Nyhed
Læsetid: 1 min.

Sahlin vil holde højreekstremister ude

De svenske socialdemokraters leder, Mona Sahlin, vil have en flertalsregering, hvis højrepartiet Sverigedemokraterna kommer i Riksdagen
Oppositionslederen Mona Sahlin fra Socialdemokraterna og statsminister Fredrik Reinfeldt er uenige om, hvordan partiet Sverige-demokraterne skal holdes uden for indflydelse.

Oppositionslederen Mona Sahlin fra Socialdemokraterna og statsminister Fredrik Reinfeldt er uenige om, hvordan partiet Sverige-demokraterne skal holdes uden for indflydelse.

Tomas Oneborg

Udland
28. november 2009

Hvis det yderste højre i svensk politik, Sverigedemokraterna, kommer ind i Riksdagen efter næste valg, og partiet bliver tungen på den politiske vægtskål, skal Sverige have en flertalsregering.

Det siger formanden for de svenske socialdemokrater, Mona Sahlin, til avisen Dagens Nyheter. Hun åbner for at danne regering med de to små borgerlige partier, Centern og Folkpartiet, der i øjeblikket er del af den borgerlige regeringsalliance.

»Der bliver politisk kaos, hvis Sverige får en mindretalsregering, og Sverigedemokraterna kommer i Riksdagen og sidder på de afgørende mandater,« siger hun til avisen.

Både Mona Sahlin og statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt, at de ikke vil være afhængige af Sverigedemokraterna på grund af partiets indvandrerfjendske politik.

Men de to er uenige om, hvordan Sverigedemokraterna skal holdes uden for indflydelse.

Politisk katastrofe

Mona Sahlin har dannet en centrum-venstre alliance mod Reinfeldts regering, men åbner nu for at danne regering med de to mindre borgerlige partier for at få en flertalsregering.

»Intet andet end en flertalsregering er acceptabelt. Med de udfordringer, Sverige står midt i, vil det være en politisk katastrofe med en mindretalsregering, der bliver afhængig af Sverigedemokraterna,« siger hun.

Hun tror ikke på en national samlingsregering, hvor både hendes Socialdemokraterna og det store regeringsparti Moderaterna er med. Derimod ser hun Folkpartiet og Centern som partnere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her