Læsetid: 2 min.

Berlusconi udskrevet fra hospital

Berlusconi forlader hospital, hvor han har opholdt sig siden, han i weekenden blev overfaldet af en sindslidende mand
En samlet opposition mener ikke, at justitsminister Brian Mikkelsen (K) er til at stole på, og beskylder ham for »lemfældig omgang med sandheden«.

En samlet opposition mener ikke, at justitsminister Brian Mikkelsen (K) er til at stole på, og beskylder ham for »lemfældig omgang med sandheden«.

18. december 2009

Den italienske premierminister, Silvio Berlusconi, har efter fire dages indlæggelse forladt det hospital i Milano, han blev hastet til søndag efter at være blevet overfaldet. Den 73-årige regeringsleder, der havde bandage på næsen og venstre kind, vinkede til ventende journalister, da han blev kørt fra hospitalet. Premierministeren brækkede næsen og fik slået to tænder ud, da han blev angrebet af en psykisk syg mand, som kastede en miniaturemodel af katedralen i Milano i hovedet på ham. Kort efter sin udskrivning opfordrede Berlusconi til dialog og et mere afdæmpet politisk klima i Italien.

»Hvis der efter det skete er en større opmærksomhed på behovet for et roligere og mere ærligt sprogbrug i italiensk politik, vil denne smerte ikke have været forgæves,« hedder det i en erklæring udsendt af den italienske premierminister.

Berlusconi skulle have deltaget i COP15-mødet i København i denne uge, men de planer har han måttet aflyse.

Ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa har Berlusconi aflyst alle officielle forpligtelser i hele december, inklusive regeringsmøder.

Massimo Tartaglia, den 42-årige psykisk syge mand, som overfaldt Berlusconi, er blevet sigtet for grov vold og kan blive idømt op til fem års fængsel. Tartaglia Massimo har i et brev til den italienske premierminister undskyldt for, hvad han selv kalder et »overfladisk, fejt og uovervejet angreb«.

Frygt for politisk vold

Overfaldet kan vise sig at få vidtrækkende konsekvenser, vurderer lektor i international politik ved Det Amerikanske Universitet i Rom Bjørn Thomassen.

»Der er en konkret frygt for, at dette kan blive en tilbagevenden til den politiske vold, der var meget kraftig i Italien i 1960'erne og 1970'erne,« siger Thomassen.

Dagen efter angrebet på premierministeren udbrød der optøjer i forbindelse med en mindehøjtidelighed for ofrene for et attentat i Landbobanken i 1969. En terrorhandling, der markerede starten på et årti med en serie af politisk vold i Italien. Desuden sprængtes der onsdag en bombe foran et universitet i Milano.

»Der hersker en ophidset og hadsk stemning, som er skabt af den, der leder landet og benytter sig af det for at løse sine egne problemer,« udtalte oppositionspolitikeren Antonio Di Pietro, efter at nyheden om overfaldet var kommet frem.

»Regeringen forsøger at komme igennem med lovforslag, som mange mener er et angreb på den italienske forfatning, siger Thomassen.

Berlusconis krav om en lovændring er blevet særligt indtrængende, efter at et hovedvidne for nylig har sat hans navn i forbindelse med en række af mafiaens bombeangreb i 1993. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu