Læsetid: 1 min.

Ny klimakampagne chokerer

En ny og brutal videokampagne fra græsrodsnetværket Plane Stupid skal sætte fokus på konsekvenserne af flyindustriens massive CO2-udledning. Men langt fra alle er lige tilfredse med det voldsomme budskab
Udland
24. november 2009

Isbjørne der falder fra himlen og smadres mod højhuse, biler og veje, alt imens summende lyde fra en flymotor leverer baggrundsmusikken til de blodige billeder.

Det er ingredienserne i græsrodsnetværket Plane Stupids nyeste videokampagne, der siden i lørdags er blevet vist i engelske og amerikanske biografer samt på internettet.

Se videoen nedenfor:

Plane Stupids budskab er, at et gennemsnitligt europæiske passagerfly udleder 400 kg. drivhusgasser pr. passager, svarende til vægten fra en fuldt udvokset isbjørn. Og det er ud fra denne ligning, at netværket præsenterer den blodige video.

Men ikke alle er lige begejstrede for den kontroversielle video.

Debatten på den engelske avis The Guardians hjemmeside viser en lang række af forargede indlæg, over hvad læserne opfatter som en grænseoverskridende og manipulerende reklame.

For meget af det gode

Ed Gillespie, der til daglig arbejder i kommunikationsvirksomheden Futerra, er heller ikke begejstret.

"Der er ingen tvivl om, at videoen vil holde seerne klistret til skærmen. Men det er som om, at det "grønne politi" efterhånden er parat til at viske i vores børns ører, at hvis far ikke slukker for standby-knappen på TV'et, så kommer uhyret og henter dem i aften", skriver han blandt andet på sin blog.

Og den strategi kan ifølge Gillespie vise sig helt forkert:

"I sidste ende risikerer man netop den modsatte effekt af det ønskede: nemlig at almindelige mennesker føler sig skræmt og manipuleret"

Læs også hele Ed Gillespies blog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fin, fin video. Helt på sin plads.

Steen Rasmussen

Jeg kan godt forstå at så mange bliver forarget over videoen, over det at nogen fortæller børnene, hvad det er far og mor har så travlt med.

Jeg forstår også hvorfor forældrene pakker deres økonomiske omgang med sandheden ind i hensynet til børnenes fine sanselighed, og hvorfor de mangler mod til at stå ved sin egen adfærd.

Forældre, politikere og andre performativt selvnegerende succesadækvate subjekter er selvfølgelig ikke glade for det begrundede had, der retter sig imod dem fra de elskede børn, når de allerede i barndommen forstår konsekvenserne af deres forældres patetiske livsførelse.

Angsten for et nyt ungdomsoprør hersker.

Fremragende video....

Man kan flyve til Madrid, Rom og Paris for ca 500 kr, mens togbilletten koster ca 2500 kr.

Udledningen af drivhusgasser er for flyveturen altså 400 kg, mens den for togturen er betydeligt mindre, måske kun 40 kg?.

Dette vanvid må stoppes....

Netop her i november 2009 er Arktis' is målt til den mindste udbredelse for november i nyere tid, og sommerisen havde i 2009 den 2. mindste udbredelse (2007-isen var mindre).

Filmen viser isbjørne, der dør dramatisk ved fald fra stor højde.

Men er det værre end drab på isbjørnene ved at indskrænke deres levested, den arktiske is?

Brutalt poetisk og enkelt.
Jeg elsker Futtog,
og skal jeg over Atlanten,
vil jeg hellere sejle.
Laid Back rejser,
er godt for sjælen
( og planeten ).

@Steen Ole Rasmussen: Fremragende formuleret.

Fed video, og 100% enig i de fremsatte kommentarer om fly versus tog og skib ... kunne selvfølgelig tilføje: hod ferie i DK istedet for at rejse sydpå - det gavner også betalingsbalancen!

Den franske chefredaktør Nonpardon lå og døsede på sin divan i den franske eftermiddags-hede. Varmen og dertil støjen fra de franske boulevarder satte ham i en meditativ stemning.
Chefredaktør Nonpardon havde i lang tid spekulet på hvilken siden hans avis den berømte "Le Eiffeltower" skulle repræsentere i klimasagen - Var det CO2 der var problemet som politikene påstod eller den forbaskede Sol som de franske druider - under formandskab af Hr. overdruide Miraculix - påstod.
I denne eftermiddags hede vandrede Nonpardons lille sjæl selv op til Paradisets Port - for at bede om visdom - dog behørigt forbundet med en guldstreng til Non Pardons krop på divanen. Han mediterede blot.

Foran Paradisets Port kom den berømte franske ydmyghed til sin ret. Nonpardon tænke at han blot ville spørge Nostradamus - den berømte spåmand om råd og ikke forårsage yderligere ulejlighed.
Sct. Peters "Chefredaktør- alarm" havde dog allerede brølet som et tågehorn og hurtigt havde han lukket porten op for Nonpardon.
"Hvad vil du ?" spurte Sct. Peter.
"Åh, - jeg v il blot vide besked om klimaet på jorden og havde derfor tænkt at søge foretræde for den berømte franske dommedagsprofet Nostradamus." svarede chefredaktør Nonpardon.
Sct Peter tænkte sig om "Nej Nostradamus siger du - var det ikke ham den berømte køreplans konstruktør fra Bagdad - nå - Dommedagsprofet siger - hip som hap - Næææ - han er vist ikke her - er der nogen anden du vil tale med" spurte Sct Peter.
"Nej" svarede den franske Chefredaktør Nonpardon beskedent og var næsten allerede på vej tilbage til jorden.
"Hov - Stop - Gud vil ikke tilgive mig hvis jeg ikke lader dig tale med hendes Overhøjhed" ytrede Sct Peter med stærk og klar røst.
"Kan det ikke være andet - så lad gå" svarede Nonpardon beskedent.
"Jamen det kan det ikke - forstår du - det er ikke tit at vi ser Pressens repræsentanter her på disse kanter" sagde Sct. Peter og så blev chefredaktør Nonpardon ført frem for Guds Åsyn.
Skjult bag et forhæng troner GUD så kun glimtet at GUD lys kan ses.
"Nonpardon"- sagde Gud venligt " hvad skylder vi æren ? "
"Åh - jeg ville blot spørge monsieur Dommedagsprofet Nostradamus om råd med Klimaspørgsmålet" svarede Chefredaktør Nonpardon.
Gud smilede som en hel regnbue bag forhænget over al den beskedenhed fra Chefredaktør Nonpardon.
"Du kan roligt spidde politikerne med din hvasse pen monsieur Nonpardon" sagde GUD med det vante og kendte storslag.
"Men hvorfor - hvorfor - hvorfor" svarede Nonpardon teatralsk.
"Fordi-" svarede GUD " at når du og dine kolleger i pressen har støttet politikerne i deres nuværende CO2 klima-agenda og den Nye Syndflod af smeltet is alligevel kommer - så er der ikke bygget noget beskyttelsesrum i USA til pressens folk. Når I pressefolk står og vil ind i beskyttelsesrummene sammen med de udvalgte amerikanske politikere og militærfolk - så er der nul pardon og I vil blive holdt udenfor dette beskyttelsesrum-paradis af vagter med ildvåben !"
Chefredaktør Nonpardon så sin skæbne som i et drømmesyn og han fik derved kurs på sit liv - 'Nu skulle New World Order samfundet spiddes på den spidse pen' tænkte han i et højspændt millisekund. Denne tankemæssige kursændring gjorde ham i godt humør - nu kunne han kæmpe sammen med det folk han alligevel ville komme til at dele skæbne med når sybdfloden af den smeltede is og KAOS kom.
Men højt sagde han "Kan det nytte at ændre og omstille vores liv - afskaffe flytrafik og anden oliedrevet trafik - har vi en chance mener jeg - for at overleve ?" spurte Chefredaktør Nonpardon med bedrøvelse i stemmen.
"Det spørgsmål skal jeg nok besvare på rette tid" sagde Gud og tilføjede mystisk " lidt demonstreret god vilje er altid velkommen".
Så var Nonpardons audiens hos GUD forbi og han skyndte sig ud af Paradisets Port og tilbage til divanen i den franske hede hvor solen bager endda meget om sommeren.
Nonpardon vågnede stille af meditationen og gik hen til sin computer.
Nu skulle der skrives.

Slettes Venligst

Fed - og barsk - video. Men virkeligheden og dermed følgerne af vores valgte klimaforandringer, er endnu mere barske.

Det giver ingen mening at fortsat pakke børn ind i vat og forskåne dem for den verden vi lever i. Desuden sker klager over videoen ganske sikkert ikke af hensyn til børnene, men som altid: Af hensyn til de voksne som ikke bryder sig om at blive mindet om hvor uansvarlig og uholdbar livsstil vi har bygget op i moderne tid....

Så til dem, der harmes over videoen:
Tør dine små øjne og husk at det er jo "bare" en video...Prisen for klimaforandringerne kommer du ikke til at betale - den er der mange millioner mennesker i andre lande og naturen som allerede gør...

Steen Rasmussen

@ John Fredsted
Jeg er glad for at du kunne li min bemærkning. Men prøv at sammenligne den med følgende: http://www.information.dk/215929#comment-185014 Jeg synes Maria Fransciskas bemærkning rammer den artikel, hun har lagt den under, lige i nakken.

@Steen Ole Rasmussen: Enig, den spidder hun herligt sarkastisk.