Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nye uroligheder i Teheran er en advarsel til præstestyret

Iran bagatelliserer gårs-dagens demonstrationer mod præsidenten og ayatollah Khamenei i en situation, hvor mistanken om atomfusk får konkret indhold
Udland
5. november 2009

Der er forskel på de efterretninger, der kommer ud af Iran. På det statsligt drevne og tilstræbt 'objektive' Press TV's hjemmeside hed det i slutningen af en reportage om den traditionelle manifestation af Studenternes Dag - årsdagen for besættelsen af USAs ambassade i 1979:

»Samtidig demonstrerede en lille gruppe tilhængere af de slagne præsident- kandidater (fra valget den 12. juni, red.) i det centrale Teheran ... Politiet spredte senere demonstranterne,« hed det.

Den iranske oppositions forskellige hjemmesider, suppleret af al-Jazeeras og Sky News' korrespondenter i Teheran, berettede derimod om voldsomme sammenstød i det centrale Teheran, hvor politiet, assisteret af Revolutionsgardens Basij-milits, med knipler og tåregas gik løs på demonstranter, hvis slogan, »død over diktatoren«, var en respons til det gennem 30 år tilbagevendende kampråb, »død over Amerika«, der igen gjaldede ved den gamle USA-ambassade, nu kaldet 'Spionreden'.

Formentlig findes virkeligheden et sted midt imellem de to versioner af gårsdagens bataljer. Videoer på oppositions-hjemmesider og YouTube viste, at der blev råbt slagord mod regimet, men også, at demonstranternes antal var relativ beskedent sammenlignet med de masser, der var på gaderne, efter Mahmoud Ahmadinejad angiveligt havde vundet valget i juni.

Nultolerance

Men hvad gårsdagen viste er, at der fremdeles er liv i oppositionen mod regimet trods den øverste åndelige leder Ali Khameneis erklæring mandag om, at enhver anfægtelse af valgresultatet den 12. juni skal betragtes som »en alvorlig kriminel handling« - en klar advarsel forud for Studenternes Dag.

Onsdagen viste tillige, at styret er besluttet på at vise, at det har opbakning - titusinder af anti-amerikanske demonstranter blev kørt til Teheran i busser fra landdistrikterne - ligesom nultolerance synes besluttet ved at slå hårdt ned på ethvert tilløb til politisk uro. Ud over tåregas og knipler skød politiet i luften for at sprede demonstranterne, af hvilke mere end 200 rapporteredes anholdt.

Urolighederne kommer på et for regimet ubekvemt tidspunkt, hvor det er under pres fra det såkaldte internationale samfund - USA og allierede - i striden om FN-kontrol med Irans atomprogram. Præsident Barack Obama sagde således i en erklæring i anledning af årsdagen for de 444 dages besættelse af ambassaden i Teheran, at »Iran nu må vælge sin fremtidige retning«, samt at Irans valg står mellem at »fokusere på fortiden eller træffe valg, der åbner døren for muligheder, fremgang og retfærdighed for det iranske folk«.

Den iranske eksil-oppositionsgruppe, Mojahedeen Kalk benyttede Studenternes Dag til at beskylde regimet for at have arbejdet aktivt på fremstilling af kernevåben siden år 2000. På et pressemøde i Paris hævdede gruppen at have beviser for, at Iran havde »adskillige installationer i det østlige Iran« ud over de kendte anlæg, der producerer lavt beriget uran, og som Iran siger er udelukkende til civile formål. Oppositionsgruppen fremlagde satellitfotos af, hvad de betegnede som »et anlæg med tunnelnetværk« nær landsbyen Sanjarian, hvor Revolutionsgarden i otte år har arbejdet med eksplosiver til brug for detonation af en atombombe.

Tvivlsom tilståelse

At Iran ikke har spillet med åbne kort i atomdialogen med Vesten blev demonstreret ved 'opdagelsen' af et anlæg nær den hellige by Qom, som Iran selv gjorde IAEA, FN's atomagentur, opmærksom på forud for den forhandlingsrunde, der nu er i gang. Det uldne ved Irans 'tilståelse' er, at den først kom, da det stod klart for iranerne at vestlige spioner kendte til anlæggets eksistens. At IAEA ikke blev orienteret herom af de vestlige spiontjenester (formentlig CIA) har afstedkommet løftede øjenbryn i FN, der forhandler på Vestens vegne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her