Nyhed
Læsetid: 3 min.

Palin som præsident?

De færreste tror på Sarah Palin som seriøs præsidentkandidat i 2012. Alligevel popper hun op igen og igen - i denne uge med en ny bog og en heftig medieoffensiv, som tyder på, at det trods alt for tidligt at dømme hende ude
Det er 'Palin-uge' i USA, hvor den tidligere vicepræsidentkandidat (nr. to fra venstre) fylder godt i mediebilledet med udgivelsen af sin nye bog. Her ses hun med døtrene Piper (tv) og Willow under et besøg hos talkshowværten Oprah Winfrey.

Det er 'Palin-uge' i USA, hvor den tidligere vicepræsidentkandidat (nr. to fra venstre) fylder godt i mediebilledet med udgivelsen af sin nye bog. Her ses hun med døtrene Piper (tv) og Willow under et besøg hos talkshowværten Oprah Winfrey.

George Burns

Udland
17. november 2009

NEW YORK - Sarah Palin udgiver i dag en selvbiografi, der har fået hende tilbage i rampelyset, og spørgsmålene hober sig op:

Hvordan kan hun skælde ud på medierne og samtidig være medie-darling i en grad, så denne uge af Huffington Post er udråbt til 'officiel Palin-uge' i USA? I går var hun gæst hos Oprah, hele ugen er hun i tv-kanalen ABC's morgenshow, og i morgen besøger hun konkurrenten Fox.

Er hendes nye bog første skridt mod en 'Palin for President'-kampagne år 2012, præcis som Obamas bøger blev det? Er Palin et plus for et republikansk parti i krise - eller et varsel om mere splittelse forude? Repræsenterer hun med sin fanskare på Facebook og Twitter og sin bogturné (til småbyer i traditionelle svingstater) en genoplivning af et klassisk skel mellem det elitære Amerika på kysterne og så det andet derude, som tror på Gud, håndvåben, husmødre, og hader abort og bøsseægteskaber?

Alle disse spørgsmål bliver endevendt - og vil uden tvivl blive det igen og igen, når Palin onsdag den 18. november begynder sin tre uger lange turné i ichigan. Hendes bog, Going Rogue: An American Life, har toppet bestsellerlisterne i ugevis, og det første oplag udkommer angiveligt i 1,5 mio. eksemplarer.

Men det vigtigste spørgsmål må være: Har hun en chance for at gøre seriøst politisk comeback? Hertil er der to svar. Det første er, at det er alt for tidligt at sige. Alt kan ske på tre år, og de færreste spåede Obama en chance tilbage i 2005. Det andet svar er, at som landet ligger nu, så er Palin mere farverig pauseklovn end seriøs præsidentkandidat - men dog en spiller, der ikke kan dømmes ude.

Bedøm selv, her kommer det faktuelle: Bogen er ifølge talrige læk en godt 450 sider lang selvbiografisk beretning fra hendes læretid på sports-tv over tiden som borgmester og guvernør i Alaska til valgkampen i fjor. Som tv-stationen NBC bemærker, så har hun ikke haft mere held med sig siden: Svigersønnen forlod hendes gravide teenage-datter og talte ud på tv. Palin blev centrum for en stribe klagesager og trak sig som guvernør 18 måneder før tid.

Hendes bog er bemærkelsesværdig tavs om eks-svigersønnen og også om John McCain. De saftigste dele er angiveligt Palins angreb på McCains nærmeste rådgivere, som hun beskylder for at have behandlet hende elendigt, forhindret hende i at tale med pressen og blandt andet lokket hende ud i det katastrofale interview med tv-værten Katie Couric, som stadig huserer på YouTube.

Upopulære Palin

Siden Couric-dagene er det ikke gået fremad for Palins popularitet. En måling fra NBC/Wall Street Journal viste i oktober, at kun 27 pct. af vælgerne har et positivt indtryk af hende; 19 procentpoint færre end da hun først blev præsenteret i fjor. Dertil kommer en ny måling fra Washington Post, hvori 60 pct. siger, at hun ikke er kvalificeret til præsidentposten.

Kommentatorerne er da også over en bred front enige om, at Palin ikke ligner et seriøst bud på Obamas næste modstander. Hun har intet job, ingen base i partiet, ingen platform. Hun vil fortsat have en stemme, hun vil være et kendt ansigt, populær i visse vælgergrupper og nyttig som fundraiser, lyder vurderingen fra den republikanske rådgiver Mike Murphy. Men selv har hun ikke nogen nævneværdig chance. Dertil er hun for meget populisme og alt for lidt samlende, politisk vision, skriver avisen Christian Science Monitor.

Hendes bog kan vise sig at være tænkt som lige dele afskedssalut og pengemaskine, snarere end som ny kampagnestrategi. Og Palin er godt stof: for sine fans en helt, der går mod strømmen og etablissementet; for sine modstandere en yndet skurk. Måske er det allermest interessante træk, at Palin ikke let lader sig analysere, kalkulere eller forudsige. Kan USA ende med at stemme for forandring og vælge en useedet outsider igen?

Målingen fra Washington Post viser også, Palin stadig er populær blandt de republikanske kernevælgere, hvoraf 76 pct. har et positivt syn på hende. Og William Kristol fra The Weekly Standard er blandt de få, der stadig tror på hendes chancer:

»Jeg vil sige, at den næste måneds tid bliver meget vigtig for Palin,« skriver Kristol i en mail til NBC og fortsætter: »Et usædvanligt tilfælde, hvor en måned tre år før næste valg kan blive afgørende for hendes chancer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forhåbentlig en afskedssalut og så lidt glemsel.

Republikanerne er virkelig arvingerne til det gamle "Know Nothing" parti...

Hvis man lytter til debaten i USA just nu, er det svært ikke at sammenligne Det republikanske Parti med de værste højreekstreme patier i Europa: Le Pens, Front National, Sverigesdemokraterne, Lega Nord, Italien, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, Die Republikaner og Dansk Folkeparti.

GOING ROUGE

På Alternets hjemmeside kan man læse om hemmeligheden bag Sarah Palins højrefløjs-succes.
Den beskrives i bogen Going Rouge. An American Nightmare:

http://www.alternet.org/politics/143922/sarah_palin%27s_poison%3A_the_se...