Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ukraine i balancegang mellem Vesten og Rusland

Ukraine skal vælge ny præsident, men er dybt splittet mellem øst og vest. Mange mener, at landet risikerer at blive splittet op i en prorussisk og en provestlig del, men andre søger en middelvej
Præsident Viktor Jusjtjenko (t.v.) og premierminister Julia Timosjenko, der i går markerede Landbrugets Dag i Kiev, repræsenterer begge Ukraines vestligt orienterede fløj med udgangspunkt i Den Orange Revolution. Efter valgets første runde den 17. januar skal en af dem formentlig kæmpe mod den russisk-orienterede Viktor Janukovitj i anden og afgørende runde.

Præsident Viktor Jusjtjenko (t.v.) og premierminister Julia Timosjenko, der i går markerede Landbrugets Dag i Kiev, repræsenterer begge Ukraines vestligt orienterede fløj med udgangspunkt i Den Orange Revolution. Efter valgets første runde den 17. januar skal en af dem formentlig kæmpe mod den russisk-orienterede Viktor Janukovitj i anden og afgørende runde.

Myshko Markiv

Udland
26. november 2009

Mikhailo Tjetjetov er en af Ukraines mest højtråbende og berygtede politikere. Helt bogstaveligt råber han ophidset, allerede inden det første spørgsmål er stillet. Selv om du står lige foran ham, lyder han som den vinterstorm, der brager forbi uden for parlamentet Verkhovna Rada, hvor han repræsenterer det prorussiske parti Regionernes Parti med præsidentkandidat Viktor Janukovitj i spidsen.

»Vi er ikke som de banditter og eventyrere, premierminister Julia Timosjenko og præsident Viktor Jusjtjenko. Vi vil skabe et nyt Ukraine uden at lave ballade i gaderne, som de gjorde under den såkaldte Orange Revolution. De er egoistiske banditter, som kun tænker på deres eget vel og ikke på ukrainerne. Men de har kun én mulighed for at vinde det kommende valg,« nærmest skriger Mikhailo Tjetjetov.

Hans bud er, at præsident Jusjtjenko og premierminister Timosjenko har mistet enhver støtte i befolkningen og kun har én vej til at beholde magten: snyd ved valgurnerne.

»Det er de i fuld gang med at forberede, og ingen valgobservatører vil kunne afsløre det. De bruger milliarder på en kampagne, på køb af journalister og spindoktorer. Julia Timosjenko vil gøre alt for at snyde sig til præsidentposten.«

Lover ro og orden

Mikhailo Tjetjetov siger, nu mere rolig, at ukrainerne for længst har mistet illusionerne fra Den Orange Revolutions tid og troen på »de reaktionære nationalister, Timosjenko og Jusjtjenko, som ønskede at berige sig selv og kaste Ukraine i armene på NATO og EU og samtidig bryde helt med vores store nabo Rusland. Det tror folk ikke længere på, der bliver ingen ny orange revolution, medmindre det lykkes for Timosjenko at tilrane sig magten via omfattende valgsvindel. Jeg tror ikke, det vil lykkes, men hvis det gør, så bryder Ukraine sammen og bliver splittet i to dele.«

Tjetjetov lover, at hvis Viktor Janukovitj vinder, vil der i løbet af få uger blive lov og orden i landet, økonomien kommer i gang igen, og forholdet til Rusland bliver forbedret markant. Han afviser imidlertid, at Janukovitj og Regionernes Parti kun vil satse på forholdet til Moskva.

»Eventyrernes tid er forbi. Vi ved godt, at vi hører til i det europæiske fællesskab. Vi ønsker også at være med i det europæiske demokratiske fællesskab. Janukovitj vil, når han bliver præsident, føre os i den retning, men på en civiliseret måde, uden slagsmål med Rusland. Den sunde fornuft vil være i højsædet.«

Julia og Ukraine vinder

Mens Janukovitj-fløjen altså allerede råber valgsvindel på forhånd, så mener en af Ukraines kendte politologer, professor Miroslav Popovitj, at Timosjenko slet ikke behøver at snyde for at vinde. Filosofiprofessor Popovitj, som selv var en af pionererne i den ukrainske demokratibevægelse i 1980'erne, siger, at Janukovitj ser ud til at vinde første runde, fordi den demokratiske fløj er splittet mellem Jusjtjenko, Timosjenko og flere andre. Men i den uundgåelige anden runde vil Janukovitj ikke kunne samle mere end 25 procent af stemmerne, hvorimod Julia Timosjenko vil kunne mobilisere Kiev og hele Vestukraine, samt mange, der ser Janukovitj som en regulær slyngel med forbindelser til den russiske mafia.

»Alene truslen om, at Janukovitj kan gå hen og vinde og blive vores præsident, vil få mange vælgere op af sofaen,« siger Miroslav Popovitj.

»Mange er selvfølgelig desillusionerede i lyset af den dårlige økonomi og det evindelige politiske slagsmål, som ikke har ført til resultater. Men det er alligevel min vurdering, at Julia Timosjenko vinder valget. Hun har endda fået støtte fra den russiske premierminister Putin.«

Popovitj mener, at forholdet til Rusland fortsat er uhyre vigtigt og kompliceret. Ukrainerne ønsker ifølge ham ikke et fjendskab med Moskva, men en balancegang mellem Rusland og Vesteuropa.

»Problemet er bare, at vi via Den Orange Revolution er kommet flere skridt foran Moskva i den demokratiske udvikling. Vi har faktisk presse- og ytringsfrihed i Ukraine, vi har en livlig politisk diskussion, vi har en regering og en aktiv opposition i modsætning til Rusland, der endnu ikke er klar til at tage de samme skridt. Men det er min overbevisning, at Julia Timosjenko vil kunne opretholde denne balance mellem Vest og Øst, mellem nationalisterne i Vestukraine og de prorussiske i Østukraine. Jeg tror, hun vinder, og at det vil være til fordel for alle i Ukraine.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Om valgene i Ukraine (og Iran) har været NOK så hæderlige, vil det AL-TID blive udråbt i vestlige medier som værende SNYD
[ såfremt resultatet går vesten imod - da ]. .
De egentlige valgresultater er der overhovedet ingen der interesserer sig for. (ligesom i Iran)

Ren logik for IKKE hjernevaskede burh¢ns - og så sikkert som A-MEN i kirken.