Læsetid: 6 min.

Østlandenes 'varme luft' kan blæse klima-aftale omkuld

Østlandene har flere CO2-kvoter tilovers end hele EU's forventede reduktionsforpligtelse frem til 2020. I-lande med ondt i CO2-regnskabet er allerede begyndt at købe af den varme luft, og nu vil Rusland og co. have hele puljen overført til Københavns-aftalen. Aftalen er truet, siger fagfolk, men ingen vover at udfordre Rusland
I årene efter 1990 og Sovjetunionens sammenbrud styrtdykkede økonomien i den gamle østblok, fabrikkerne lukkede, og dermed faldt CO2-udledningerne markant.

I årene efter 1990 og Sovjetunionens sammenbrud styrtdykkede økonomien i den gamle østblok, fabrikkerne lukkede, og dermed faldt CO2-udledningerne markant.

Eleonore Dermy

2. november 2009

I de højspændte klimaforhandlinger er nogle lande mere i fokus end andre. Alles øjne er på USA, hvor Senatet i disse dage kæmper om forslaget til en amerikansk klimalov. Parallelt vogtes på Kina og Indien, som næppe vil underskrive en bindende klima-aftale, hvis ikke USA leverer. Og samtidig vokser nervøsiteten over et EU, der stadig kun synger en halvkvædet vise om finansiel klimabistand og dermed spiller højt spil med u-landenes tålmodighed.

I ly af dramaet om disse fire nøgleaktører lurer imidlertid en overset trussel mod klima-aftalen: Rusland og Ruslands 'varme luft'.

Rusland er - efter Kina og USA - verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser, men har hidtil formået at holde sig ude af søgelyset. I forhandlingerne karakteriseres Rusland som en black box, hvis aftalevilje typisk først bliver klar i det kritiske slutspil. Hvad alle forhandlere imidlertid er pinligt bevidste om er, at Rusland sidder med et trumfkort, der - som udtrykt af det finske Institute of International Affairs - »udgør en ekstrem trussel mod både den miljø- og markedsmæssige integritet af Københavns-aftalen«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu