Læsetid: 2 min.

Domstol vurderer Kosovo-løsrivelse

Næsten to år efter, at Kosovo erklærede sig selvstændigt, granskes løsrivelsen. Serbien har bedt FN-domstol vurdere, om det er i tråd med folkeretten.
Den serbiske delegation, Cedomir Radojkovic (tv.), Vuk Jeremic og Dusan T. Batakovic (th.) ankommer til Fredspaladset i Haag, hvor høringerne om lovligheden af Kosovos uafhængighed i går gik i gang ved Den Internationale Domstol (ICJ). Serberne håber på at få taget Kosovos status op til genforhandling, efter at 63 lande har anerkendt Kosovos egenhændige uafhængigheds-erklæring fra 2008.

Den serbiske delegation, Cedomir Radojkovic (tv.), Vuk Jeremic og Dusan T. Batakovic (th.) ankommer til Fredspaladset i Haag, hvor høringerne om lovligheden af Kosovos uafhængighed i går gik i gang ved Den Internationale Domstol (ICJ). Serberne håber på at få taget Kosovos status op til genforhandling, efter at 63 lande har anerkendt Kosovos egenhændige uafhængigheds-erklæring fra 2008.

Valerie Kuypers

2. december 2009

Havde Kosovo lov til at udråbe selvstændighed og løsrive sig fra Serbien?

Det spørgsmål skal FN's Internationale Domstol i Haag tage stilling til ved en høring, der blev indledt tirsdag.

Den serbiske regering mener, at Kosovo har undergravet FN og udfordret den internationale orden ved at erklære selvstændighed.

»Det er en enorm udfordring for den internationale orden,« siger lederen af den serbiske delegation, Dusan Batakovic. Den serbiske udenrigsminister, Vuk Jeremic, virkede da også sikker på sin sag, da han tirsdag ankom til domstolen i Haag for at følge høringen:

»Vi forventer, at folkeretten bliver fulgt,« sagde han.

Kosovo kom under FN-administration, efter at serbiske styrker i 1999 var blevet tvunget ud af provinsen ved et Nato-bombardement, der blev indledt med den begrundelse, at serbiske styrkers overgreb mod den kosovoalbanske civilbefolkning skulle stoppes.

Kosovos løsrivelse i februar 2008 udløste en storm af protester fra Serbien, som mener, at regionen er vigtig for serbisk historie og kultur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu