Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fængslet Fatah-leder er mulig præsidentkandidat

Marwan Barghouti, der spillede en hovedrolle ved såvel den første som den anden intifada, stiller måske op til det kommende præsidentvalg i Palæstina, hvis Israel vælger at løslade ham som led i en fangeudveksling
Udland
11. december 2009
Marwan Barghouti har spillet en aktiv rolle i to opstande mod Israel, men også støttet et kompromis med den jødiske stat om en tostatsløsning.

Marwan Barghouti har spillet en aktiv rolle i to opstande mod Israel, men også støttet et kompromis med den jødiske stat om en tostatsløsning.

Eitan Hess-Ashkenazi

RAMALLAH - Fatah-lederen Marwan Barghouti, som måske kan blive løsladt i forbindelse med en fangeudveksling med Israel, har tilsyneladende allerede følere ude for at blive Palæstinas præsident Mahmoud Abbas' efterfølger. I et interview onsdag i al-Quds-brigadernes avis kritiserede den karismatiske leder sin rival, Abbas, for udelukkende at satse på forhandlinger med den jødiske stat og sagde, at han overvejer at stille op som kandidat, hvis der bliver indgået aftale om at afholde præsidentvalg.

Barghouti, som afsoner flere fængselsdomme på livstid for fem mord, er den mest politisk betydningsfulde fange blandt de 960 palæstinensere, som Israel måske vil løslade, hvis der bliver indgået en aftale med Hamas om frigivelse af den israelske soldat Gilad Shalit, der blev taget til fange for tre år siden ved angreb på den anden side af den israelske grænse. Barghoutis popularitet og vilje til at mægle mellem de freds- elskende og de stridbare har gjort, at han har fået øgenavnet »den palæstinensiske Mandela«. Hamas har presset hårdt på for at få ham løsladt, så han kan vise, at hele den palæstinensiske stat og ikke kun hans medlemmer ligger ham på sinde.

Barghoutis troværdighed

»Fredsforhandlingerne er slået fejl, men vi afviser ikke forhandlinger af princip,« fortalte Barghouti al-Quds-avisen.

Men han understregede også, at forhandlingerne er nødt til at blive kombineret med «aktiv folkelig modstand«. Det var en opfordring til en genoptagelse af demonstrationerne i forbindelse med den første intifada, hvor Barghouti spillede en afgørende rolle, indtil han i 1989 blev deporteret. Med henvisning til oppositionsgruppers angreb mod civile israelere tilføjede han dog, at modstanden er nødt til at være i overensstemmelse med international lov.

Den 50-årige veteran i Fatah-bevægelsen, der stammer fra området omkring Ramallah, har i de seneste to årtier skiftevis indtaget krigeriske og fredssøgende positioner. Han har spillet en aktiv rolle i to opstande mod Israel, men også støttet et kompromis med den jødiske stat om en tostatsløsning. Det israelske parlament er splittet i spørgsmålet om, hvorvidt han skal løslades. Udenrigsminister Avigdor Lieberman kalder ham »ikke blot morder, men alle morderes leder«, mens minister for infrastruktur, Binyamin Ben-Eliezer, opfordrer til, at Marwan Barghouti, som han husker som en pragmatisk tilhænger af Oslo-aftalen fra 1993, bliver frigivet. Under den anden intifada, som brød ud i 2000, førte Barghouti an i folkemarcher til de israelske grænseposter, der førte til sammenstød med soldaterne. Han holdt også brandtaler, hvor vold blev betegnet som en nødvendighed for at gøre en ende på besættelsen. Hans troværdighed blandt militante palæstinensere virkede sikker, da han i 2002 blev retsforfulgt og idømt en fængselsstraf på fem gange livstid for at være leder af en milits, der stod bag mordene på fire israelere og en græsk-ortodoks munk. Han benægtede sin medvirken til volden.

Abbas' frustrationer

Analytikere mener, at en eventuel frigivelse af Bar- ghouti vil bringe Abbas' afsked som præsident for det palæstinensiske selvstyre nærmere. Abbas er endt i en blindgyde af frustrationer over Obama-regeringen og Israels manglende vilje til at indgå en aftale om et fuldt stop for de jødiske bosættelser. Han har sagt, at han vil gå af inden næste valg.

»Frigivelsen af Marwan Barghouti vil gøre det klart, at der er et alternativ, så det vil fremskynde Abbas' afsked,« siger Hani Masri, leder af Bada'il-tænketanken i Ramallah.

Barghouti sagde til al-Quds, at han overvejer at stille op som præsidentkandidat, men kun hvis valget kommer til at foregå inden for rammerne af »en national forsoning« mellem Fatah og Hamas. Han udtrykte håb om, at valget bliver afholdt til juni.

Marwan Barghoutis allierede betragter ham som en mulig redningsmand for Fatah-bevægelsen, der blev grundlagt af Yasser Arafat, og som efter hans død har lidt det ene nederlag efter det andet, deriblandt Hamas' valgsejr i 2006 og deres væbnede magtovertagelse i Gaza samme år.

»Han kan vinde valget og opnå forsoning med Hamas,« siger en af hans nære medarbejdere, Qadoura Fares, der er tidligere minister i den palæstinensiske selvstyreregering.

For at bevise det minder Fares om, at Barghouti i sin fængselscelle i 2006 gennemså et dokument udfærdiget i fællesskab med fængslede Hamas-ledere om oprettelsen af en palæstinensisk stat på Vestbredden og i Gaza, som Israel erobrede under krigen i 1967. Det blev på det tidspunkt betragtet som en islamistisk gruppes implicitte anerkendelse af den israelske stat.

© The Independent og Information Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her