Læsetid: 2 min.

En sidste offensiv fra klimaskeptikerne før COP15

Kontroversen omkring de hackede klima e-mails: et sidste desperat forsøg fra klima-skeptikerne eller global konspiration?
Udland
27. november 2009

Det er igen lykkedes klimaskeptikerne at skabe forvirring. Hvis det skulle være gået forbi nogens næse, så er hundrede af private e-mails fra nogen af de førende videnskabsmænd indenfor klimaforandringerne, blevet hacket og lækket på internettet.

Filerne er blevet hacket fra serverne på East Anglias universitets Climate Research Unit (CRU), et verdenskendt center, der forsker indenfor den naturlige og den menneskeskabte klimaforandring.

Ifølge klimaskeptikerne skulle disse emails være det endegyldige bevis på, at global opvarmning i virkeligheden er en global konspiration. En af de mest omdiskuterede og kontroversielle sætninger stammer fra 1998. I mailen står der:

I've just completed Mike's Nature [the science journal] trick of adding in the real temps to each series for the last 20 years (ie, from 1981 onwards) and from 1961 for Keith's to hide the decline.

Iøjnefaldende er her ord som “trick” og “hide”, som det er nærliggende at tolke som forsøg på at manipulere med data, uden at kende til den større sammenhæng eller videnskabsmænds jargon.

I virkeligheden viser det sig her, en uge efter at pressen satte gang i omtalen af de lækkede emails, at de såkaldte beviser i virkeligheden ikke er andet end sætninger taget ud af deres rette kontekst. Der er altså ingen beviser at hente for en verdensomspændende konspiration, ingen indrømmelser i forskernes interne mailveksling om, at global opvarmning er et svindelnummer og heller ingen beviser for forfalskning af data.

Hvorfor har denne sag alligevel fået betydning for klimadebatten? Den almindelige befolkning stoler hverken på politikerne, journalisterne eller miljøfortalerne, som ellers er hovedkommunikatorerne inden for klimaforandring. Nej – det er videnskabsmændene, folket sætter sin lid til. Derfor, hvis videnskabens integritet svækkes, svækkes også folkets opbakning, som er så enormt vigtig, hvis COP15 skal blive en succes.

Det har tydeligvist været en strategisk beslutning fra klimaskeptikernes side, at lække informationerne her med kun et par uger til COP15. Det kunne uden tvivl også have været en succesfuld beslutning – i betragtning af UEAs patetiske håndtering af situationen (http://www.guardian.co.uk/environment/cif-green/2009/nov/23/leaked-email-climate-change) og den udenlandske presses heftige dækning – men istedet blev situationen vendt, og det hele blev et bevis på klimaskeptikernes desperation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her