Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sarkozy: Frankrig kan ikke byde al nød i verden velkommen

Frankrig har i den seneste tid været ramt af strejker blandt udenlandske arbejdere uden opholdstilladelse. Regeringen afviser et forslag om at give et større antal illegale indvandrere amnesti. Det vil blot tiltrække flere indvandrere, hævder præsidenten
Udland
28. november 2009

Den franske regering står fast på sin stramme udlændingepolitik. Regeringen afviser et forslag fra socialisternes partiformand, Martine Aubry, om at give en stor del af de anslået 200.000-400.000 indvandrere, der opholder sig illegalt i landet, opholdstilladelse:

»Hver gang man har udstedt opholdstilladelser i stort tal, har man opnået det modsatte af den ønskede effekt,« sagde præsident Nicolas Sarkozy forleden og henviste til erfaringer fra Italien og Spanien.

De sydeuropæiske nabolande gav i henholdsvis 2002 (Italien) og 2005 (Spanien) et større antal illegale indvandrere amnesti. Ifølge den italienske immigrationsekspert Ferruccio Pastore er erfaringerne fra Italien og Spanien ikke indlysende negative:

»I begge tilfælde har det vist sig, at arbejdskraften var tiltrængt,« siger Ferruccio Pastore til Information.

Samtidig bebuder den franske regering skærpede sanktioner over for arbejdsgivere, der beskæftiger de såkaldte sans papiers. Det sker efter en række strejker blandt illegale indvandrere, som har lammet franske arbejdspladser. Mandag aften ryddede politiet en byggeplads i forretningskvarteret La Défense, som var besat af bygningsarbejdere uden opholdstilladelse. Det skete på opfordring af bygherren, milliardæren Martin Bouygues, som er en af præsidentens nære venner. Omkring 1.800 franske virksomheder er blevet ramt af strejker blandt indvandrere, der kræver borgerrettigheder i landet. Ifølge François Bayrou, som var præsidentkandidat for midterpartiet Mouvement Démocrate i 2007, er der tale om personer, »der i indenrigsministerens øjne er illegale indvandrere, men som i finans- og socialministerens øjne er helt legale«.

Hemmelighedskræmmeri

Sarkozy har et erklæret mål om at tvangsudvise 30.000 illegale indvandrere om året. Ifølge den franske udlændingelov kan illegale indvandrere dog opnå opholdstilladelse via en fast tilknytning til arbejdsmarkedet eller af humanitære årsager. Siden loven blev indført i 2007, er det sket for omkring 3.000 personer fra hver af de to kategorier. Desuden kan indvandrere tildeles opholdstilladelse af familiære årsager, f.eks. efter fødslen af et barn i Frankrig, og det er sket for betydeligt flere. Indenrigsministeriet ønsker ikke at oplyse det præcise antal, som heller ikke fremgår af rapporterne fra den interministerielle komité, der koordinerer Frankrigs udlændingepolitik.

»Virkeligheden er den, at Sarkozy for at forføre vælgerne på højrefløjen meddeler, at han vil gennemføre tvangsudvisninger, men ikke siger noget om udstedelsen af opholdstilladelser. Hvis han accepterede en større gennemsigtighed på dette område, ville han samtidig skulle forklare, hvorfor regeringen hvert år er nødt til at udstede et ikke uvæsentligt antal opholdstilladelser til illegale indvandrere,« skriver avisen Libération.

Naiv afskrækkelsespolitik

Den franske fagbevægelse stiller sig på de strejkende indvandreres side:

»Selv om der er et problem med ulovlig arbejdskraft, ved magthaverne udmærket godt, at de strejkende arbejdere uden opholdstilladelse ikke er illegale indvandrere i egentlig forstand, og at en stor del af dem ikke kan udvises,« siger Jean-Louis Malys fra paraplyorganisationen CFDT til Le Monde.

Ferruccio Pastore påpeger, at indvandrere, som arbejder i de sydeuropæiske lande uden opholdstilladelse, er desorienterede på grund af de skærpede regler, og at mange derfor på forhånd opgiver at blive integreret via arbejdsmarkedet.

Ifølge Sarkozy ville udstedelsen af opholdstilladelser til de omkring 5.000 arbejdere, der har været involveret i strejkerne, blot øge indvandringen:

»De tre gange, man har givet amnesti til illegale indvandrere i Frankrig, er tilstrømningen efterfølgende blevet firdoblet,« siger præsidenten og advarer om, at en opblødning af den stramme udlændingepolitik vil give menneskesmuglere frit spil og skabe »gennemtræk«:

»Frankrig kan ikke byde al nød i verden velkommen,« fastslår præsidenten.

Ferruccio Pastore mener, at det er naivt at tro, at man kan regulere indvandringen ved hjælp af en stram udlændingepolitik:

»Det er svært at regulere tiltrækningskraften med love. Flygtninge fra Afrika har i bedste fald en meget lille viden om den lovgivning, der vedrører deres forhold, når de udvandrer til Europa.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her