Nyhed
Læsetid: 2 min.

Girl interrupted

Som 15-årig spillede hun i teeny-filmen 'Clueless', hun beviste sit skuespil-potentiale som Eminems kæreste i '8 Mile', og hun har lagt stemme til en pingvin i animationen 'Happy Feet'. Søndag blev kun 32-årige Brittany Murphy fundet død
Brittany Murphy blev 32 år.

Brittany Murphy blev 32 år.

ALESSANDRO ABBONIZI

Udland
22. december 2009

Selvfølgelig kommer hendes død ikke til at trække lige så store overskrifter som Michael Jackson eller Heath Ledgers. Men den kun 32-årige skuespiller Brittany Murphys alt for tidlige død kom lige så pludseligt. Hun blev fundet livløs i hjemmet i Hollywood søndag morgen, og ved ankomsten til Cedars Sinai Medical Center blev hun erklæret død som følge af et hjertestop.

Brittany Murphy har været i offentlighedens søgelys i Hollywood i mere end 15 år. Allerede som 14-årig deltog hun i shows som Kids Incorporated og Almost Home. Men rigtig kendt blev hun først i sin gennembrudsfilm, den ubekymrede Clueless fra 1995, hvor hun spiller den naive Tai, der netop er flyttet til en rig forstad. Tai er udenfor, men bliver taget op som 'projekt' af den supersmarte Cher, spillet af Alicia Silverstone. Clueless er en teeny-film om rige piger, der shopper og tygger tyggegummi i stedet for at spise. Overfladisk? Måske, men filmen blev kult.

Og Murphy med den hæse stemme og det asymmetriske smil havde et eller andet. Hun var god til at spille freak som i Don't say a Word fra 2001 og Girl, interrupted fra 1999. Her spiller hun Daisy Randone, der er blevet seksuelt misbrugt, har spiseforstyrrelser, skærer i sig selv og er indlagt på psykiatrisk hospital sammen med Winona Ryder og Angelina Jolie.

Alligevel var det først i 2002, da hun spillede over for Eminem i 8 Mile, at hun fik kritikernes opmærksomhed.

»Murphy spiller Alex med en hed desperation og afstumpet sårbarhed. She's dynamite,« skrev Rolling Stones Peter Travers om Murphy, der har rollen som rapperen Eminems kæreste.

Instruktøren Curtis Hanson sagde, at Murphy »var en meget særlig og sårbar person. Ærligheden i hendes følelser gjorde, at hendes rolle ikke føltes som skrevet dialog«.

»Den rolle ændrede meget for mig,« sagde Brittany Murphy selv.

Det gjorde den, folk begyndte at kende både hendes for- og efternavn.

»Jeg tager ikke mig selv så seriøst. Jeg er ikke uddannet skuespiller, så jeg er intuitiv, når jeg træffer beslutninger,« sagde hun i 2003.

Og kritikerne spåede hende en stor karriere.

Så langt kom det dog aldrig. I stedet kom hun til at medvirke i flere og flere romantiske komedier som Just Married og Little Black Book. I 2004 kaldte New York Times' filmkritiker Stephen Holden Brittany Murphy for »en dummere version af Meg Ryan med et skær af Melanie Griffith«. Samtidig begyndte der at florere rygter om, at hun havde fået problemer med et pille- og narkomisbrug.

Brittany Murphy nåede ikke at spille sin store hovedrolle. Det er trist. Eller som hendes ekskæreste Ashton Kutcher tweetede i søndags:

»I dag mistede verden et lille stykke solskin.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her