Læsetid: 2 min.

Ulande stiller ultimative klimakrav

Fire store udviklings-lande truer nu med at forlade forhandlingerne på FN's klimatopmøde i København, hvis deres ultimative krav ikke bliver taget alvorligt.
Fire store udviklings-lande truer nu med at forlade forhandlingerne på FN's klimatopmøde i København, hvis deres ultimative krav ikke bliver taget alvorligt.
Udland
30. november 2009

Godt en uge før FN's klimatopmøde i København truer fire af verdens største udviklingslande med at udvandre fra forhandlingerne, hvis de ikke bliver imødekommet på en række ultimative krav. Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien er gået sammen om en strategi, der skal sikre, at landene får reel indflydelse på forhandlingerne om en fremtidig klimaaftale.

Beslutningen kommer efter forlydender om, at de rige lande med Danmark i spidsen vil forsøge at sætte dagsordenen på topmødet med et forhandlingsudkast, der indeholder en række konkrete forslag. Så for at undgå at industrilandene kommer til at styre slagets gang, har Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien formuleret deres eget udspil med en række krav, der ikke er til diskussion.

Det drejer sig blandt andet om juridisk bindende CO2-reduktioner, som ulandene klart afviser, samt krav om tilstrækkelig finansiering af udviklingslandenes klimaindsats.

'Vi konsulterer bredt'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i denne weekend er rejst til Caribien for at deltage i en særlig klimasession på et topmøde i det britiske statssamfund Commonwealth, lader sig ikke skræmme af de fire landes trusler om et boykot af forhandlingerne i København.

»I ethvert forhandlingsforløb vil det jo være sådan, at når tingene begynder at spidse til, så markerer man sine positioner. Det lader jeg mig altså ikke skræmme af. I den forstand er der jo ingen forskel på det her og en kommuneøkonomiforhandling,« påpeger Lars Løkke.

Han har under sit besøg i Trinidad og Tobago haft et møde med den indiske premierminister, Manmohan Singh, som ifølge statsministeren ikke efterlod tvivl om, at inderne vil gå konstruktivt til opgaven i København.

På spørgsmålet, om der på nuværende tidspunkt cirkulerer en dansk forhandlingstekst, som allerede er blevet præsenteret for en række lande, heriblandt USA, siger Løkke:

»Nej, sådan kan man ikke udtrykke det. Vi konsulterer selvfølgelig en række lande - også Indien, Kina og Brasilien - og vi er meget bevidste om, at vores opgave ikke er at varetage én bestemt gruppe landes synspunkter. Vi konsulterer bredt, og det kan så føre til, at vi på et velvalgt tidspunkt præsenterer en tekst,« lyder forklaringen fra statsministeren.

For leder af WWF Verdensnaturfondens globale klimainitiativ, Kim Carstensen, kommer det ikke som nogen overraskelse, at udviklingslandene er begyndt at rasle gevaldigt med sablen.

»Vi er ikke overraskede over, at vækstøkonomierne har givet industrilandene denne udfordring. Ærlig talt, så er det danske udspil utrolig svagt, og de fattige lande er ikke godtroende,« siger Kim Carstensen., der understreger, at der må klare forpligtelser og en juridisk bindende aftale på bordet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kina, Indien, Sydafrika og Brasilien kan da vist ikke mere karakteriseres som u-lande. Vil de ikke indgå nogle aftaler, jamen, så lad dem da fortsat leve i deres egen skidt og møj, som der kun bliver mere af hos dem selv, hvis ikke de vil lave aftaler. Det er u-landene, som vil stå for forureningen og befolkningsforøgelsen de næste 100 år.

Det er min fornemmer at u-landene og dem som kalder sig u-lande, nu blot benytter lejligheden til pengeafpresning.

Kan man lave atombomber og sende raketter rundt jorden, så er man da vist ikke mere et u-land.

Hvad mener du da et u-land er? U-land er jo ikke lighedstegn med fattig-land.

Men termologien nord/syd giver nok bedre mening end det noget bedagede begreb u-land.

Inger Sundsvald

”Ulande stiller ultimative klimakrav”

Hvad bilder de sig ind?

Et i-land er, mig bekendt, et industrialiseret land og et u-land et udviklingsland.

Kina og Indien kunne man jo kalde for et a-land (a for atommagt). Brasililien vil gerne være et a-land. Det forhandler man jo pt. med Iran om. Sydafrika kunne man kalde for et k-land. Her har man masser af kriminalitet, hvilket også Brasilien har. Brasilien er et k-land indtil de har atombomber, så bliver det et a-land.

Udvilklingen går i retning af, at mange lande, som ellers bliver kaldt u-lande, stræber efter eller allered er a-lande.

Brasilien, Kina og Indien er ikke u-lande. Syd-Afrika er heller ikke lige standard-definitionen på et. De hører til det nye mellemlag af lande det er på vej op, men ikke helt oppe endnu.

Thor H.,

Sydafrika har indrømmet at det var i besiddelse af atombomber og at de destruerede dem igen. Beviserne og alt nukleart materoale blev overgivet til IAEA.

Mht forurening så forurener f.eks. Bangladesh med sine 150 millioner mindre end Danmark.

Det der med befolkningsvæksten er bare den nyeste undskyldning fra højre af. For så er det ikke "os" i vesten der har været verdens største miljøsvin indtil nu og ergo skal vi ikke gøre noget for at rydde op efter os.