Baggrund
Læsetid: 2 min.

Afghansk kamp mod korruption vil vare år

På en konference mod korruption i Afghanistan brugte præsident Hamid Karzai taletid på at forsvare den højst placerede embedsmand, der er dømt for korruption
Den afghanske præsident, Hamid Karzai, talte ved en konference i går om, hvad hans regering gør i kampen mod den omfattende korruption i landet. I landets hovedstad, Kabul, blev otte mennesker i går dræbt ved en selvmordsaktion, der bl.a. også beskadigede den norske ambassade.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, talte ved en konference i går om, hvad hans regering gør i kampen mod den omfattende korruption i landet. I landets hovedstad, Kabul, blev otte mennesker i går dræbt ved en selvmordsaktion, der bl.a. også beskadigede den norske ambassade.

Udland
16. december 2009

Det vil ikke lykkes Afghanistan at rydde op i den omfattende korruption inden for den nærmeste årrække. Det sagde landets præsident, Hamid Karzai, da han i går indledte en tre dage lang konference om korruption. mKarzai advarer mod at tro, at der kan findes en hurtig løsning på problemerne.

»Jeg er realist. Jeg ved, at korruption i vores regering og samfund ikke kan udryddes fra den ene dag til den anden. Vi kan heller ikke udrydde det inden for de næste år,« sagde Karzai.

En række vestlige lande holder godt øje med, hvad præsidenten og hans regering gør i kampen mod den omfattende korruption. Særligt USA har stillet krav til Karzai om større gennemsigtighed og åbenhed som led i bekæmpelse af korruptionen.

Ikke desto mindre lagde Karzai i går ud med at forsvare den hidtil højst placerede embedsmand, som er dømt for korruption. Kabuls borgmester, Abdul Ahad Sayebi, som er udpeget af Karzai, blev i sidste uge idømt fire års fængsel for korruption.

Sayebi er endnu ikke begyndt at afsone sin straf og var til stede ved antikorruptionskonferencen, ikke langt fra USA's ambassadør, som også var blandt deltagerne.

»Jeg kender borgmesteren. Han er ren,« sagde Karzai.

Offer for hævnagt

Præsidenten mener, at Sayebi er offer for en hævnaktion fra personer, der er utilfredse med, at han ikke har tildelt dem et stykke statsejet jord. Karzai kræver, at justitsministeriet genåbner sagen, men understreger, at Sayebi naturligvis skal afsone sin straf, hvis han kendes skyldig.

Diplomater har på forhånd sagt, at konferencen er Karzais chance for at vise, om han mener det alvorligt med at rydde op i korruptionen i sin egen regering.

En talsperson fra den amerikanske ambassade afviste at kommentere Karzais udtalelser på konferencen.

Efter stort amerikansk pres oprettede Afghanistan i sidste måned en antikorruptionsenhed, der skal efterforske og retsforfølge større korruptionssager.

Karzai har også opfordret sine to vicepræsidenter, sine ministre og højt placerede embedsmænd til at lade deres ejendomme og værdier registrere. På konferencen tegnede han et foruroligende billede af afghanske regeringsansatte, der arbejder et år eller to og derefter har tilstrækkeligt mange penge til at kunne tage på luksusferier eller købe ejendomme i Dubai - på trods af, at gennemsnitslønnen for en afghansk regeringsembedsmand er omkring 500 kroner om måneden. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her