Loretta Napoleoni om mafia, kriminaliseringen af samfundet og forbindelsen til bandekrigen i Danmark
'I de seneste syv-otte år har de europæiske lande haft travlt med at jagte al-Qaedas spøgelse. I mellemtiden har prostitutionsbranchen vokset sig gigantisk. Den er en af de største industrier i Vesten,' siger Loretta Napoleoni.

'I de seneste syv-otte år har de europæiske lande haft travlt med at jagte al-Qaedas spøgelse. I mellemtiden har prostitutionsbranchen vokset sig gigantisk. Den er en af de største industrier i Vesten,' siger Loretta Napoleoni.

Damjan Balbi

6. november 2009

Den italienske økonom og forfatter Loretta Napoleoni hører ikke til dem, der for tiden forbereder sig på at fejre 20-året for Berlinmurens fald den 9. november 1989. Der er nemlig ikke noget at fejre. Tværtimod, hvis man spørger Napoleoni. Murens fald var startskuddet til, at de politiske systemer i Vesten, dvs. Europa og USA, mistede grebet om økonomien, og en ny løssluppen kriminel aktivitet spirede frem overalt.

»Med Berlinmurens fald så vi fødslen af en ny type uregerlig økonomi [rogue economics], der hurtigt tog fart i takt med intensiveringen af globaliseringen op gennem 1990'erne. Før det havde vi selvfølgelig haft både 'thatcherisme' og 'reagan- omics', der skubbede økonomien i retning af privatisering, men de kunne kun arbejde i en begrænset del af verden - nemlig den vestlige. Global kapitalisme, neoliberalismen, inklusive alle dens negative og brutale følgevirkninger, begyndte for alvor med Berlinmurens fald.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

Man kan jo sige, at magthaverne i de såkaldt kommunistiske lande til overflod fik ret i alt det grimme, de sagde til deres befolkninger om kapitalismen.