Læsetid: 2 min.

Bombemassakre i Bagdad

Terrorister har med endnu en stor aktion spredt død og ødelæggelse i Iraks hovedstad. Serie af bilbomber har dræbt mindst 127 mennesker og såret mange flere
127 personer er døde og mere end 400 såret efter gårsdagens bombeattentat i Bagdad. Flere vurderer, at al-Qaeda og tilhængere af Saddam Husseins forbudte Baath-parti står bag attentatet, som antages at være en reaktion på den nyligt vedtagne valglov.

127 personer er døde og mere end 400 såret efter gårsdagens bombeattentat i Bagdad. Flere vurderer, at al-Qaeda og tilhængere af Saddam Husseins forbudte Baath-parti står bag attentatet, som antages at være en reaktion på den nyligt vedtagne valglov.

Ahmad al-Rubaye

9. december 2009

Der var spæde tegn på bedre tider. På det seneste har der været langt flere gode dage i Bagdad end dårlige. Tirsdag var en af de dårlige dage.

Terrorister kom med en blodig advarsel om, at den forestående valgkamp ikke nødvendigvis kun bliver udkæmpet med verbale argumenter, og som dagen skred frem, stod det klart, at langt over 100 mennesker havde mistet livet, mens mere end 400 var såret.

Klokken 10.25 lokal tid og en halv time frem sprængte terroristerne fem bilbomber i hjertet af den irakiske hovedstad - fire af bomberne blev ifølge politiet udløst af selvmordsterrorister.

Hen på eftermiddagen sagde indenrigsministeriet ifølge BBC, at 127 mennesker var dræbt. 448 mennesker ligger såret på hospitalerne. Dermed overgår dødstallet på en enkelt dag i december det samlede antal ofre for vold i Irak i hele november. I sidste måned blev 122 irakere dræbt, og det er det laveste tal på en måned siden den amerikansk-ledede invasion i 2003.

Al-Qaeda får skylden

Sikkerhedsstyrkerne giver al-Qaeda og tilhængere af den henrettede diktator Saddam Hussein og hans forbudte Baath-parti skylden for blodbadet.

»Den samme sorte hånd, der stod bag attentaterne i august og oktober, begik dagens attentater,« siger generalmajor Qassim Atta, talsmand for sikkerhedsoperationer i Bagdad, til nyhedsbureauet AFP.

Store terroraktioner i august og oktober mod regeringskontorer dræbte tilsammen over 250 mennesker i hovedstaden, og det fik myndighederne til at skærpe sikkerheden ved ministerier og andre officielle bygninger.

Men terroristerne har fundet huller. Det første af tirsdagens attentater var rettet imod en politipatrulje, mens de fire andre forsøgte at ramme officielle bygninger. Et angreb var rettet mod et mindre kontor, der hører under finansministeriet, et andet ramte en tunnel, som fører til arbejdsministeriet. Desuden blev en skole for dommere ramt, og det samme gjorde parkeringspladsen ved en retsbygning.

Der var ifølge myndighederne tale om meget voldsomme bomber.

Bagdad har siden 2003 været en by, hvor terror har været en tragisk del af dagligdagen, og er det stadig, men terroristerne ser ud til at have ændret taktik. Før var det mindre bomber. Mange blev sprængt på markedspladser, ved moskeer og mod andre såkaldt bløde mål. De seneste par måneder tyder imidlertid på, at terroristerne nu går efter få, men massive og spektakulære aktioner mod regeringens hjerte. Formålet synes dog at være det samme som med de mindre anslag. Al-Qaeda og Baath-partiet er begge fra det sunnimuslimske mindretal, der under Saddam Hussein var ved magten, men som nu ser indflydelsen truet af det shiamuslimske flertal. De frygter at blive kvast af shiamuslimerne, og det kan betyde mere vold op til det kommende valg, der er blevet en realitet, efter parlamentet i weekenden vedtog en ny valglov.

Iraks nationale sikkerhedsrådgiver hedder Mowaffaq al-Rubaie, og han vurderer, at formålet med attentaterne er at destabilisere landet forud for valget, som ifølge irakisk tv skal afholdes den 6. marts.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu