Læsetid: 5 min.

Talebans skyggeregering har stor succes

Den afghanske oprørsbevægelse arbejder målrettet på at etablere en skyggeregering i et forsøg på at overbevise afghanerne om, at Taleban er et alternativ til regeringen i Kabul. Især sharia-domstolene er en stadig større succes
Den afghanske oprørsbevægelse arbejder målrettet på at etablere en skyggeregering i et forsøg på at overbevise afghanerne om, at Taleban er et alternativ til regeringen i Kabul. Især sharia-domstolene er en stadig større succes
Udland
30. november 2009

I morgen afslører præsident Barack Obama sin plan for, hvordan krigen i Afghanistan kan vendes fra fiasko til succes. Information har set nærmere på, hvem det er, NATO og den afghanske regering er oppe imod. Taleban er nemlig ikke bare turbanklædte krigere, der planter vejsidebomber, lægger miner og skyder på de udenlandske soldater, når de kan komme til det. Som led i oprørskrigen har den afghanske oprørsbevægelse bl.a. etableret en skyggeregering med regering, guvernører, militærchefer, efterretningstjeneste, domstole og endda et klageråd, man kan henvende sig til, hvis man er utilfreds med de lokale repræsentanter afgørelser og opførsel.

Talebans skyggeregering har bredt sig til stadig større dele af landet, vurderer eksperter, der især betegner de omrejsende sharia-domstole som en succes.

Emiratet lever

Når Taleban bruger ressourcer på at opbygge og promovere en skyggeregering kommer det først og fremmest for at overbevise afghanerne om, at bevægelsen er et alternativ til Karzai-regeringen i Kabul.

»Målet er at vise befolkningen, at Taleban har større autoritet end Kabul«, forklarer Antonio Guistozzi fra London School of Economics i sin meget roste Taleban-biografi Koran, Kalashnikov and Laptop.

Eller som Taleban-forsker Jeffrey Dressler fra det uafhængige Institute for the Study of War i USA udtrykker det:

»Taleban prøver at overbevise afghanerne om, at Det Islamiske Emirat, som de etablerede fra 1996-2001 er på vej tilbage. Derfor forsøger bevægelsen at være til stede i så mange provinser, distrikter, byer og landsbyer som overhovedet muligt.

Ifølge Talebans egne oplysninger har bevægelsen udpeget skyggeguvernører i 32 ud af 34 provinser. De fleste eksperter sætter dog spørgsmålstegn ved, hvor mange af guvernørerne, der fungerer i praksis, men understreger, at antallet er stigende.

»En del af dem eksisterer givet kun på papiret, men i det sydlige og vestlige Afghanistan ved alle, hvem de er,« siger Jeffrey Dressler.

Skyggeguvernørernes opgave er at koordinere Talebans aktiviteter, både de civile og de militære og rapportere tilbage til Talebans skyggeregering; det såkaldte Taleban Shura, som for det meste holder til i Quetta, en by på den pakistanske side af grænsen. I nogle provinser er opgaverne dog delt op, så skyggeguvernøren tager sig af civile opgaver og en militærchef tager sig af at føre krig.

»Stadig flere afghanere accepterer skyggeadministrationen og kommer til dem med deres problemer, simpelthen fordi de i mange områder er den eneste legitime magtfaktor,« konstaterer Dressler.

Lynjustits

Den mest succesfulde del af Talebans skyggeregering er uden tvivl de mange sharia-domstole, som bevægelsen har etableret i områder under deres kontrol.

I Kandahar-provinsen har Taleban f.eks. etableret omrejsende hold af religiøse dommere, der rejser fra landsby til landsby, hvor de dømmer i alle former for stridigheder - fra jordstridigheder til mord.

»De tilbyder hurtige, effektive afgørelser, som oven i købet er gratis. Du skal hverken hyre advokat eller bestikke nogen, og dommene eksekveres omgående,« konstaterer Antonio Guistozzi.

Strafferammerne strækker sig ligesom under det gamle Taleban-regime fra at blive rullet i tjære og offentligt ydmyget over afhugning af ører, fingre eller hænder til henrettelse. Alligevel valfarter afghanerne i stigende tal til domstolene, fordi de i mange områder er det eneste form for retssystem, som findes.

»Taleban har udmanøvreret regeringen på dette område,« bekræfter den Afghanistan-ekspert Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet. »Selv om mange afghanere finder Talebans form for retfærdighed barsk, er det en direkte form for justits mange foretrækker, især når alternativet er anarki,« siger han.

Skatteopkrævning

Et andet vigtig element i Talebans skyggeregering er opkrævning af skat. Typisk betaler rige familier ti procent af deres indtægt til Taleban, mens fattigfolk bliver tvunget til at levere mad og husly til Talebans krigere. Derudover opretter Taleban vejspærringer så snart de kan komme til det, hvor de stopper og straffer alle, der arbejder for regeringen, beskatter især varetransporter, minder folk om, at de skal lade skægget gro, udsteder forbud mod at se tv osv.

I mange områder har Taleban desuden en slags sikkerhedspoliti, som opsporer og henretter folk, der beskyldes for spionage eller for at samarbejde med regeringen eller de udenlandske styrker.

Også på sundhedsområdet har Taleban forsøgt at spille en rolle, f.eks. da de sidste år godkendte poliovaccinering af alle afghanske børn og bagefter tog æren for det. I enkelte distrikter har Taleban også forsøgt at oprette sundhedsklinikker, dog uden større succes. I det hele taget forsøger Taleban at markere sin tilstedeværelse så mange steder som muligt i Afghanistan, om ikke andet så ved at hænge bevægelsens hvide flag op overalt. Til de seneste initiativer hører oprettelse af et klageråd, hvor man kan klage over lokale Taleban-kommandanters afgørelser eller opførsel. Rådet, der tæller flere af de øverste Taleban-ledere er oprettet for at vinde afghanernes tillid, understreger Peter Dahl Truelsen.

I sommer udgav Talebans ledelse desuden en detaljeret håndbog, der fortæller de lokale Taleban-grupper, hvordan de skal føre krigen. De skal f.eks. undgå drab på civile, undgå at angribe, når der er civile, som kan komme i fare og undlade at rekruttere eller hverve mænd, som endnu ikke har skæg, da de er for unge til krigstjeneste. Det sidste er et forsøg på at imødegå den udbredte seksuelle udnyttelse af unge drenge, som Taleban er berygtet for. Af samme grund forbyder håndbogen også en kriger at være alene sammen med en mindreårig.

Topprioritet

Talebans skyggeregering i Quetta består hovedsageligt af topfolk fra det gamle Taleban-styre, men det er svært at få et overblik over hvem, der beklæder hvilke poster, bl.a. fordi de fleste Taleban-ledere ikke vil fotografers og desuden ofte optræder under dæknavn.

Den tyske forsker Thomas Ruttig fra det uafhængige Afghanistans Analysts Network beskriver Talebans organisation som fire cirkler, hvoraf den 33 mand store Quetta-shura udgør den inderste kerne, det er hovedsagelig talebanere fra Kandahar. Den anden cirkel består hovedsageligt af loyale kommandanter samt shuramedlemmerens stammefæller og familiemedlemmer. Den tredje cirkel udgøres af indoktrinerede studenter fra de religiøse skoler i Pakistan og den fjerde ring er lokale militsledere og andre utilfredse ledere, der har allieret sig med Taleban, fordi de for tiden er udelukket fra at få del i magten under den nuværende regeringsadministration. Dertil kommer en masse lokale afghanere, der går med for at tjene penge, eller fordi de bliver tvunget til det.

Thomas Ruttig understreger, at det kun er de to inderste grupperinger, der har indflydelse på Talebans politik og strategi, der revideres hver vinter. Det er også fra denne kreds skyggeguvernører, militære chefer og andre lokale ledere udpeges. Talebans skyggeregering er derfor et højt prioriteret militært mål.

»Sidste år blev det besluttet at gå efter lederne, og det vil undre mig meget om skyggeguvernørerne ikke er på top 10-listen over dem, man gerne vil fjerne,« siger Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet.

»Det er jo krig, og det er klart, at dem, der tager beslutninger, er oplagte mål« siger han. Ifølge presserapporter er Talebans skyggeguvernører i Badghis, Daikundi og Kunar-provinserne,m da også blevet dræbt inden for de sidste fire uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den danske oprørs- / modstandsbevægelse gjorde vist ligeså hen mod slutningen af de tyske styrkers tilstedeværelse i Danmark for år tilbage. Det er vist normal praksis for modstands- / oprørsbevægelser.

Specielt denne del ”… slags sikkerhedspoliti, som opsporer og henretter folk, der beskyldes for spionage eller for at samarbejde med regeringen eller de udenlandske styrker …” hører vist med i normalmønstret.

Det er forunderligt nok ikke meget vi (eller er det blot mig ?) har læst om disse tiltag. Hvorfor mon ikke (hvis det blot er mig, er det naturligvis bare fordi jeg sover i timerne) ?

PS : ”... forbud mod at se TV ...” Ikke nogen dårlig ide, det er næsten sympatisk, hvis blot ”forbud mod”, minder for meget om DF’s metoder, blev erstattet af en mere pædagogisk form.

Mikkel Sørensen

En vigtig artikel, tak til Aagaard.

Vigtig - og derfor stort set ignoreret i mainstream.

Det her giver nok et ret klart fingerpeg om Afghanistans fremtidige udvikling. Obusha snakker jo heller ikke mere om at slaa taleban, kun Al Queda, saa tilpasningen er paa vej.

Omrejsende domstole... det var jo ogsaa saadan vestlige retssystemer begyndte i middelalderen - og det amerikanske vilde vesten. Maaske "vi" via Danida kan tilbyde lidt aeselkraft til hjaelp? ;-) Eller nogle sundhedsklinik-kits... jeg mener: for at goere en forskel...

Fantastisk: taleban har oprettet en ombudsmandsagtig funktion til at beskytte offentligheden mod talebanske overgreb. Sikkert dansk inspireret...

Jongberg

Det skal anbefales, du læser hele artiklen igen.
Det nye her, er vel nok i betegnelsen "skyggeregering". Intet adskiller sig dog fra mafia- og narkobaron-vælder andre steder i verden - end sige Talibans sædvanlige, afsindige regeringsform:

"Strafferammerne strækker sig ligesom under det gamle Taleban-regime fra at blive rullet i tjære og offentligt ydmyget over afhugning af ører, fingre eller hænder til henrettelse. "

"Et andet vigtig element i Talebans skyggeregering er opkrævning af skat. Typisk betaler rige familier ti procent af deres indtægt til Taleban, mens fattigfolk bliver tvunget til at levere mad og husly til Talebans krigere.
Derudover opretter Taleban vejspærringer så snart de kan komme til det, hvor de stopper og straffer alle, der arbejder for regeringen, beskatter især varetransporter, minder folk om, at de skal lade skægget gro, udsteder forbud mod at se tv osv."

Nu har jeg læst artiklen igen. Øhme, og så ... ?.

Du kan måske ikke lide, at jeg ikke bryder mig meget om TV, og at Taleban synes at have samme svaghed / fejl ?

Jeg kan da iøvrigt oplyse dig om, at det i UK er praksis, at oppositionen danner et skyggekabinet ... ikke, at det har noget med Afghanistan at gøre, men da jeg ikke forstår din kommentar, så ...

Heinrich R. Jørgensen

Per Jongberg:
"Jeg kan da iøvrigt oplyse dig om, at det i UK er praksis, at oppositionen danner et skyggekabinet "

Nå, jeg var ellers lige ved at købe Peter Pedersens udsagn om at den danske oprørsbevægelse var spydspids for et mafiavælde af en slags, den siden ranede magten i kongeriget.

Jongberg

Vedr. dit TV, konfiskerer den danske stat ganske vist kr. 2.260 årligt af enhver borgernes surt indtjente pengemidler som "straf" for ejerskab af et TV eller en radio, -
hvorimod afghanere under Taliban-regime-1 oftest indkasserede et sted mellem 20-70 stokkeslag, idet samme ejerskab reelt af Taliban ansås som en forbrydelse imod islam.

Det er dog trods alt en smule værre, end af og til at skulle høre på DF i bytte for medieafgiften ;-)

Vedr. afghansk skyggekabinet viser jo klart at Taliban sideløbende med den foretagne nation building er klar til deres egen version - man vel kunne kalde nation destruction - fordi de er sikre på, de skal overtage magten, den dag ISAF trækker sig ud.

@ Peter Pedersen

Jeg er naturligvis ikke for at forbyde TV, men jeg er for at udbrede kendskabet til, at der er mange andre måder at tilbringe sit liv på ... end foran et TV.

Men lad nu TV'et stå ... foran sofaen, spisebordet eller hvor sådan et apparat nu står.

Naturligvis vil oprørsbevægelsen overtager Afghanistan, hvis og når vi (USA, NATO osv) tager hjem.

Vores (USA, NATO osv) håbløse adfærd dernede, vores brutale behandling af det Afghanske folk, som INTET har gjort os, kan da umuligt andet end presse det i armene på den bevægelse, der bekæmper os.

Om det varer ... om det bliver lykkeligt for afghanerne ??????, men kig på historien og prøv at sætte dig i deres sted.

Nu kan det jo ikke være nogen stor straf ikke at se TV, og da slet ikke i Afghanistan, hvor det formentlig kun er regeringspropaganda der sendes.

Og hvor meget får de set når ikke engang Kabul har strøm 24 timer i døgnet.

Mosbak

Jeg kender godt til betegnelsen "en Dr.Dunlop", blandt dine yngre, tidligere kolleger, men jeg håber sandelig ikke, at du mener, det er OK at nogen gruppering på egen hånd udfører en "Rodney King" på sagesløse medborgere.

Du - og Jongberg - savner tilsyneladende enhver form for empati over for den almindelige afghaner, "som intet har gjort os" såfremt I nægter at se i øjnene, at når Taliban har sat en "strafferamme" - eller nærmere - arbitrære hævnakter -
som stokkeslag i en så stor mængde, at det er klart livstruende for en "gerningsmand" der har "begået" så relativt små forseelser som at eje et TV.

For Taliban er der ingen grænser for brutalitet og overgrebenes omfang - (Se således "fakta"-boksen, fx :
"De brænder skoler af, dræber lærere, politifolk, soldater og tvinger skoler til at ændre læseplaner osv." )
- uanset, at journalisterne hvergang hopper på propagandaen, hvergang Taliban "lige har udgivet en ny håndbog..." som ingen Talib hverken kan læse eller har nogen som helst intentioner om at efterleve.

rettelse : i mit indlæg, 2. afsnit in fine mangler der :

et TV ", er enhver grundlæggende menneskerettighed trampet langt ned i den stenede ørken.

Peter Pedersen

Det er selvfølgelig ganske dramatisk og en drakonisk straf.

Er det ikke således, som i Pakistan, og andre mere eksotiske nationer som vi normalt ikke sammenligner os med, at straffen bliver passende fordelt i tid?
Formentlig ud fra en betragtning om, at det skal være en straf og ikke en dødsstraf, idet man så lige så godt kunne have idømt det?

Mosbak

De fleste har vel set filmen fra 1999, hvor en kvinde i burka henrettes med en byge af skud fra en AK-47 riffel på et sportsstadion, mens man i baggrunden kan se ligene af 2-3 hængte unge mænd, der dingler i fodboldmålet bagved.

Jeg har talt med flere afghanere, der selv hævder, de blev banket til krøbling af et antal Talib'er, der en nat sparkede døren ind, og på stedet eksekverede en straf på baggrund af fx. rygter fra sure naboer om, at pågældende havde spillet musik, hørt radio eller andet.
Den anklagede fik slet ikke tid til at udtale sig til sit forsvar.

Vel er lignende metoder ikke ukendt i enkelte andre lande, men når vi nu i Afghanistan har alle muligheder for at ændre på disse forhold, mener jeg vi har pligten til - som minimum . at gøre forsøget.

Peter Pedersen

Nu har vi så forsøgt i 8 år, så midlerne må være forkerte.
Grundlæggende mener jeg, at vi kæmper mod en befolkning, hvis kultur og værdier vi ikke forstår, hen i mod nogle mål som de ikke forstår.
Herunder er delmålene (demokrati) skredet helt ned i muddergrøften med indsættelsen af Karzai efter de sidste valg (svindel) handlinger.

Det ligner mistænkeligt scenariet fra Vietnam, det synes jeg ikke er noget at stræbe efter...

Mosbak

Det ligner mistænkeligt scenariet fra Vietnam, det synes jeg ikke er noget at stræbe efter…

Åh jo Niels. Et andet mål; at forhindre talaban m.f. i at opnå kontrol med pakistans atomvåben, forsvinder ikke før diverse terrororganisationer har kapituleret.