Læsetid: 7 min.

Børn bruges som selvmordsbombere i Yemen

Begge sider i den yemenitiske borgerkrig bruger børnesoldater i tusindtal. Information har mødt en niårig dreng, der blev lokket i en fatal fælde
Udland
5. december 2009
Begge sider i den yemenitiske borgerkrig bruger børnesoldater i tusindtal. Information har mødt  en niårig dreng, der blev lokket i en fatal fælde

SANAA - En plakat viser en dreng, hans ansigt er pixeleret, han holder en detonator i sin ene hånd og med den anden hånd løfter han sin kaftan. På hvert bukseben er bundet en pakke med røde plasticbånd.

Over billedet står der i store bogstaver på arabisk: »Nej til udnyttelsen af børn til destruktive handlinger og terrorisme«. En børnehjælpsorganisation fortæller at billedet stammer fra Saada, og at drengen blev fundet af politiet og var tilsluttet en bombe - der ville have sprængt ham i tusind stykker.

»Houthierne er skånselsløse,« siger talsmanden for den yemenitiske hær, oberst Zual. Han læner sig tilbage i stolen. På skrivebordet foran ham ligger Koranen og en 9 mm pistol

»De er lovløse terrorister, som bruger børn så unge som 14 år i krigen,« siger han og ryster på hovedet af forargelse.

Den yemenitiske hær har kæmpet mod Houthi-oprørere siden 2004 i den nordlige Saada-provins. Men konflikten mellem regeringshæren og oprørerne blussede for alvor op sidste år i august.

I begyndelsen af november i år indtrådte Saudi-Arabien i krigen, efter Houthierne udførte et angreb mod en saudisk patrulje og dræbte en grænsevagt. Siden da er tusindvis af yemenitiske flygtninge blevet fordrevet fra den nordlige grænse og Saada- provinsen, hvor kampene foregår.

Niårig lokket i fælde

På en konference om børn i krig rejser den lille niårige forpurrede selvmordsbombe-dreng sig op foran hele den yemenitiske presse og badet i spotlysene fra kameraerne med en næsten uhørlig stemme siger han: »Det er forkert at bruge børn i krig«.

Efter konferencen bliver han hurtigt, inden pressen kan stille spørgsmål, ført bort af en repræsentant fra den yemenitiske regering.

Information finder den lille dreng og hans far den følgende dag i et center for hjemløse børn. Noget benovet over al mediebevågenheden sidder Akram, som drengen hedder, og leger med sin fjernstyrede bil, imens han fortæller om plakaten. Billedet blev taget på politistationen, fortæller han, efter at han var blevet anholdt.

Den dag begyndte som alle andre, hvor han hjalp sin far med at sælge kat i deres lille bod på markedet i Saada. På vej hjem fra markedet mødte Akram en grandfætter, der spurgte, om han ville hjælpe ham med en lille tjeneste.

Hjemme hos grandfætteren bandt han to poser på drengens ben. Herfra skulle Akram bare gå gennem byporten og aflevere poserne til en ven. Akram ville få 150 rials for det (godt fire kroner). Let tjente penge. I poserne var der 30 detonatorer, skulle det senere vise sig. Da jeg spurgte Akram, vidste han ikke, hvad en detonator var.

Men Saada er i alarm- beredskab på grund af krigen og ved byporten blev Akram stoppet af politiet, der ville høre, hvad han skulle uden for byen.

Ikke et gram sprængstof

Ved nærmere eftersyn fandt politimændene poserne med detonatorerne og tog ham med på politistationen. Her blev poserne atter bundet på Akrams ben, imens han blev bedt om at holde en af detonatorerne i hånden. En politimand tog et billede, fortæller Akram. Den intetanende far blev afhentet fra hjemmet og forhørt, og pressen blev tilkaldt.

Akram blev præsenteret som en Houthi-selvmordsbomber på trods af, at der ikke var ét gram sprængstof på ham. Men det var der ingen af de regeringsvenlige pressefolk, der spurgte til.

Næste dag blev familiens hjem mål for en bombe. Regeringen fortalte pressen, at det var en hævnaktion fra houthiernes side. Lillebroderen, der var i hjemmet, blev såret i brystet og ansigtet.

Akrams far forstår ikke, hvorfor grandfætteren arbejdede for houthierne, eller hvorfor hans søn blev brugt som kurér. Men måske er det lige meget; faderen lever nu i skjul i hovedstaden Sanaa og tør ikke tage hjem til Saada af frygt for sit og sin søns liv. I en borgerkrig splitter konflikten ofte familier ad og børn som Akram kommer i klemme i et politisk spil, som de er for små til at forstå.

Yemens hær har også børn

Flere ngo'er understreger, at det heller ikke er ualmindeligt at finde mindreårige i den almindelige yemenitiske hær.

»Vi ved, at der er mindreårige i hæren, dog er det langt fra så mange som hos stammerne,« siger al-Gorashi.

For mange fattige familier er lønnen i hæren attraktiv. Med en arbejdsløshedsrate på 35 procent er hærens 20.000 rials om måneden (480 kroner) et trækplaster for mange unge mænd - og børn.

»Det er let at snyde sig ind i hæren. I Yemen har langt fra alle fødselsattester, og man kan let skaffe sig en forfalsket attest, hvor der står, at man er fyldt 18 år, som er minimumsalderen for rekrutter,« fortæller Al-Gorashi.

Men talsmanden for hæren tager stærkt afstand fra beskyldningerne.

»Vi rekrutterer kun mænd der er fyldt 23,« siger oberst Zual fortørnet, mens han lægger sin næve nær pistolen på skrivebordet.

»Det er houthierne, der bruger børnesoldater,« buldrer han. »Ikke os.«

Plakat en fabrikation

En medarbejder fra en ngo i Yemen fortæller, at de med det samme vidste, at plakaten var en fabrikation fra myndighedernes side.

»Jeg blev ringet op af én fra regeringen og blev bedt om at overtale Akram til at indrømme, at han var en selvmordsbomber,« fortæller medarbejderen. Denne ansatte har bedt om at være anonym, idet han ikke vil lægge sig ud med regeringen.

»Jeg takkede nej. Vores organisation er uafhængig og skal ikke medvirke i propagandakrigen,« siger han.

Brugen af børn i krigen i Saada er et kontroversielt emne i Yemen. Regeringen i Sanaa slår på, at houthi-oprørerne benytter børn i konflikten, »da det er et følelsesladet emne, der kan få sindene i kog«, som en medarbejder fra en børnehjælpsorganisation udtrykker det.

Således hører man historier om, hvordan houthi-oprørerne benytter børn til at hverve andre børn i skoler i Saada-provinsen, og houthierne giver børn narkotiske stoffer, inden de sender dem ud i forreste række.

Samtidigt er flere ngo'er blevet advaret om, at al omtale af regeringens brug af børnesoldater er forbudt.

Én organisation blev således mindet om, hvad der skete i Sudan, da en række nødhjælpsorganisationer blev smidt ud af landet som reaktion mod præsident Omar Hassan al-Bashirs arrestordre fra Den Internationale Domstol i Haag i marts i år.

Men nu har FN's repræsentant for børn i krig rettet blikket mod Yemen specielt konflikten mod nord. Ifølge Radhika Coomaraswamy er hun »ekstremt bekymret over brugen af børnesoldater i den fem år lange konflikt«.

Udnyttelsen af børn under 18 år i væbnede konflikter er lodret imod al anstændighed og internationale love, deriblandt FN's børnekonventionen og dens to frivillige protokoller, som Yemen har underskrevet og ratificeret, og vedvarende overtrædelser bliver defineret som en krigsforbrydelse ved Den Internationale Domstol i Haag .

UNICEF i Yemen er blevet bedt om at forberede en rapport om brugen af mindreårige i konflikten i Saada, der skal indgå i FN's årlige rapport til Sikkerhedsrådet om børn og væbnede konflikter næste år.

Selv planlægger FN's specielle repræsentant, Radhika Coomaraswamy, et snarligt besøg til Yemen.

Hver anden soldat er barn

Hos Red Barnet i Yemen har man længe fulgt konflikten i nord. Andrew Moore, der er chef for organisationen i Yemen, fortæller, at både houthierne og regeringen benytter lokale stammer i Saada-provinsen til at kæmpe for sig, og at det er blandt stammerne man finder børnesoldaterne.

»Yemen har underskrevet konventionerne og protokollerne, om ikke at benytte børn i krig, men det er dét at gøre underskrifterne til en realitet, der er svært.«

»Det er vores traditioner, der er årsag til denne praksis,« siger Ahmed al-Gorashi, formand for Seyaj, en organisation, der kæmper for børns rettigheder i Yemen.

Han forklarer at jambiya'en, en traditionel krum dolk, som mænd bærer i deres bælte i Yemen, er tegn på manddom.

»Vi har et ordsprog: Hvis man kan bære en jambiya, så er man gammel nok til at slås for sin stamme,« siger han.

»Vi har ingen statistikker, men vi regner med, at over 50 procent af kombattanterne i stammerne er under 18, det svarer til over 1.000 børnesoldater fra 12-års-alderen og opefter,« fortæller Al-Gorashi.

I den gamle bydel i Sanaa mærker man også til krigen nordpå. De travle handlende ænser knap nok MiG-jagerflyene, der dagligt hviner hen over byen på vej mod bombetogter i Saada-provinsen. På markedet kan man finde adskillige boder, der sælger de berømte jambiya-dolke. Nogle så små, at de passer præcist til en barnehånd

Tilbage på herberget sidder Akram og hans far.

»Vi føler os udnyttet af regeringen,« siger Akrams far.

»Jeg tør ikke tage tilbage, ikke at der ikke er et hjem at vende tilbage til, men jeg er urolig for min anden søn, der venter på lægehjælp i Saada efter bomben.«

Akram siger, at han er træt af journalister og savner sin bedstemor. Måske er han ikke klar over den rolle, som han har spillet eller de konsekvenser, som det har haft for hans familie.

Han spørger høfligt om interviewet er overstået, så han kan spille fodbold med de andre hjemløse børn.

Annesofie Flamand er freelancejournalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her