Læsetid: 1 min.

DONG dropper kulkraft i Greifswald

Manglende politisk opbakning fra tysk delstat får elselskabet til at skrinlægge det kontroversielle projekt. Nu skal der fokuseres på andre løsninger, siger DONGs administrerende direktør. Grønne og borgergrupper jubler
Udland
12. december 2009

Så skete det, mange havde forudset: Det statsejede danske DONG Energy opgiver definitivt sine planer om at opføre et 1.600 megawatt stort kulkraftværk ved Greifswald på den tyske østersøkyst. Tre år efter den første planlægning besluttede DONGs bestyrelse i går at skrinlægge projektet.

»Baseret på signaler fra delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern tror DONG Energy ikke længere på, at projektet har den nødvendige politiske opbakning. Efter at den oprindelige projektansøgning blev indgivet for tre år siden, har sagsbehandlingen kun bevæget sig meget langsomt fremad og uden nogen udsigt til en beslutning i nær fremtid,« hedder det i en pressemeddelelse fra energiselskabet.

Begejstring

I nærområdet i Tyskland var der i går begejstring over budskabet blandt de miljø- og borgergrupper, der i flere år har protesteret mod det planlagte kulkraftværk.

»Vi er utrolig glade. Det er en stor dag for klimaet og for det danske selskab. DONG Energy er hjertelig velkommen tilbage, hvis de vil bygge vindmøller her,« siger Oskar Gulla, formand for borgerinitiativet Kein Steinkohlekraftwerk Lubmin, til Information.

Ros fra Greenpeace

Også Greenpeace, der tilsvarende har ført årelang kampagne mod kulværket, har ros til DONG.

»Det er en flot og rigtig beslutning, som kommer samtidigt med, at verdens ledere netop skal træffe beslutning om CO2-reduktioner, hvor udfasning af kulkraft er en afgørende forudsætning. Hvis togradersmålet skal kunne opfyldes, er der ikke plads til et eneste nyt kulkraftværk i Tyskland eller andre rige lande,« siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

Anders Eldrup, DONGs administrerende direktør, siger, at beslutningen om at opgive projektet »sætter os i stand til at vie alle vore kræfter til andre investeringsprojekter i vort katalog.«

DONG har for nylig trukket sig fra tre andre europæiske kulkraftprojekter og ser i stigende grad fremtiden for selskabet knyttet til el- og varmeproduktion baseret på vind og biomasse.

I Danmark produceres langt størstedelen af selskabets energiproduktion dog fortsat på kul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her