Analyse
Læsetid: 3 min.

Obamas krig

USA's præsident Obama har besluttet at opruste på alle fronter i Afghanistan. I næste uge afslører han detaljerne i den plan, der skal afslutte krigen mod Taleban, men spørgsmålet er, hvor revolutionerende hans opskrift egentlig er
Udland
27. november 2009

Gammel vin på nye flasker. Mere af det samme. En ny Bush. Generalernes marionet.

Skældsordene vil fyge hen over hovedet på præsident Obama, når han i midten af næste uge afslører detaljerne i den strategi, der skal vende krigen i Afghanistan fra fiasko til succes.

Selv om Det Hvide Hus og Pentagon i ugevis har haft mørklægningsgardinerne helt i bund, er der alligevel sluppet en del ud om indholdet af Barack Obamas krigsplan.

Optrapning

Først og fremmest står det klart, at USA vil optrappe krigen på alle niveauer. Mellem 30.000 og 35.000 amerikanske soldater skal sendes af sted - oven i de 68.000, som allerede er der. Derudover skal resten af koalitionslandene bidrage med yderligere 10.000 mand, hvilket bringer den samlede udenlandske styrke op på 150.000.

De amerikanske styrker ventes udsendt i fire tempi, både fordi det er det mest praktiske, og fordi det giver præsident Obama en mulighed for at trække i bremsen hen ad vejen.

Ud over at kæmpe mod Taleban skal styrken have et nyt fokus: opbygning og træning af de afghanske sikkerhedsstyrker, som i løbet af de kommende år skal op på 400.000 mand.

Indtil det mål er nået, skal lokale militser og stamme- ledere bevæbnes og aflønnes, så de kan fungere som vagtværn, mens de udenlandske styrker koncentrerer sig om at beskytte byerne og andre tætbefolkede områder.

På den civile front vil Obama først og fremmest sætte ind over for opiumproduktionen og den ekstreme korruption, som hærger Karzai-regeringen. Et første skridt er etableringen af det antikorruptionskorps, som p.t. efterforsker 15 tidligere topfolk, heriblandt 12 ministre.

Otte år mere

Den kanin, som Obama har tænkt sig at trække op af hatten for at få de krigs- trætte befolkninger i USA og Europa til at acceptere optrapningen, er løftet om en exitdato.

Det Hvide Hus har bekræftet presserapporter om, at de amerikanske soldater skal være ude af landet i løbet af 2017, og allerede om tre år skal afghanerne begynde at tage ansvar for sikker- heden i mere rolige dele af landet.

Løftet om en exitdato, et lys for enden af tunnelen, vil blive modtaget med begejstring, også i Obamas eget parti. I samtlige koalitionslande, med undtagelse af Danmark og Finland, er den folkelige opbakning styrtdykket på grund af voksende tab og Karzai-regeringens åbenlyse korruption og uduelighed, og det er en tilstand, som Obama håber at vende ved at sætte et klart punktum for krigen.

Nogen detaljeret tidsplan for tilbagetrækningen skal kritikerne imidlertid ikke regne med, når Obama onsdag morgen dansk tid går på talerstolen.

Mere høg end due

Hovedelementerne i Obamas plan er klassisk oprørsbekæmpelsesstrategi, hvilket rejser spørgsmålet: Hvor anderledes er hans politik egentlig fra republikanernes?

Der er ingen tvivl om, at Obama har lyttet kraftigt til sine generaler, der har understreget behovet for flere styrker, hvis det skal lykkes at få overtaget i konfrontationen med Taleban. Og han er ganske givet også sårbar over for republikanske beskyldninger om ikke at være tilstrækkelig handlekraftig i sikkerhedsspørgsmål.

Indtil videre er der nu ikke meget, der tyder på en sådan svaghed. De dele af planen, som er lækket til pressen, viser ham i hvert fald mere som høg end due.

Med sin nye Afghanistan-plan gør præsident Obama for alvor Afghanistan-krigen til sin og håber givet, at det allerede til sommer, når midtvejsvalgene går i gang, vil være muligt at pege på en begyndende succes.

Om den amerikanske optrapning i Afghanistan vil virke, som den gjorde i Irak i 2007, afgøres imidlertid ikke så meget af antallet af soldater eller Obamas hensigts- erklæringer om at bekæmpe narkoøkonomi, korruption og magtmisbrug. Det afgøres alene af, hvordan USA, resten af koalitionen og ikke mindst den afghanske regering vælger at bruge de otte år, som Barack Obamas plan køber dem.

For alle er klar over, at det er absolut sidste chance for at få projektet til at lykkes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her